2020. május 15., péntek

„Mindig történetet mesélek, ez a legfontosabb.” Interjú Erdőss Alexszel

Erdőss Alexet nagyon tehetséges írónak tartom. Első regénye, a Kereszttűzben tavaly év végén jelent meg a Szivárványálom kiadó gondozásában, és hamar az egyik kedvenc LMBTQ témában írt történetemmé vált. (Itt írtam is róla véleményt: Erdőss Alex: Kereszttűzben.) Alexet a regényéről, az írásról és a további terveiről kérdeztem.



(forrás: Szivárványálom kiadó)


Judit: A Kereszttűzben című regényed Magyarországon játszódik, a kerettörténetet egy sorozat és az ott dolgozó színészek, szakemberek élete adja. Hogy jött az ötlet, hogy ez legyen a történet háttere?

E.A.: A regény egy bizonyos céllal készült, ehhez a magyar környezet felelt meg leginkább. A médiát és a sztárvilágot mindenképp szerettem volna belevonni, a konkrét történethez pedig hozzájárult némi baráti segítség.

Judit: Baráti segítség? Erről mesélsz egy kicsit?

E.A.: Hát ez tulajdonképpen a páromat jelenti. Utaztunk, és a vonaton meséltem neki a tervemről, meg arról, hogy kéne egy jó közeg hozzá. Ő terelt a kereskedelmi tévés sorozat felé.

Judit: És mi volt az a bizonyos cél?

E.A.: Egy pályázaton indultam. Kíváncsi voltam, jutok-e vele valamire.

Judit: Ha jól tudom, ezen a pályázaton sokáig úgy tűnt, hogy nyert ügyed van, de végül kiesett a kéziratod. Ez mennyire viselt meg? Könnyen túltetted magad rajta?

E.A.: Igen, valóban így volt. Nem viselt meg túlzottan. A célt, amit kitűztem magam elé, elértem, úgyhogy sikerként könyveltem el.

Judit: Jó hallani, hogy valaki így tud nekiindulni egy pályázatnak, és emiatt nem csalódik. A kiesést követően voltak konkrét terveid a regénnyel? Vagy egy időre visszatetted a fiókba pihenni?

E.A.: Elég hosszú időre visszakerült a fiókba. Nem akartam erőltetni, akkor nem is láttam más lehetőséget. Úgy voltam vele, ha jön valami, élek vele, de aktívan nem kerestem.

Judit: A könyved a Szivárványálom kiadó gondozásában jelent meg. Hogy jött ez a lehetőség?

E.A.: Ehhez tudni kell, hogy Erdőss Alex Tira Nael alteregója. Tira pedig szerkesztőként került a Szivárványálom kiadóhoz, így jött szóba a megjelenés lehetősége Alex könyvére.

Judit: Tehát két írói alteregód van: az egyik Erdőss Alex, aki magyar néven ír magyar helyszínen játszódó regényeket, a másik Tira Nael, aki szerkeszt és ír is mellette?

E.A.: Így van, bár Alex nem csak magyar helyszínen játszódó regényeket ír. A többi stimmel.

Judit: Nem nehéz szétválasztani az írói énjeidet? Amikor egy történet ötlete megszületik a fejedben, azonnal tudod, hogy ezt Alex vagy Tira neve alatt fogod megírni?

E.A.: Egyáltalán nem nehéz, és igen, gyakorlatilag azonnal tudom. Talán furcsa, és nyilván vannak áthallások, de vannak bizonyos témák és formák, amiket Tira soha nem írna meg (maximum bizonyos pályázatokon és játékokon kísérletezik vele), Alex viszont pont ezekben érzi otthon magát.

Judit: Térjünk vissza egy pillanatra a Keresztűzbenre. A regény azt mutatja be, mennyire nehéz két férfinak nyíltan felvállalni a kapcsolatukat idehaza Magyarországon. A történet elég reális képet fest, nincs rózsaszín vattacukorba csomagolva. Ez szándékos? A többi regényedben is hasonlóan ábrázolod a meleg kapcsolatokat?

E.A.: Igen, minden regényemben igyekszem realistán ábrázolni a kapcsolatokat, legalábbis Alexként. Ő egy kicsit mindent a sötétebb oldaláról közelít meg, Tiránál azért időnként feltűnik némi rózsaszín vattacukor. Kereszttűzbennél viszont kifejezetten fontosnak tartottam, hogy amennyire lehet, minden téren közel álljon a valósághoz.

Judit: Szerintem sikerült hitelesen megjeleníteni a mai magyar viszonyokat, és a reális ábrázolással fel is hívod a figyelmet a problémára. Ez is cél volt? Vagy inkább csak egy történetet akartál elmesélni?

E.A.: Mindig történetet mesélek, ez a legfontosabb. A figyelemfelhívás, vagy bármilyen konzekvencia, ami belekerül, a történet folyománya. Így volt ez a Kereszttűzbennel is, egy ilyen történet önmagában figyelemfelkeltő.

Judit: Melyik írói énedtől várható a következő regény?

E.A.: A következő megjelenés Tiráé lesz, Moments a címe. Ez egy tanár-diák kapcsolatként induló szerelem története. A regény több évet ölel fel, a főszereplőknek több vélt vagy valós akadályt kell leküzdeniük, miközben szembe kell nézniük saját magukkal is.

Judit: Nagyon jól hangzik ez a történet is! Ez is a Szivárványálom kiadónál fog megjelenni? Mikorra várhatjuk a könyvet?

E.A.: Igen, a Szivárványálom kiadónál fog megjelenni, várhatóan a 2020. őszi-téli időszakban.

Judit: Mik a további terveid? Vannak ötletek, amik csak megírásra várnak? Vagy félkész regények, amiknek tervezed a befejezését?

E.A.: Igen. Ötletek is, és félkész történetek is, utóbbiból legalább egy tucat. Azt viszont nem tudom, ezek közül mi fog leghamarabb megvalósulni.

Judit: Még egy, vagyis kettő utolsó kérdés: Mennyire nehéz összeegyeztetni az írást a szerkesztéssel és melyiket csinálod szívesebben?

E.A.: Az írás most javarészt parkolópályán van, de ennek nem elsősorban a szerkesztői tevékenységem az oka, bár tény, hogy sok időmet lefoglalja. Mindkettőt szeretem, mindkettő mást ad, nem igazán tudnék választani.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Erdőss Alexet itt találjátok meg a Facebookon:
Itt pedig meg tudjátok rendelni a könyvét:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése