2021. január 26., kedd

Beszélgessünk a romantikus krimi zsánerről! - A főbb típusok

A romantikus krimi egy kevert zsáner, ami a románc és a krimi elemeiből áll. Megtalálható benne a bűntény, a nyomozás, a kalandok, de közben a szereplők közötti érzelmek és néha az erotika is fontos szerepet játszik. Több altípusa is létezik attól függően, mikor és hol játszódik a cselekmény, mi a történet háttere, és a fenti kettőből melyik elem a hangsúlyosabb.


Mikortól hívhatunk egy regényt romantikus kriminek?
Ezt a kérdést nem is olyan egyszerű megválaszolni, hiszen a klasszikus krimikben is lehetnek érzelmek, még akár szerelem is, illetve egy románcban is előfordulhatnak rejtélyek. Nem is létezik a fenti kérdésre egységes válasz. Sokan úgy vélik, hogy akkor lesz romantikus krimi egy regény, ha mindkét zsáner elemei egyformán megelevenednek benne, egyik sem nyomja el a másikat. De olyan véleményeket is olvastam, hogy azért romantikus krimi, és nem krimis románc, mert az érzelmeknek kell dominánsabbnak lenniük.
Én azt gondolom, hogy mindegy, milyen arányban keverjük az elemeket. Az a fontos, hogy egy gyors tempójú, letehetetlen történet szülessen, amiben egyre növekszik a feszültség, részben a szereplők közötti érzelmek, részben a fenyegető veszély miatt.

Fontos megjegyeznem, hogy az alábbi kategóriák nem kőbe vésettek, és biztosan létezik ennél jóval részletesebb bontás is. Az olvasmányaim alapján gyűjtöttem össze ezeket a típusokat, és olyan, főleg angol nyelvű cikkek segítségével, amiket a zsánerbesorolás témában olvastam az elmúlt néhány évben.

Romantic Suspense
Ez a legelterjedtebb alzsáner. Tartalmaz valamilyen rejtélyt vagy veszélyt, ami adalék a románchoz, de a hangsúly a romantikán van. Olyan krimikre jellemző fordulatok vannak benne, mint a zaklatás, a kisebb bűnesetek, amiket a szereplőknek kell megoldaniuk, akik nem feltétlenül rendőrök, de gyilkosság is előfordulhat ezekben a regényekben. A romantikában megjelenhetnek a szókimondóbb, nem virágnyelven írt erotikus jelenetek.Romantikus thriller
Jobb híján adtam ezt a nevet ennek a kategóriának. Ide azokat a regényeket sorolom, amelyekben a bűneset nem háttér, hanem fontos része a történetnek. Ezeknél a könyveknél nagyrészt hivatásos szakemberek (rendőrök, nyomozók, helyszínelők) göngyölítik fel az ügyeket, és bele is pillanthatunk a munkájukba, végigkövethetjük a nyomozást lépésről lépésre. Itt a hangsúly a rendőri munkán, az ügy megoldásán van, a románc csupán az adalék. A bűneset ezekben a regényekben általában véres, megrázó, a hangulatra jellemzőek a thrilleri elemek.Kisvárosi krimi romantikával
A cozy mysterynek, vagyis "hangulatos rejtélynek" nevezett kisvárosi krimik külföldön nagy népszerűségnek örvendenek. Idehaza valami miatt még nem annyira terjedtek el. Jellemző rájuk, hogy egy kisebb közösségben, faluban, kisvárosban játszódnak, ahol mindenki ismer mindenkit. A bűntény nem véres, bár lehet gyilkosság, de akkor sincs vérfagyasztóan tálalva. A hangulat kellemes, barátságos, nem rémisztő, sokszor a krimiszál sem csavaros. Általában az egyik főszereplő egy hobbi-nyomozó, akinek nem ez a munkája, csak kíváncsiságból szimatol. A szerelmi szál is inkább meghitt, nélkülözi a drámákat. Ezeknél a regényeknél a hangulat, a szereplők a fontosak, a hangvétel könnyed, sokszor humoros.

Történelmi romantikus krimi
Az 1950-es évek előtt játszódó regényeket hívjuk történelminek. Ha pedig van bennük krimi és romantikus szál is, akkor tartoznak ebbe a kategóriába. Nyilván itt is nehéz eldönteni, hogy történelmi romantikus/történelmi krimi az adott regény, vagy valóban mindhárom zsáner megtalálható benne.

Tárgyalótermi romantikus krimi
A tárgyalótermi krimikben ügyvédek a főszereplők, a helyszín pedig nagyrészt vagy egészen a bíróság. A tárgyalások során bontakozik ki az olvasók előtt a bűntény, és a megoldásra is itt kerül sor. A szerelem gyakran a két ellentétes oldalon álló ügyvéd között szövődik.Ifjúsági romantikus krimi
Az ifjúsági regényekre jellemző módon a szereplők iskolások, és a bűntény is olyan, amivel a kamasz korosztály szembesül. Ezekben a könyvekben nem fordulnak elő véres gyilkosságok, hanem inkább eltűnések, zsarolások, lopások. A hangnem is könnyedebb, a szerelem pedig sokszor megáll a rajongásnál, esetleg egy csók elcsattan.Misztikus-romantikus krimi
Ezekbe a regényekben a krimi és a románc mellett misztikus szál is vegyül. Gyakran az elkövetők természetfeletti lények, démonok, vámpírok, és a szereplők utánuk nyomoznak. De az is előfordul, hogy magának a főszereplőnek van természetfeletti képessége, aminek a segítségével sikerül felderítenie a rejtélyeket. Ez a kategória tulajdonképpen a fantasy, a románc és a krimi elemeinek az összeolvadása.Romantikus kalandregény
Ez a kategória talán nem annyira tartozik a romantikus krimik közé, de azért fontos megemlíteni. Az ilyen típusú regényekben ugyan lehet bűneset, de a hangsúly nem a nyomozáson van, hanem azon, hogy a szereplők kalandokba bonyolódnak, és ezekből próbálnak élve kikeveredni, közben pedig érzelmek szövődnek közöttük. A történetek gyakran játszódnak izgalmas, nem mindennapi helyeken, ami tovább nehezíti a szereplők számára a túlélést.
Dark Romance
Ez sem tipikus romantikus krimi kategória, de az összkép miatt érdemes beszélni róla. Ide igazából nem krimik tartoznak, bár lehet bennük bűneset, de nyomozás általában nincsen. Egyik vagy másik főszereplő a rossz oldalon áll, azaz bűnöző (maffiózó), gyakran éppen ő az, aki elköveti a bűncselekményeket. A szerelmi szál is sokszor erre épül: szerethető-e az az ember, aki bűnt követ el, talán pont a másik főszereplő ellen?A fentiekből látható, hogy rengetegféle romantikus krimi létezik. Mint a kevert zsánereknél általában, itt sem könnyű elérni, hogy a különböző elemek egységes egészet alkossanak, és ne gyengítsék, hanem erősítsék egymást. Ha azonban ez sikerül, akkor izgalmas, szenvedélyes regényt kapunk, ami hamar beszippantja az olvasót, és képtelenség letenni.

További romantikus krimi zsánerű könyvekért lépj be az alábbi Facebook csoportba:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése