2023. január 21., szombat

Interjú Gutási Gáborral, a Meskete meseportál alapítójával - ("Álmodtam egy nagyot...")

A Mesesarok rovatba ez alkalommal nem egy könyvismertetőt hoztam. Gutási Gáborral már korábban megismerkedhettünk megjelent mesekönyve kapcsán, azonban most egy különleges projektről beszélgettünk, ami egyedülálló a mesekönyves közösségi portálok között.


Kedves Gábor, mutasd be nekünk pár szóval a meskete.hu-t! Mit talál az olvasó, ha a linkre kattint?

A meskete.hu kíván lenni az első magyar (bár nem ismerek nemzetközi példát sem) közösségi meseíró portál, ahol elsősorban hazai amatőr és profi meseírók kapnak megjelenési felületet és ingyenes publikálási lehetőséget.

Saját nyilvános meseírói adatlapjukon bemutatkozhatnak, képet tölthetnek fel, díjaikról, megjelent könyveikről is beszámolhatnak, elérhetőségeiket, közösségi linkjeiket, weboldalukat és webáruházukat is népszerűsíthetik.

Meséiket és gyerekeknek szóló verseiket különböző kategóriákba sorolva, korcsoport szerint oszthatják meg és egy meseíró közösség részévé válhatnak, ahol – csúnyán fogalmazva, de – a kereslet és a kínálat egymásra talál.

Az oldal fő témája ugyanis a mese, és nem titkolt célom, hogy a Google keresőjében előkelő helyet szerezzek majd a portállal, és ha valaki mesére keres, az nálunk kössön ki és megtalálja gyermeke számára a tökéletes mesét.

Mi ihlette a megszületését? Miért gondoltad, hogy szükség van egy ilyen platformra?

Az egész történet még tavaly indult, amikor én magam is kiadtam egy mesekönyvet, Gabi-Csabi kalandjai: A nyaralás címen. Miközben írtam és a könyv magánkiadásán dolgoztam, a mesekönyv-kiadás számos szereplőjével ismerkedtem meg és kötöttem barátságot. A meseírókkal történő beszélgetésem során pedig feltűnt, hogy szinte mindenki hiányolt olyan megjelenési lehetőséget, amely ingyenes és sok emberhez eljutna.

Ekkor már régóta blogoltam saját apukás blogomban, ahol sok apukás történet mellett két mesémet is megosztottam az olvasókkal. A statisztikai adatok pedig meglepően azt mutatták, hogy – annak ellenére, hogy a blogom nem mese témájú volt – a keresőből nagyon sokan találtak az oldalamra a meséim kapcsán.

Én magam már közel 15 éve webfejlesztőként és vállalkozóként dolgozom, így adta magát a dolog, hogy kedvezzek az íróknak, miközben az olvasóközösséget is kiszolgáljam valahogy. Ekkor álmodtam egy nagyot, és a kezdetben „ingyen mese” projektnév alatt futó munkám végül a meskete.hu meseportálban öltött végleges alakot.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

Amikor a célközönséget határoztam meg, elsősorban anyukákat, nagymamákat és óvodai pedagógusokat képzeltem el a látogatóink között, de a visszajelzések alapján apukák és iskolai tanárok is szép számmal az olvasók és írók között vannak.

Örömmel tölt el, hogy már több osztály is részt vesz a meseíró pályázaton, amit hirdettünk, és a tanárok töltik fel a diákok által írt műveket.

Már voltak meseíróink, akik arról számoltak be, hogy új olvasókat, követőket és rajongói visszajelzéseket kaptak olyanoktól, akik a Meskete portálon találtak rájuk.

A statisztikai adataink is szépen alakulnak, havi szinten már sok ezer oldalletöltésünk van, regisztrált tagjaink száma bármelyik pillanatban elérheti az 1500-at, a feltöltött, olvasható mesék száma pedig most lépte túl a bűvös 1000-et, de 150 hangos mese is található az oldalon. A közel 300 szerzői adatlapot már több, mint 10.000 alkalommal megtekintették, és pont ma értük el a 70.000 meseolvasást. Úgy érzem, ezek a számok egy pár hónapos hobbiprojekthez képest, amely mögött nem állnak milliárdos médiabirodalmak, igazán jónak mondhatók.


Kik és hogyan jelentkezhetnek? Vannak feltételek?

A meseíró pályázatunkra természetesen bárki jelentkezhet, aki szeret mesét írni, akármilyen szinten is írjon. Egy számít; a mese szeretete. A feltételek igen „lazának” mondhatók, hiszen csak egy díjmentes regisztrációra van szükség, majd a szerzői adatlap kitöltésére, ezután már tölthető is fel a mese.

Szeretnénk, ha a kiadott könyvben minél több magyar nyelven író szerző helyet kapna, ezért egy szerző maximum három meséjével kaphat majd helyet a könyvben akkor is, ha többel pályázott és ért el érdemes helyezést a szavazáson. A könyvbe kerülés egyik feltétele ugyanis, hogy az olvasók „kedveljék” a művet. Természetesen a végleges sorrendbe a kiadás előtt mi, az oldal üzemeltetői is beleszólhatunk és az arra nem érdemes, csalással szavazatokhoz jutó mesét nem kötelességünk megjelentetni.

A pályázat végén, március elsejétől indul el a szavazás, amelyre külön kampányt fogunk indítani, hogy szavazásra ösztönözzük az olvasóinkat. Terveink szerint a szavazás eredménye nyáron már publikus lesz, és külön-külön szerződünk a szerzőkkel, akik bekerülnek a könyvbe. Célunk, hogy a kiadott mesekönyv már karácsonykor sok-sok karácsonyfa alatt ott lehessen és sok meseolvasó gyereket tegyenek még idén boldoggá ezek a mesék.

Hány szerző meséivel találkozhatunk az oldalon?

Most olyan 260 szerzői fiók van az oldalon, de nem mindenki töltött fel még mesét. A legtöbb mesét Erdős Sándor töltötte fel (84 mese), őt Gani Zsuzsanna követi 65 mesével, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig jelenleg Fodor Gyöngyi kerülne a feltöltött 48 meséjével. Összesen a portálon már több mint 1000 mese található, amelyből 150-et a szerzője vagy más valaki fel is olvasott. A többi mese is meghallgatható egy robotizált hangfelolvasó segítségével, amit az oldalba beépítettünk, de nyilván nem tudja azt az élményt nyújtani, mint amit valós mesélő ember olvas fel.

Ahogy már említettem, nemcsak írók, hanem tanárok és kisebb csapatok is összeálltak egy-egy írói profil alatt, hogy többük művét együtt publikálják. Örömmel veszünk minden ilyen kezdeményezést is a tanárok és a baráti társaságok részéről. Szerencsére egyre több bloggerhez, hobbiíróhoz, amatőr szerzőhöz és profi, mesekönyvet már kiadott hivatásos íróhoz is eljut az oldalunk híre, és reményeink szerint ez a szám megsokszorozódhat. Titkon reménykedem benne, hogy a hazai neves írók is előbb-utóbb csatlakoznak az oldalunkhoz, hiszen még rengeteget fogunk fejleszteni rajta, amivel nem csak a kezdők, de a tapasztalt írók igényeit is szeretnénk kielégíteni.

Mit gondolsz arról, hogy a gyerekek mellett a felnőtteknek is szükségük van a mesékre?

A mese az örök. Nem csak nézni, de olvasni is érdemes őket az életünk több szakaszában is. Jelen van a gyerekkorban, amikor még ártatlan, naiv szemmel és kíváncsi fülekkel hallgatjuk, majd néhányunkat elkísér a tinédzserkorban is, hogy végül szülőként újra visszatérjen, amikor gyermekeinknek olvasunk esti mesét. Végül nagyszülőként unokáinkat tesszük vele boldoggá, s közben egy kicsit mi is újra gyermekekké válunk és elhisszük, hogy a világon minden lehetséges.

Legalábbis szerintem jó volna, ha így lenne. A valóságban azonban tudjuk, hogy a legtöbb szülőnek a napi gondjai, a munka vagy éppen a saját elfoglaltsága és hobbija miatt már nincs ideje a mesékre. Egyszerűbbnek tartják az okostelefont, tabletet vagy a játékkonzolt odaadni a gyerekek kezébe (sajnos már pár éves korban is) és szűretlen, sokszor káros tartalmakkal bombázzák őket.


Mik a további terveitek?

A meskete.hu egy olyan biztonságos rendszer szeretne lenni, ahol a gyerekeket egy meghitt környezet várja, kedves történetekkel. Éppen ezért tervezzük a mobil és tablet applikációs, gyerekeknek szánt verziót is, hogy a modern korunk körülményeihez igazodva, ezeken az eszközökön is megtalálhatóak és meghallgathatók lehessenek.

Már most elérhető a mesék pdf-fájlban történő letöltése, így könnyedén kinyomtathatók otthon is a történetek és versek, de tervezzük prémium funkciók bevezetését is, amelyben olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint az e-mailben küldött esti mese, a saját mese e-book készítése a feltöltött mesékből, a saját digitális hangoskönyv összeállítása egy lejátszási listában vagy éppen a reklámmentes oldalmegtekintés.

Szerzőink számára is számos funkcióval készülünk és számukra is tervezünk prémium elemeket beépíteni. A szerzők oldalán „Hívj megy egy kávéra” gombot, hírfolyamot, eseménybejelentőt (pl. könyvbemutató) és kiemelt előre sorolásokat fogunk kínálni, de jelen lehetnek könyveikkel az oldalunk készülő saját webáruházában is.

Szeretném, ha egy külön blokkban szülői fórum is beindulhatna és egy helyen megyékre szűrhetően gyerekprogramokat is listázhatnánk. Emellett mesekönyveket, játékokat és más, gyerekeknek és szülőknek szóló árucikkeket is szeretnénk majd a saját webshopunkban árusítani a látogatóink számára. De tervezem egy digitális diavetítő rész kidolgozását is. Egyelőre azonban ezek még csak tervek, és sok mindenhez majd bevételre vagy tőkére is szükségünk lesz.

Bízom benne, hogy fényes jövő áll az oldalunk előtt, és egyike lehetünk Magyarország vezető lapjainak, amelyet majd minden mesekedvelő ismerni és látogatni fog.

Köszönjük szépen a lehetőséget! :)

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése