2020. május 12., kedd

Csák-Nagy Krisztina- Bezzeg Soma szívsajgása


Minden könyv hozzánk tesz valamit, de el is vehet, mert minden történet után változik bennünk valami.
A gyerekeknél sincsen ez másképpen, elvégre a lelkük egy tiszta lap, melyre mi felnőttek írunk, és bizony azon történetek is hatnak rájuk, melyeket esti meseként olvasunk számukra. Ezektől az élményektől lesz később az a felnőtt, akivé általunk válik.


Csák-Nagy Krisztina- Bezzeg Soma szívsajgása



Tartalom:

Azt kérdezed, merre van Pitypalattyfalva? Talán csak a mesében. De az is lehet, hogy a közeledben. Közelebb, mint gondolnád.
Hogy milyenforma Bezzeg Soma? Azt hiszem, olyasforma, mint te. Olykor éppúgy búslakodik és sóhajtozik, máskor meg örül és ugrándozik. A szíve pedig hatalmas. Belefér egész Pitypalattyfalva az erdőkkel és a felhőkkel. No meg Szöszke Babka.
Ismered Szöszke Babkát? Ő a legjobb barát. Aki mindig jókor jön, és sosem jön hiába. Aki mindig derűs. Aki nélkül a mentatea ízetlen. És akit még a Végevan is messze elkerül.
Talán nem is teljesen ismeretlenek számodra…

Vélemény:
5/5

Sokszor ítélkezünk külső alapján, tudatukon kívül véleményt alkotunk és megítélünk egy tárgyat, egy személyt, vagy egy mesét.
A külsőségek elengedése szinte lehetetlen, ezért mindig befolyásolja érzéseinket, hogy is állunk az adott újdonsághoz.
Ez esetemben eme mesekönyv külső borítója volt, ugyanis rajongok a különleges illusztrációkért, és bizony felszín alatt már befolyásolva lettem, mikor megláttam a kötetet.
A mesekönyv külseje egy ceruza rajzot mutat, melyen egy kedves kisfiú és kislány vidám, némileg ábrándos tekintettel néz olvasójára.
A kötet belsejét is ilyen típusú képek díszítik, amelyekben azon olvasóknak, akik szeretik a régiesebb stílust bizonyosan kedvüket lelik benne. Számomra is megnyerő volt és érdeklődve álltam neki az olvasásnak.
Amit a könyv belseje rejt, az nem más, mint a lelki problémáink visszatükröződése.
Itt a „Csakazértis” vagy a „Végevan” egy-egy lényt formál meg, akik hol nehézségeket okoznak, hol pedig előnyöket nyújtanak Bezzeg Soma és barátai számára.
Találkozunk a sokak által nem szeretett Hétfővel is, kinek igen is vannak érzelmei, csak senki nem veszi komolyan.
És itt egy picit szeretnék kitérni: ugyanis ez a rész eszembe juttatta, hogy nagyon sokan nem szeretjük ezt a napot. És elgondolkoztam, hogy ezt az utálatot vajon a kedd, vagy a szerda miért nem kapja meg? Hisz az előbbi ugyanúgy a hét eleje, az utóbbi pedig a hét közepe és a hétvége még messze van.
Szegény Hétfőt sok barátom sem kedveli, mert korán kell kelni, iskola vagy munka vár rájuk.
De lenne egy kérdésem: miért a hétfőt hibáztatod, hogy olyasmivel töltöd az életed, ami számodra kellemetlen, esetleg negatív érzésekkel párosul? Nem a nap tehet arról, hogy nem azzal foglalkozol, amire ténylegesen vágysz és szintén nem eme időpont tehet arról, hogy iskolába kell menni. Könnyebb utálkozni, mint magunkba nézni és elgondolkodni, hogyan is jutottunk ide.
Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy Izraelben a hétvége péntekre és szombatra esik.
Tehát az utálat tárgyát máris másik nap élvezi.
Visszatérve a mese sok érdekességet rejt magában,
Az első ilyen, hogy olyan problémákat vetít olvasója elé, amit minden napi életünkben felmerül.
Küzdés önmagunkkal és másokkal. A magány különböző formái, az önbizalom megléte vagy hiánya, a kitartás, és számomra a legfontosabb, a szeretet léte.
Ezen történetet sok szójátékot foglalnak magukba, és bizony nem fog mindenkinek tetszeni.
Mert nem átlagosan mesél, oda kell figyelni és a kezdeti káosz képe ki fog tisztulni.
A hangulata nagyon egyedi, szürreális és egy picit retró hangulatot keltő.
Úgy érzem, hogy értéket képvisel és ha lenne gyermekem, nagyon szívesen olvasnám neki esti mese gyanánt.
Számomra nagy kedvenc lett és remélem te is kedvet kapsz a beszerzéséhez.

Az könyvet itt tudjátok beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése