2021. június 11., péntek

Fantasy világok a magyar irodalomban Lily Defiant írónővel készült interjú ("Személy szerint nekem mindig könnyebb volt fantasyt írni, mert sokkal több írói eszköz található a műfajban, és jobban engedi szárnyalni a képzeletem.")

 A Fantasy világok a magyar irodalomban interjúsorozatom keretein belül most Lily Defiant-ot kérdezem az írásról és a világteremtésről.

 


Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést és beszélgetsz velem erről az érdekes témáról.

Mit tartasz érdekesnek a fantasy zsánerben? Szerinted több kihívás van benne, mint a többi zsánerben vagy mind ugyanolyan?

Mindig is a fantasy szerelmese voltam. Elég régóta írok már novellákat, és merem állítani, hogy majdnem mindenben kipróbáltam magam. A barátnőm kedvéért még meleg erotika novellát is írtam. Elég nagy különbség van a zsánerek között, hiszen minddel máshogy és másmilyen embereket szórakoztatunk. Személy szerint nekem mindig könnyebb volt fantasyt írni, mert sokkal több írói eszköz található a műfajban, és jobban engedi szárnyalni a  képzeletem. Nem kell a kötött, fizikai valóság keretein belül maradni.

Hogy néz ki nálad a világalkotás? Mivel kezdesz, és mit hagysz a végére?

Én úgy írok, ahogy olvasok. Elkezdem az első mondattal és az utolsóval fejezem be. A világ, amit megalkotok, írás közben születik meg, és újabb ötlettel, újabb elem kerül bele.

Mennyi ideig tart kiépítened a világodat és ez mitől függ?

Ha pontos időt kéne mondanom, akkor 2 hónap. Amíg az Egan krónikákat írtam. Nem kellett sokat bajlódnom a regény világának kiépítésével, mivel abban biztos voltam, hogy a kelta mitológia segítségével akarom megírni. Amikor új szereplőt, vagy elemet akartam tenni a történetbe, előhívtam az internet segítségét, megkerestem a megfelelő lényt, vagy istent és nekem már csak a külsejét és a személyiségét kellett hozzáadnom. A helyszínek tulajdonságai is szinte adottak voltak, hiszen ezekben a történetekben mindig az anyatermészet, a fák és az erdő mélyén játszódó jelenetek voltak a közkedveltek.

Szoktál ihletet meríteni? Ha igen, honnan?

Filmekből. Nagyon szeretem a filmeket. Nem a jelenetekből merítek ötletet, hanem nekem elég egy szín, egy hang, egy hangulat, amit a film visszaad, és máris ülök a laptophoz, hogy írjak. A kedvencem az Alice Csodaországban. Annak a zenéje újra és újra megihlet. De ilyen a Hobbit és az ehhez hasonló fantasy filmek. Általában zenehallgatás közben szoktam írni. Berakom a Metallicát és azonnal elkerülök egy teljesen másik világba.

Mit érzel a legnehezebbnek és mit a legkönnyebbnek a fantasy írásban?

Szerintem ugyanaz a tényező nehezíti meg és könnyíti meg egyszerre.

Nehéz, hogy ne szaladjon el velünk a ló. Mivel a fantasy világa majdnem mindent megenged, sokszor nehéz értelmes és megfelelő kereteken belül maradni. Ugyanakkor, mivel, amit megalkotok, az a saját világom, ezért csakis az én képzeletem szabhat határt a történéseknek.

Szerinted lehet a mai világban újat alkotni, amire még senki sem gondolt, vagy az író egyedi látásmódja teszi az adott művet különlegessé?

Az Egan krónikák megírásakor sokszor ütköztem a ténybe, hogy ami pont passzolna a regénybe és a történésekhez, már előttem egy nagy ember megírta. Anyukám volt a béta olvasóm, és ő minden egyes alkalommal megnyugtatott, hogy a mai világban már szinte lehetetlen újat és eredetit alkotni. De azt is mondta, hogy az az egy-két elem, amit én írtam bele, ugyan hasonlít, mégsem ugyanaz, nem kell aggódnom. Igaza van, hiszen a való életben is megannyi emberrel történik hasonló, vagy épp egyforma dolog.

A fantasy remek eszköz, hogy az ember nyíltan vagy burkoltan rávilágítson bizonyos dolgokra, legyen az társadalomkritika vagy más. Te szoktál élni ezzel a lehetőséggel vagy kizárólag csak szórakoztatni szeretnél, hogy az olvasó kikapcsolódjon picit?

Én csak szórakoztatni szeretnék, valamint írás közben magam is szórakozni akarok. Ami üzenete van a regényemnek, az pusztán érzelmi alapú és egyéni.

Mit gondolsz a magyar fantasy irodalomról? Külföldi írók meglehetősen komoly műveket tesznek le az asztalra. Szerinted a magyar írók is képesek erre, vagy még messze járunk tőlük?

Az elmúlt időszakban azt vettem észre, hogy Magyarországon kicsi a fantasyra való igény. Ha valaki szereti is, inkább külföldi, általában angol anyanyelvű írótól keres regényt. Talán ez az oka. Az én kedvenc íróm is angol. Talán, ha itthon is nagyobb lenne rá a kereslet, akkor könnyebben válnának ismertté egyes magyar fantasy írók, és akkor könnyebben jutna ki az országból. Onnantól kezdve pedig hamar juthatna világszintű sikerlistára. Egy biztos: a magyar emberek roppant kreatívak és hatalmas képzelőerejük van. Szerintem csak idő kérdése, hogy egy magyar fantasy átjusson a határon és megannyi ember megszeresse. Akkor válhat majd igazán naggyá az a mű.

Lily Defiant írói oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése