2019. december 20., péntek

Fedina Lídia: Vili, a veréb – kisiskolás korom kedvence

Nemrégiben volt alkalmam találkozni egy gyermekkori nagy kedvencem írójával, Fedina Lídiával, akinek a Vili, a veréb című tanulságos kis mesét köszönhetjük. 
Akkor nem tudtam, kivel is futok össze, amikor egy kedves ismerősnek könyveket vettem át a szerzőtől.
Ha tisztában lettem volna, kivel találkozom, akkor másképp alakulhatott volna az a délelőtt, de így is örülök, mert egy nagyon kedves, közvetlen embernek találtam a szerzőt. Remélem, egyszer még lesz alkalmam találkozni Fedina Lídiával és akkor mesélhetek neki arról, mennyire imádtam a Vili, a veréb című könyvet gyermekkoromban.

Fedina Lídia: Vili, a veréb




Tartalom:

Több mint egy évtizede készült és nagy sikert aratott Gémes József hasonló című filmje, napjainkban is fel-feltűnik egy-egy tévében. 
Az aranyos történetben egy kisfiú verébbé változik, s éli a kis madarak izgalmas, kalandos, olykor veszélyes életét a nagyvárosban. Találkozik a nagy hatalmú Verbéna tündérrel és a félelmetes macskával, aki magát legyőzhetetlennek tartja. A verebek összetartó, segítő közössége befogadja és megvédi Vilit. 
A cselekményes történet és a gyönyörű színes illusztrációk a mai kisgyerekek számára is vonzó olvasmánnyá teszik Vili és társai történetét.


Véleményem:
5/5

Nosztalgikus hangulatban lapoztam át újra, immár felnőttfejjel azt a rajongásig imádott kedves kis mesét, amely megannyi boldog percet szerzett nekem kisiskolás koromban, és amely tele van rengeteg tanulsággal. 
Akkoriban, amikor én gyerekfejjel elmerültem ennek a történetnek a lapjaiban, még nem tudtam, milyen fontos mondanivalót rejtenek a sorai, csupán egy kedves, szórakoztató mese volt számomra.
Ma már a kislányom veszi kézbe ezt a kedves kis olvasnivalót, így már a második generáció számára nyújt kellemes kikapcsolódást. 
A Vili, a veréb egy mese arról, milyen az, amikor a vadászból a vad szerepébe kerül az ember; arról, hogy minden döntésünknek súlya van, cselekedeteink másokra is hatással vannak.
Édesanyaként is ugyanolyan áhítattal lapoztam ezt a történetet, mint gyerekfejjel, ugyanúgy elvarázsolt, mint gyerekkoromban.

Itt lehet beszerezni a könyvet:

1 megjegyzés:

  1. Kedves Inci! Nagy örömmel fedeztem fel soraidat most, majd egy évvel azután, hogy megírtad azokat. Egy apró pontosítást tennék: a történetet a zseniális Nepp József találta ki, és Gémes József készített belőle rajzfilmet. Én a forgatókönyvet kaptam meg, és abból írtam meg a mesét. Örülök, hogy sokaknak örömet szerezhettem vele!

    VálaszTörlés