2021. június 6., vasárnap

Tokody Klára: Mina és Vidi az óriások nyomában: "A gyermekeknek a mai világban több ilyen mesét kellene olvasniuk, amiben ennyi izgalom található, azért hogy a kalandvágyuk fellobbanjon, és az olvasás mellett a természetben is vágyjanak, hogy felfedezzék azt. "

Köszönöm szépen a lehetőséget Tokody Klára írónőnek és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy ismét egy olyan mesekönyvet foghattam a kezembe, amely egyszerre volt izgalmas, szórakoztató, kalandos és tanulságos. Mina és Vidi az óriások nyomában c. mesekönyvet a 3 és 9 év közti gyermekeknek ajánlanám.

Tokody Klára:
Mina és Vidi az óriások nyomában

Történet:

Mina és Vidi mesét hallgatnak a Balaton keletkezéséről. Hova tűnhettek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton és az északi parti hegyek születése? A két fonyódligeti tündér útra kel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Titkos somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött, útbaigazítást kapnak a tihanyi Belső-tóban élő különös kínai bölcs aranyhaltól, rátalálnak Vakondpajtás anyukájára, víz alatti barlangba merülnek le kukorica-tengeralattjáróval. Ám a sok kaland nincs hiába: a két tündér kideríti a megdöbbentő igazságot az óriásokról.

Vélemény
5/5

Most egy újabb mesekönyvről hoztam nektek értékelést. Ez a gyermekkönyv nem más, mint Tokody Klára: Mina és Vidi az óriások nyomában. A történet maga aranyos és tanulságos volt. Ezt a mesét 3-10 éves gyermekeknek ajánlanám. Sok érdekesség van benne: egy kis monda, egy kis földrajz, egy kis nyomozás és izgalom, titkok. Megismerhetjük a Balatonról szóló számos monda egyikét. Megtudhatjuk, hogy kik is az óriások és azt, hogy valóban éltek-e a Balaton partján Badacsonyban. A mesekönyvben lévő illusztrációk visszaadják a mese lényegét, jobban megismerhetjük a szereplőket általuk.

A történet két fatündérről szól: Mináról és Vidiről, akik testvérek. Az ő és barátaik kalandjairól olvashatunk a történetben. Ezek mindegyike aranyos és tanulságos, elgondolkodtató. A két kis fő tündér pedig nem csak áhítozik a kalandok után, hanem bele is vágnak. Körbejárják a Balatont azzal az elhatározással, hogy megtudják, hová lettek az óriások, akikről öreg barátjuk, a teknős mesélt nekik, és mutatott egy könyvet. De ez a könyv hiányos volt, így a másik felét is meg szerették volna találni. Az útjuk során sok érdekes dolog történik velük, és sok új barátot szereznek pl.: Csörrike, Ricsi a béka, Fe Je Te Li az aranyhal, Sajtika a kisegér és még sokan mások. Hőseink utaznak a történetben gólyaháton, dinnyehéjon sőt kukorica-tengeralattjáróval is.

A gyermekeknek a mai világban több ilyen mesét kellene olvasniuk, amiben ennyi izgalom található, azért hogy a kalandvágyuk fellobbanjon, és az olvasás mellett a természetben is vágyjanak, hogy felfedezzék azt. Az a véleményem, hogy ha egy gyermek ösztönözve van akár szülők vagy könyvek által, sokkal vidámabb lesz a gyermekkora. Persze figyelni kell a veszélyekre is, és ez a mese erre is felhívja a figyelmet. Nem szabad türelmetlennek lenni, és mindent azonnal akarni, mint Vidi, hanem megfontoltan kalandvágyónak, de mégis óvatosnak lenni, mint Mina. A két kis hős kalandjai minden korosztályt el tudnak varázsolni és gondolkoztatni. Bennem is felidézte a múlt egy csodás darabkáját, a gyerekkoromat.

A könyvet mindenkinek szívből ajánlom, mert a mese könnyen és gördülékenyen olvasható, a fejezetek rövidek ugyan, de tanulságot is rejtenek. Az illusztrációk nagyon szépek és vidámak, ami nagyon fontos egy ilyen könyvnél. A könyv végén pedig az ember olvasná a folytatást, hogy vajon a hőseink milyen kalandokban vesznek még részt. Egy kérdés így a végére tőlem, amire én már megtaláltam nagyjából a választ a könyvben és magamban. A történetet valóban az írónő írta, vagy a mese írta önmagát az írónő segítségével?

Olvassátok szeretettel és megismerhetitek, Mina és Vidi minden titkát és kalandját. De főleg azt, hogy kik az óriások, és hogyan keletkezett a monda szerint a Balaton. Ez a mese azért is tanulságos, mert magyar mondákra helyezett az alaptörténete.

Mina és Vidi Facebook oldala
Mina és Vidi weboldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése