2020. február 28., péntek

Egy kezdő író szárnypróbálgatásai – Ötlettől a kéziratig


Sok mindenkiben rejlik egy izgalmas regényötlet vagy egy érdekes karakter, akinek a történetét szívesen elmesélné. Innen azonban még nagyon hosszú út vezet a kész kéziratig, és bizony ez az út sokszor rögös, egyáltalán nem olyan könnyű eljutni a végére. Ám szavakból és mondatokból egy egész világot, egy kerek történetet teremteni nagyszerű érzés, érdemes megpróbálkozni vele. Elmesélem, nekem mik segítenek, hogy akkor se adjam fel, ha hullámvölgybe kerülök.

Az olvasás
Tudom, azt a tanácsot, hogy az íráshoz sokat kell olvasni, már mindenki ezerszer hallotta, de tényleg érdemes elolvasni jó pár könyvet abban a zsánerben, amiben írni szeretnénk. Olvasás közben pedig nem árt figyelni, hogy mik azok a részek a regényekben, amik különösen tetszettek, és azon is el lehet gondolkozni, hogy miért.
Persze nem azt mondom, hogy egy az egyben át kell emelni konkrét megoldásokat, fordulatokat a kedvenc olvasmányainkból a kéziratunkba. A másolásból ritkán születik jó történet. Viszont, ha rájövünk, miért szerettük annyira azt a szereplőt, vagy miért voltunk képtelenek lerakni azt a bizonyos könyvet, az sokat segíthet a saját történeteinknél.

PÉLDA: Én Agatha Christie regényeken nőttem fel, és azt szerettem leginkább bennük, hogy lehetett találgatni, ki a gyilkos. Szuper olvasmányok és fejtörők egyben. Pont emiatt a saját regényeimben is arra törekedek, hogy a gyilkos kiléte egészen a végéig ne derüljön ki. Az olvasó egészen az utolsó oldalakig azon gondolkozhasson, ki is követte el a bűntényeket.




Vázlatoljunk vagy ne vázlatoljunk?

A vázlatírás számomra mankót ad a történethez. Elengedhetetlen, hogy átlássam az összes szálat, nélküle már neki se állok írni. Ha pedig megakadok az írásban, ott van előttem, és segít abban, hogyan folytassam.
Tudom azonban, hogy sok írótársamat meg épp a vázlat akasztja meg. Ők szeretnek ösztönösebben, szabadabban írni. Ezt is lehet persze, egyik módszer sem rosszabb a másiknál. Az a lényeg, hogy rájöjj, te melyik csapatba tartozol: a vázlat segít neked vagy inkább gátol? Ha segít, akkor használd, ha gátol, akkor inkább felejtsd el.

Írástechnikai tanácsok
Nagyon hosszú időbe telt, mire az első kéziratomat befejeztem. Akkor még fogalmam sem volt róla, mi is az az írástechnika, csak írtam le a mondatokat, amik kipattantak a fejemből. Később azonban beleástam magam az írástechnikai cikkekbe, és nekem ez a tudás sokat segített abban, hogy gyorsabban és tudatosabban írjak.

TIPP: Az írástechnika, mint a legtöbb technikai ismeret, csak mankót ad. Meg kell érteni a szabályok mögött húzódó összefüggéseket, csak utána lehet jól alkalmazni őket. Ez sok gyakorlással érhető el. Írni kell, írni és írni. Az sem baj, ha nem lesz tökéletes. A cél nem az, hogy azonnal hibátlanul írjunk, hanem hogy írjunk és közben fejlődjünk.

Írástechnikai oldalak, amiket szívesen böngészek:
Sajnos már pár éve nem frissül, de az archív cikkekből is nagyon sokat lehet tanulni.
Érdemes a tartalomjegyzéknél kezdeni, ahol sorrendbe van szedve, melyek azok a cikkek, amik alaptudást adnak, és melyek azok, amik inkább már haladóbbaknak szólnak.
Angolul tudóknak. Tizenöt perces podcastok, amikben a résztvevők, általában publikált írók, az írástechnika egy apróbb szegmensét járják körül. Egyszerre informatív és szórakoztató.


Zene
A zene az, ami nekem mindig segít, hogy gyorsan bele tudjak helyezkedni a történetembe. Még akkor is, ha úgy érzem, messzire szállt az ihletem. Minden regényemhez keresek dalokat, amik passzolnak a történet atmoszférájához vagy valamelyik szereplőmhöz, esetleg kulcsjelenethez, és írás előtt meghallgatok közülük párat.

TIPP: Én a Spotify mobilalkalmazást használom a lejátszási listák készítéséhez, de biztosan van egy csomó más, hasonló applikáció is.

Írós barátok
Már a múlt heti cikkemben is említettem, hogy mennyire fontosnak tartom, hogy legyenek olyan ismerőseink, barátaink, akik szintén foglalkoznak írással. Velük azt is meg tudjuk beszélni, ha elakadtunk a kéziratunkkal. Mesélhetünk nekik a történetünkről, kérhetünk tőlük tanácsot vagy csupán közösen ötletelhetünk. Persze ez akkor működik legjobban, hogy ha kölcsönös. Ha nem csak mindig mi kérünk segítséget, hanem mi is próbálunk másoknak segíteni.

Néhány írócsoport a Facebookról:
Ebben a csoportban bétázást, előolvasást kérhetsz, akár a regényed egy részletére is. Sokszor a kapott javaslatok is segítenek, hogy túllendülj a holtponton.
Egy népes csoport, ahol írástechnikai kérdéseket lehet feltenni és megvitatni.
Most kicsit hazabeszélek, mert itt én vagyok az egyik admin, de ez a csoport mindent egyesít. Lehet segítséget kérni, bétázást, írástechnikáról beszélgetni, plusz még vannak írós játékok is, amik jó szórakozások és nagyszerűek gyakorlásnak.


Átírás
Ha elakadtál, néha ez az egyetlen megoldás. Én ilyenkor picit pihentetem a kéziratot, aztán friss szemmel ismét átolvasom, és ha nem működik benne valami, akkor átírom. Akkor is átírom, ha imádom azt a részt. Abban az esetben is, ha majd megszakad bele a szívem. Mert néha tényleg csak egy gyökeres átírás segít, amit nyilván érdemes jól megfontolni, a régi verziót pedig elmenteni, hogy azért meglegyen.

Végül pedig a legfontosabb, amit én mindig igyekszem szem előtt tartani. Szerintem addig van értelme az írásnak, amíg örömünket leljük a történetben. Nem hiszek abban, hogy vérrel és verítékkel jó regényt lehet írni, hisz ha mi utáltuk megírni, hogy várhatnánk el, hogy az olvasó szeresse olvasni? Egy profi, sokregényes írónak lehet, hogy menne így is, de nekünk, kezdőknek nem. Ha nem szeretjük a kéziratunkat, inkább hagyjuk abba, bármennyi időt és energiát is áldoztunk rá, és keressünk egy olyan ötletet, olyan szereplőket, akikről szívesen mesélnénk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése