2020. szeptember 28., hétfő

A fantasy világa I. Urban fantasy



Mi is a fantasy? Ennek a szónak a hallatán sokaknak mágusok, sárkányok, elvarázsolt világok és középkori várak jutnak eszébe. Részben igazuk is van, de azért nem szabad azt hinni, hogy a fantasy műfaj itt ki is merül. Lényegében bármi, ami elrugaszkodik a valóságtól, az fantasynak tekinthető. Ezért is nehéz kategorizálni ezt a zsánert, mert nagyon tágan értelmezhető. Talán ezért is van az, hogy gyakorlatilag megszámlálhatatlan típusa létezik. Ebből szeretnék most a teljesség igénye nélkül párat bemutatni.

 Előszőr az én személyes kedvencemmel kezdem, ez pedig az urban fantasy. Ezt magyarul lényegében városi fantasynak is lehetne hívni, ugyanis az urban szó a latin urbs szóból származik, ami várost, fővárost jelent. Rómára is utaltak ezzel a szóval.

 És miért beszélünk városi fantasyról? Az urban fantasy fő ismérve, hogy a mi időnkben és a mi valóságunkban játszódik. Többnyire egy ismert nagyváros szokott a helyszín lenni, de nem minden esetben. Az ilyen művekben a történet folyamán kiderül, hogy léteznek a világunkban különös lények, vagy eleve a főhős tartozik közéjük, vagy a főhős valamilyen úton-módon felfedezi ezeket a teremtményeket. Esetleg egy rejtett világra bukkanunk a mi világunkon belül, ahova többnyire valamilyen kapun keresztül jutunk át. Gyakori témája az urban fantasynak a mágia is. Ez esetben az adja a történet fantasy elemét, hogy léteznek köztünk varázslók, esetleg még a főhősről is kiderül, hogy közéjük tartozik, és végig követhetjük, ahogy megtanulja a mágia csínját-bínját.

 Természetesen ez az altípus is épp olyan, mint a többi: rengeteg árnyalata van. Sok más zsánerrel is jól vegyíthető, amitől még érdekesebbé válik.

 Maga a fantasy előszőr az angolszász területeken terjedt el, és vált népszerűvé. Főleg mióta elismerték, mint különálló zsánert, mert sokáig erre nem került sor. Ezért is lehet azt mondani, hogy a fantasy – és így az urban fantasy is – meglehetősen fiatal zsánernek számit, pedig igazából a történetmesélésben ott van azóta, amióta az emberek szórakoztatják egymást különféle mesékkel. Mostanra igen kedveltté vált hazánkban is, és sokan olvasnak ilyen jellegű könyveket. Sajnos a magyar olvasók köztudatába még annyira nem kerültek be a magyar szerzők tollából származó urban fantasyk, pedig már nálunk is több író tett le az asztalra olyan művet, ami remekül megállja a helyét a témában, és érdemes lenne ezeknek nagyobb figyelmet szentelni.

 Több magyar író is a magyar folklórhoz nyúl, és azok elemeit ülteti a mi valóságunkba. Ez szerintem több tekintetben is érdekessé teszi az ilyen történeteket. Egyedivé válik tőle a magyar urban fantasy világa, és élvezetes köntösbe bújtatva ismerteti meg a fiatalokkal a magyar mitológiát. De nem a magyar legendák az egyetlenek, amikből merítenek az írók. Sok urban fantasy van, ahol az ógörög vagy latin mondavilág elevenedik meg, de a skandináv mítoszok is felbukkannak magyar szerzők könyveiben is.

 Urban fantasynak tekinthető a legtöbb vámpíros és/vagy farkasemberes történet is. Ennek a legegyszerűbb oka az, hogy többségében a mi valóságunkban játszódnak, viszont vámpírok és farkasemberek nem léteznek, így olyan elem szerepel bennük, ami elrugaszkodik a valóságtól.

De vegyíthető ez a zsáner a horrorral is, aminek segítségével sötét hangulatú urban fantasy horrort kapunk.

 És akkor mutatok pár magyar szerző tollából származó könyvet a témában, ha esetleg kedvet kaptatok hozzá.

Nem sorolom fel az összeset, ami eddig megjelent, csupán példákat mutatok!

 

Basa Katalin: Névtelen királynő

Ez a könyv a magyar népmeséket dolgozza fel, és építi bele a mi modern világunkba.

 


Eszes Rita: Rókatündér

Itt a japán kultúrába és mondavilágba nyerhetünk egy kis betekintést, úgy, hogy a történet a mai fiatalok problémáival foglalkozik.

 


Lana Millan: Raziel

Ne tévesszen meg a név, az írónő magyar. Az ő könyvében az angyalok és a démonok keverednek közénk.

 

Szécsi Noémi: Finnugor vámpír

A címe jól elárulja, hogy vámpíros történetet kapunk jó adag humorral, ha elolvassuk ezt a könyvet.

 


On Sai: Apa, ​randizhatok egy lovaggal?

Ebben a könyvben a mi átlagos világunkból nyílik kapu egy másik világra.

 

Illyana Sanara: Látók háza

Ez a történet több ókori mitológiára épül.

 


Fróna Zsófia: A fegyverforgató

Ebben a történetben kiderül, hogy különleges lények élnek köztünk, akik a túlélés érdekében szövetkeznek az emberekkel.

 


Selena B. Lowell: Démonok árnyékában

Ez a könyv tökéletes példa a borzongató urban fantasy horrorra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése