2020. szeptember 13., vasárnap

Interjú Selena B. Lowellel "Aki a démonok árnyékában megírása közben a saját démonjait hallgatta "

Most egy olyan fiatal írónővel készítettem nektek interjút, aki a maga módján egyedi. Olyan világokról ír, amik a saját fantáziájában élnek, de keverednek a mai valósággal. Lázadó természete van, és amit még tudni kell róla, hogy szabad szájú, de védelmező természet. Köszönöm, hogy elbeszélgetett velem a múltról, a jelenről és a jövőbeli terveiről.





Moncsi: 

Hogy született meg Selena B. Lowell írónő? Itt arra gondolok, hogyan kezdődött az írói pályád, és miért ezt a nevet választottad?


Selena: Az írói pályám 2010-ben kezdődött. Volt az életemben egy elég nagy törés, amiből valahogy ki kellett lábalnom. Valami megoldást kellett találnom, hogy levezessem azt a sok rosszat, ami akkoriban történt velem. Így fogtam magam, elővettem egy papírt, tollat, és elkezdtem írni azt, amit abban a pillanatban éreztem. Egyre könnyebb lett a lelkemnek, ahogy írni kezdtem. Akkor tudtam, hogy nekem ezt kell csinálnom. De még Selen B. Lowell nem ekkor született meg. Ez a név 2013-ban vált véglegessé, amikor a harmadik könyvem napvilágot látott. Nem szerettem volna a saját nevemet használni, írói névnek, hisz olyan snassz. A Selena Lowell nevet egy számítógépes játék adta nekem, amely kiválasztotta, hogy mi lenne a vérfarkas nevem. Tehát igazából ezt dobta a gép. Nekem padig nagyon is megtetszett, így bevállaltam írói álnévnek. A „B” – nek külön jelentése van, amely a Blackmoon rövidítése. Ez a csuklómra is van tetoválva. És, hogy miért pont ez? Az a Selena Lowell naplója könyvemből derül ki. Na, jó elárulom. A vérfarkas falka neve.

Moncsi:

Miért a horror, a misztikus és fantasy világban kezdtél el írni? Mi vonz ehhez a világhoz?

Selena: Két fiútestvérrel nőttem fel. Nagyon szerették ezt a világot könyvben, és filmben is. Így nem volt nehéz velem sem megszerettetni, először is a horrort. Már 7-8 évesen Stephen King filmeket meg Hitchcock filmeket nézettek velem. Aztán rákattantam természetesen az olvasásra is a horror témában. Majd csak utána jöttek a fantasyk. Ez a világ úgy, ahogy van, beszippantott. Én mindig azt mondom, hogy ebben a világban nincsenek szabályok. Bármi megtörténhet. Az én történeteimben, pedig sok furcsa és váratlan dolog történik.

Moncsi:

Ha jók az információim, a Selena Lowell naplójával kerültél be az írók közé, de ez ha jól tudom, már nem kapható. Mesélnél erről a sorozatról egy kicsit? Ki fog esetleg még jönni?

Selena: Már nem kapható. Nagyon kis példányszámban jelent meg. Ez a sorozat áll hozzám a legközelebb, hisz én is ott bujkálok a sorok között. Vámpír – vérfarkas sztori. Olyan helyszíneken játszódik Magyarországon és külföldön, ahol jártam, napra pontosan. A könyv hangulata is az én akkori hangulatomat tükrözi vissza. Műfaja romantikus – fantasy, de besorolható urban fantasynak, és ifjúsági fantasynak is. Az első három rész került ki nyomtatásban magán kiadónál. A harmadik rész ott volt 2017-ben a Nemzetközi Könyvfesztiválon is. A negyedik része nem jelent meg eddig soha nyomtatott formában. Tervezem az újra kiadását az elejétől a végéig. Bár picit javítva, átírva, bővítve. Idő közben pedig elkészült a negyedik része is. Talán lehet, hogy jövőre a könyves boltokban lesz az első rész picit javított formában? Nálam semmi sem lehetetlen.

Moncsi: 

Mit jelent a Ici, amivel kiadtad az első két köteted? Ennek mi a története? Honnan jött?

Selena: Ez egy aranyos kis, rövid történet. Bátyám mikor kicsi volt, nem tudta kimondani a nevem, mármint az Ildikót. Ici lett helyette. Ez pedig rajtam ragadt, és ez a becenév elkísért egészen felnőtt koromig. Nagyon sokan így hívnak. Ezért szerepel a két köteten ez a név, sőt a borítókon is én vagyok. De lássuk be, ez nem éppen egy remek írói név lett volna, ha megtartom.

Moncsi: 

Mi inspirált arra, hogy megírd a Démonok árnyékában c. könyved?


Selena: A démonok, és a hangok a fejemben 

Komolyra fordítva a szót. A démonok létezése mindig is nagyon foglalkoztatott. Számos kutató munkát végeztem a démonokkal kapcsolatban. Lehet, hogy valaki bolondnak tart, vagy furának emiatt. Igazából tényleg, maga a démonok inspiráltak.



(kép forrása: Selena B. Lowell hivatalos oldala)


Moncsi:

Melyik az a műfaj, amiben eddig még nem próbáltad ki magad írás terén, de szívesen megtennéd? És miért pont az? Vagy esetleg van olyan műfaj, ami nagyon távol áll tőled, és úgy érzed ebben sosem próbálkoznál ? Ha van, melyik az és miért?


Selena: Szívesen írnék romantikus-drámát vagy talán erotikus történetet. De azt tényleg csak talán. A romantikus – dráma tervben is van a közeljövőben. Alapból szeretem a drámai történeteket, amelyekben a romantika is szerepet kap. Ki gondolta volna? Igaz? Legtávolabb talán a Science Fiction áll tőlem. Nem hinném, hogy ebbe a műfajba valaha is írnék könyvet. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretem ezt a műfajt, csak ebben nem érzem otthon magam.

Moncsi: 

Az új regényedről a -Vérzivatarról-, tudnál kicsit mesélni? Ha jól tudjuk, ez szeptemberben jelenik meg, azaz hamarosan. Milyen érzés tölt el, hogy már ez a gyermeked is papír köntöst kap? 

Selena: Igen, most szeptember elején jelenik meg. Nagyon boldog vagyok, hogy ez a történetem is megjelenhet könyvformátumban. A Vérzivatar sztoriját 7 éve raktározom a fejemben, amely egy álmomból íródott. Egyedül a vége maradt le az álomból. Ezért készült több variáció is neki. Elég nehéz volt a döntés is emiatt, hogy hogyan zárjam le. Fantasy történet, amely Miskolc és környékén játszódik. Szeretek valós helyszíneket választani, hogy még élethűbbek legyenek a mitikus lényeimmel, ez esetben vérfarkasokkal ötvözött történeteim. 

Igazából ez az Örök idők könyvsorozat, különálló történetekből fog állni, amelyben elég nagy hangsúlyt fektetek a szerelemre. Fő kérdése is az, hogy „Te mit tennél a szerelemért? Meddig mennél el a szerelemért?”

Több részen keresztül rá szeretnék világítani, vagy megcáfolni az igaz szerelem létezését. Ja, és nálam nem mindig van Happy End!

Moncsi: 

Mi vett rá arra, hogy novellákat is írj az utolsó két regényedhez?

Selena: Őszintén szólva abszolút nem terveztem, hogy novellákat fogok írni. Mikor megjelent a Démonok árnyékában könyvem, még akkor sem terveztem, hogy lesz novellája. Aztán nem hagytak még mindig békén a démonok  Ezért arra jutottam, hogy írok egy előzmény novellát, amely majdnem a kezdetekig visszanyúl a múltban. A kijárási tilalmas időszakban készült áprilisban, így úgy döntöttem, hogy ingyenesen letölthető lehessen a NewLine kiadó webshopjában. Hátha az én fantázia világommal, néhány olvasónak, pici örömet tudok szerezni az akkori, és a mostani időszakban. 

A Vérzivatarnál már gondolkodtam, hogy írok egy hozzá kapcsolódó novellát. Szeretem a szereplőimet, de kifejezetten van egy kedvencem, akinek a történetben, majdnem az egész múltját titok fedi. Ezért megérdemelt egy külön novellát az ő rejtelmes élete. Ez a novella a Vérborús idők címet kapta. Amely limitált példányszámban jelenik meg. Ajándékként fog járni azoknak, akik a NewLine vagy az Álomgyár kiadó webshopjában rendelik meg a Vérzivatar könyvem.

Moncsi:

Milyen érzéssel tölt el az, hogy egy-egy történetedet papír formájában tarthatod a kezedben? Meddig tart neked egy történetet megírni? Tudnál erről és egy kicsit a hátteréről is mesélni? És esetleg, ha van, a kutató munkáról beszélni nekünk? 


Selena: Az érzés elmondhatatlan, mikor a kezedben foghatod a kinyomtatott könyved. Én, mikor először meglátom, és megérinthetem a könyvem, még fel sem fogom, hogy az enyém. Ez pedig minden egyes újabb és újabb könyvnél így van.

Egy történet megírása nálam változó. Volt, amihez kellett egy év, volt, ami három hónap alatt elkészült. Szerencsére az agyam mindig kattog, de azért nekem is vannak olyan napjaim, mikor nem pörögnek úgy a fogaskerekek, ahogy szeretném.

Természetesen mindig végzek kutató munkát. A démonoknál rengeteg videó felvételt néztem megszállottságról, és sok utána olvasással is járt a dolog. Minnesota környékén játszódik, és mivel sosem jártam ott, ezért tanulmányoznom kellett azt a tájat is. A közeljövőben tervezem egy horror írását is, ami szintén nagyon sok kutató munkával jár. Már beszereztem igazságügyi orvostan könyvet, és sebészeti tankönyvet, hogy minél élethűbben tudjam átadni az olvasónak azt a sérülést, amit leírok. 

Tehát összefoglalva, a kutatómunkáim által mindig törekszem a hitelességre, még a fantáziavilágomban is. 




Moncsi:

Mik a terveid a jövőre nézve? Milyen könyvekkel, történetekkel szeretnéd ámulatba ejteni az olvasóid?

Selena: Rengeteg tervem van az elkövetkezendő évekre. Tervezem az Örök idők folytatását, amely jó pár részből fog még állni. Persze a horror kedvelőket sem felejtem el, hisz készül a fejemben a történet. Aztán szeretnék megpróbálkozni még egy műfajjal, a romantikus-drámával, amit említettem pár kérdéseddel ezelőtt. Nem utolsós sorban pedig, lehet, hogy új külsőt és belsőt kap a Selena Lowell naplója. 

Szerencsére történetekben nálam nincs hiány, csak győzzem meg írni.

Moncsi: Köszönöm szépen Selena B. Lowellnek ezt a beszélgetést és a kérdéseimre adott válaszokat. Megtisztelő volt számomra, hogy vállalta ezt az interjút, és az is, hogy ilyen közvetlen volt. 
Ha szeretitek a borzongást, a démonokat, szörnyeket, misztikus lényeket akkor ne hagyjátok ki Selena B. Lowell könyveit. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése