2020. január 22., szerda

Peiker Éva (szerk.) – Mi az a szerelem? - Híres magyar novellák az örök rejtélyű érzésről

Névnapomra kaptam ajándékba ezt a kötetet, amiről korábban nem is hallottam. Valószínűleg nem találkozom ezzel a novellagyűjteménnyel, ha egy kedves ismerősöm nem gondolja úgy, hogy érdekelne engem és nem lep meg vele. 


Peiker Éva (szerk.) – Mi az a szerelem?




„– Az a szerelem – s a csöpp asszony vidáman verte öklével a térdét –, az mind szerelem, amit maga mesélt, de az igazi szerelem, ha én úgy megsózom a levest, hogy egyáltalán ehetetlen, s jön az uram az iskolából a komoly szakállával és a borús homlokával, leül az asztalhoz, és belekóstol, és el sem fintorítja az arcát, hanem azt mondja: „Így nem tud főzni senki a világon, ilyen jót még nem ettem!” „ 


                 - Móricz Zsigmond: Szerelem - 



Tartalom:

Mindenki tudja, mit jelent, ha a lélegzet elakad, a szó bennszakad, s elkezdődik valami felfoghatatlan és mámorító, az érzelmek szenvedélyes, sokszínű kavalkádja, amikor megszűnik a külvilág, és hevesebben dobban a szív. Mégis, kevesen képesek úgy megörökíteni ezt az édes gyötrelmet, mint a kötetben szereplő kiváló novellisták, XX. századi irodalmunk legjelesebb képviselői. 

Tizenkét különleges történetet ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek által újra átélhetjük az első szerelem ártatlan báját vagy éppen a pillanatot, amikor érzékeink először kelnek életre. És legfőképpen szembesülhetünk azzal, hogy bár egyetlen választ találni a címben feltett kérdésre szinte lehetetlen, az ezerarcú érzés kivétel nélkül mindannyiunk lelkében maradandó nyomot hagy. 

Véleményem:
5/5 

Rövid kis történetek a szerelemről. Pár percnyi olvasnivalók a reggeli kávé mellé, vagy szabad pillanatokra. Különböző oldalakról mutatták be az egyes novellák ezt a rejtelmes érzést. 

Színesek és változatosak voltak, némelyik jobban tetszett, némelyik kevésbé, de mindenképpen érdekes volt megismerni ezeket a gondolatokat. 

Nekem az a kötetindító történet lett a kedvencem, ami Móricz Zsigmond alkotása és a Szerelem címet viseli. 

Elgondolkodtatja az embert ez az antológia, ráébreszt arra, milyen sok helyen, milyen sok formában is létezik a szerelem. 

Itt lehet a kötetet beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése