2020. február 20., csütörtök

Egy kezdő író szárnypróbálgatásai – Az Aranymosás regénypályázat


Egy kézirat sokféleképpen eljuthat az olvasókhoz. Ennek egyik módja a pályázás. Többféle regénypályázat is működik idehaza, közülük a Könyvmolyképző Kiadó Aranymosásának van a legnagyobb múltja. Idén kilencedik alkalommal rendezik meg, és remélhetőleg még hosszú ideig meg is fogják, mert remek lehetőség a kezdő írók számára.

Miért pályázz?
Erre nyilván az a legelső reakció, hogy azért, mert nyerni akarsz. Szeretnéd, ha a kiadó meglátná a kéziratodban a lehetőséget, és szerződést kötne veled. Szeretnéd, ha kapnál egy szerkesztőt magad mellé, aki segít kigyomlálni a hibákat az írásodból, és végül megjelenhetne a regényed.
Pedig a kézenfekvő válasz mellett más előnye is van a pályázásnak: megtudhatod, milyen szinten áll a kéziratod, milyen szinten állsz te magad, kapsz egy tömör, de hasznos értékelést a lektoroktól, plusz olvasói véleményekre is szert tehetsz.

Az idei év első kikerült regényrészlete
(forrás: aranymosas.konyvmolykepzo.hu)



Az Aranymosásról
Az Aranymosás az egyetlen nyílt regénypályázat jelenleg Magyarországon, vagyis az egész döntési folyamat nyilvánosan zajlik.
A beküldött művek közül előszűrők választják ki azokat a kéziratokat, amik kikerülnek a pályázat oldalára. Az előszűrők a regények elejét olvassák el, és azt figyelik, hogy megfelelő-e a nyelvi szint, a történet indítása, az információadagolás és a forma. A kikerült művek ezután lektorokhoz kerülnek, akik már a teljes kézirat ismeretében döntenek arról, hogy továbbengedik-e a pályázót a második lektori körbe. A második lektori körben a pályázat vezető szerkesztője dönt a kéziratokról. A kiadóvezető elé akkor kerül egy mű, ha két pozitív lektorit kapott, és ő dönt végül a kiadásról.
A regényeket minden évben december 1. és január 15. között lehet beküldeni a pályázatra. Az előszűrésen átment kéziratokat általában februárban kezdik el feltölteni az oldalra, végső döntés nyár elején várható. Az idei Aranymosás kikerülési szakasza épp ezen a héten indult. Itt tudjátok követni: Aranymosás

TIPP: A pályázatra mesén és kisregényen kívül mindenféle művet várnak, de nem árt előre tájékozódni a kiadó könyvcsaládjairól, és végiggondolni, hogy valamelyikbe beleillik-e a kéziratunk.

A Könyvmolyképző felkapott könyvcsaládjai:
Vörös pöttyös: Young Adult könyvek 14-18 éves lányoknak
Rubin pöttyös: New Adult könyvek 18-30 éves nőknek
Zafír pöttyös: Szintén New Adult, de fantasztikus elemekkel
Arany pöttyös: Felnőtt női olvasóknak szóló regények
Sötét örvény (hard selection): Felnőtt férfiaknak szóló scifi, fantasy, kalandregények
Kristály pöttyös: Felnőtt nőknek szóló pszicho-thrillerek
Bővebben: KMK könyvcsaládok

Nyertes pályaművek 2018-2019
(Borítók forrása: moly.hu)

Mire készülj, ha pályázol?
Hosszú-hosszú várakozásra, mert a pályázat eléggé el szokott nyúlni, és még csak el sem feledkezhetsz róla, mert hétfőn, szerdán és pénteken mindig jön az új részlet, aztán kéthetente a lektori vélemény.
Gyomorgörcsre, mert az állandó várakozást, hogy vajon aznap a te részleted kerül-e ki, nem lehet idegeskedés nélkül átvészelni.
Büszkeségre, amikor végül kikerül a részleted, és még nagyobb örömre, amikor pozitív lektorit kapsz.
Csalódásra, mert bizony az elmúlt években nagyon kevés kézirat kapott pozitív lektorit.
Kritikára, mert a kommentelők sajnos sokszor nem kímélik a kikerült részleteket. Ez persze ne szegje a kedvedet, hisz az építő jellegű kritikákat érdemes átgondolni és megfogadni, a csak gonoszkodókat pedig meg kell tanulni figyelmen kívül hagyni.

JÓ TANÁCS: Hogy ne egyedül kelljen megbirkóznod a pályázat okozta stresszel, csatlakozz a Facebookon írós csoportokhoz. Sok ilyen csoport van, és a tagok közül jó eséllyel többen is átélték ugyanazt, amit most te. Esetleg veled együtt indultak a pályázaton. Sokkal könnyebb túllendülni a holtpontokon társaságban, még ha az virtuális is, mert beszélhetsz róla, panaszkodhatsz, sőt keseregni is ér! Minden jobb, mint egyedül magadba fojtani a frusztrációdat.

Hogy éltem meg én a pályázatot?
Kétszer indultam az Aranymosáson, mindkétszer kiestem a lektori körben. Akkor persze nagy csalódás volt, de utólag egyáltalán nem bánom, hogy részt vettem. Nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztem, sokat tanultam a lektori véleményekből és a kommentelők kritikáiból is. A pályázat révén jöttem rá, mi az az írástechnika, és hogyan tudom fejleszteni magamat. És ami a legfontosabb, rengeteg kedves, tehetséges embert ismertem meg, és bekerültem egy olyan inspiráló közösségbe, ami bőven kárpótol minden egyes gyomorgörcsben töltött napért.

Még több információ a pályázatról:

Aranymosás Irodalmi Magazin a Facebookon:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése