2019. december 15., vasárnap

Amikor az iszlám világ és a romantika keveredik - Vélemény Sheila Martens - Aranykalitka című regényéről


Pár nappal ezelőtt sikerült megvennem a könyvet és a borító-fülszöveg kombináció azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Az iszlám hitvilág számomra egy nagyon érdekes téma, ezért szívesen olvasok ebben a témában.

Sheila Martens - Aranykalitka
  


 Tartalom:

Assia egy jómódú, szaúdi család lánygyermeke. Szigorúan fogják; egyetemre jár ugyan, de felügyelet nélkül még a házat sem hagyhatja el, az útlevelét a bátyja őrzi magánál. Már évek óta eldöntött tény, hogy az apja egyik üzlettársához fog feleségül menni, akit Assia amúgy ki nem állhat.
A diploma megszerzése után pár hónapot dolgozhat egy kórházban, de tisztában van azzal, hogy a házasság után a férje nem fogja ezt tovább megengedni. Vásárolni és a kórházba is taxival jár, így ismerkedik össze Mercerrel, a lengyel taxisofőrrel. A két fiatal között már az első találkozásukkor rokonszenv alakul ki. Bár csupán a visszapillantó tükörben látják egymás szemét, és csak a sofőrt az utastértől elválasztó üvegen keresztül beszélhetnek, egymásba szeretnek.
De vajon milyen jövője lehet szerelmüknek egy ilyen környezetben?

Véleményem: 4/5

Elég köztudott, hogy az iszlám vallásban a nők helyzete teljesen más, mint az európaiaké. Erős szabályok és elszigeteltség, ami a leginkább jellemzi az ő életüket.
Főhősnőnk is így él, bár okos és ambiciózus, nem vár rá más csak egy elrendezett házasság egy nála jóval idősebb férfival.
Egy szórakozása mégis akad, sokat tanul és olvas. Egy nap minden megváltozik, amikor megismerkedik egy taxisofőrrel. Azonnal vonzódni kezdenek egymáshoz, ez adja meg a történet gerincét. Titokban találkozgatnak és Assiában egyre inkább felébred a szabadság utáni vágy. Szeretné megtapasztalni azt az érzést, amikor irányíthatja a saját sorsát.
A borító, a szövegszerkesztés is igazán igényes és szép munka.
Egyetlen egy dolgot említenék meg, ha úgy tetszik negatívumként, nem tudom, hogy az írónő mennyire járt utána a dolgoknak. A könyvön szerepel, hogy igaz történet alapján íródott, mégis úgy érzem kevés az információ a helyszínekről, a kultúráról, hogy valóban ezt az érzést keltse bennem. Több apró részletre számítottam az iszlám életfelfogással kapcsolatban. A könyv romantikus jelenetekben nem szenvedett hiányt, de jó lett volna többet megtudni a történet hátteréről.



A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése