2020. február 15., szombat

Szabó Magda: Az ajtó

Szabó Magda írásaival sokat tett a magyar irodalom megítéléséhez hazai és nemzetközi szinten is.Köteteit mai napig nagyon sokan olvassák, nem véletlenül. Egy olyan írónőről van szó, aki a történeteivel a valóságot és az életet tárja az olvasói elé. Regényeiben olyan problémákat tár fel, amelyek mindig jelen lesznek, így könnyedén átérezheti az olvasó ezeket az érzéseket, élményeket.


Szabó Magda: Az ajtó



Tartalom:

Álmában ​nem, de életében egyszer kinyílik az ajtó az írónő előtt. Szeredás Emerenc ajtaja, amely mások számára örökre zárva marad. A megingathatatlan jellemű, erkölcséhez és hiedelmeihez tántoríthatatlanul ragaszkodó asszony házvezetőnőnek áll az írónőhöz, ám első perctől nyilvánvaló, hogy ő diktál. Gazdája megmérettetik, és nem találtatván könnyűnek, Emerenc nem csupán otthona, hanem lelke ajtaját is megnyitja előtte, ha csak résnyire is. Így sejlik fel Magyarország huszadik századi történelmének kulisszái előtt egy magára maradt nő tragikus, fordulatos sorsa. Vajon mit őrizget az idős asszony a hét lakatra zárt ajtó mögött?

Az ajtó a ki- és bezártság, a születés és a halál ősi jelképe. Állandó kettősség jellemzi a két főhős áhítatosan odaadó, máskor szinte gyűlölködő kapcsolatát is. A szeretet kapujában állnak. Sikerülhet-e végül beljebb vagy elengedni egymást?

Az ajtó Szabó Magda talán legismertebb regénye: Szabó István forgatott belőle filmet, és 2015-ben felkerült a The New York Times sikerlistájára.


Gondolataim a könyvről:

Szabó Magdától eddig még csak az Abigélt olvastam, ami nekem nagyon tetszett, ezért akartam még többet olvasni az írónőtől. Az ajtó című regénye teljesen máskaliberű, mint az előbb említett történet. Ebben a kötetében is az emberi sorsokat, kapcsolatokat helyezi középpontba, ám sokkal lassabb folyású és nehezebben olvasható. A cselekményben megjelenő karakterek hihető, egyszerű személyek, akik valós problémákkal küzdenek az életben. 

Nekem ez a kötet igazán tetszett, mert érdekes, szerethető karakterekkel ismerkedtem meg a történet során, és ez kárpótolt azért, mert a nyelvezete miatt lassabban haladtam, mint ahogy szerettem volna. Biztos, hogy fogok még olvasni Szabó Magdától, mert az ő történetei mindig adnak nekemvalami pluszt.

A könyvet itt tudjátok beszerezni :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése