2020. február 20., csütörtök

Vélemény Amira Stone Kitaszítottak (A mágia rabjai 1.) című regényéről

Amira Stone regényével a Könyvmolyképző Kiadó Aranymosás pályázatán találkoztam először, és bár nem vagyok nagy fantasy rajongó, a regényrészlete azonnal megfogott. A pályázat szervezőit szintén, hiszen az írónő lehetőséget kapott, hogy a rakéta projekt keretein belül tökéletesítse a kéziratát. A javítás pedig olyan jól sikerült, hogy a regény 2019. decemberében meg is jelent.

Amira Stone: Kitaszítottak 
A mágia rabjai 1.


Tartalom:

Elég ​bátor vagy új útra lépni?
A kissé neveletlen Ene hercegnő szabadságot szeretne, és szívesen elmenekülne a rá váró kötelezettségek elől. Mena pedig az egyetlen ember, akit az istenek mágikus hatalommal ruháztak fel. Ő inkább lenne hercegnő, mint magányos volur.
Egy politikai gond miatt a testvérpárnak veszélyes vidékre kell utaznia: egy néphez, akiket a királyi családjuk igázott le.
Lehet, hogy nem csak halálos veszedelem vár rájuk, hanem a szívükre is veszély leselkedik?
Ray nehéz családi titkokat hurcol. Harcokat vállal a csőcselék szórakoztatására, hogy húgáról gondoskodni tudjon. Ám egy nap nem lapulhat tovább, dühe új útra viszi.
Kein csak az élvezeteket és a dicsőséget hajszolja. De eljön a nap, amikor dönteni kell a saját, és a családja sorsa között.
A mágia valamelyik fiút a volur társának szánja.
De vajon melyiket? Ki az, akitől felragyog a volur ereje?
Egyikük sem tervezte, hogy szerelemre, barátokra, titkokra és intrikára lel.
Miközben mindannyian a saját céljaikért küzdenek, talán a legfontosabbat kell feláldozniuk ahhoz, hogy megmenthessék a szeretteiket és a világukat.
Szívesen olvasnál egy olyan világról, ahol egyetlen ember él, akit az istenek felruháztak mágikus hatalommal, de még ő sem képes az erejét használni? Egy olyan szerelemről, ami sutba veti a rangot és a szabályokat? Egy olyan fiúról, aki mindent titkol a múltjáról és a családjáról, hogy megvédje őket, vagy egy másikról, akit épp a saját apja árul el?
Ez a regény pont neked való.

Véleményem
4,5/5

Ahogy fent említettem, a regény első fejezetét már két évvel ezelőtt volt szerencsém olvasni. Abból is felvillant, hogy olyanok lesznek a szereplők, akiket én szeretni szoktam: szépen árnyalt, igazi emberek, gyengeségekkel együtt. Egyikük sem igazi hős alkat. Ray túl forrófejű, Kein önző, Ene vadóc, Mena túl gyenge. Mind a négyen ágálnak a sorsuk ellen, közben próbálnak helyt állni, ami persze nem mindig sikerül, sokszor hibáznak, gyakran rossz eszközökhöz nyúlnak, de éppen ezek miatt lesznek olyan izgalmas és szerethető karakterek.
Maga a történet gördülékeny, jól olvastatja magát. A cselekmény ugyan picit lassan bontakozik ki, és a közepén úgy éreztem, egy kicsit le is ült, de aztán az utolsó száz oldalon felpörögtek az események.
Ki kell emelnem, hogy az írónő remekül bánt a rejtélyekkel, pont jó helyen derültek ki a nagy titkok, sokszor bombaként robbanva.
A szerelmi szál is jól sikerült. Ray és Ene kettősét annak ellenére nagyon szerettem, hogy az elején az én ízlésemnek túl hirtelen jött az elsöprő vonzalom. Később azonban az írónő szépen árnyalta a kapcsolatukat, érezni lehetett, ahogy az ellenszenvük és a vonzalmuk harcol egymással.
Kein volt a kedvenc szereplőm mind közül, imádtam a stílusát, és azt is, hogy mindig a jó és a rossz határán egyensúlyozott, viszont az Emma iránti érzelmeit nem szerettem. Inkább éreztem azt, hogy a visszautasított férfi hiúsága, mint igazi szerelem.
A világépítés nem hagyott semmi hiányérzetet. Jól magam elé tudtam képzelni a helyszíneket, az embereket, megismertem a viszonyokat anélkül, hogy túl hosszan részletezte volna az írónő a hátteret. Maradtak ugyan homályos foltok a történet elolvasása után, amik nyilván a következő részből fognak kiderülni, ám ennek ellenére sem éreztem azt, hogy a regény ne lenne egy kerek egész. A vége persze folytatásért kiált, de nem zárul irgalmatlan nagy függővéggel.
Jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a karakterközpontú, érzelmekkel fűszerezett, könnyedebb fantasykat.



A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Az írónő Facebook oldala:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése