2021. június 4., péntek

Fantasy világok a magyar irodalomban Sárdi Györgyivel készült interjú ("Mindig vonzottak a varázslatos, misztikus históriák. Könyvolvasás közben szeretem, ha a regény jó messzire repít a realitás talajáról. Az írásban is ezt élvezem igazán, nincsenek határok.")

 A Fantasy világok a magyar irodalomban interjúsorozatom keretein belül Sárdi Györgyit kérdezem az írásról és a világteremtésről.

 


Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést és beszélgetsz velem erről az érdekes témáról.

Én köszönöm a lehetőséget! 

 

Miért pont a fantasy zsánerben kezdtél el írni? Mi vonz benne?

Miközben olvasol, valójában elutazol egy másik világba, kiszakadsz a valóságból. Azért szeretem a fantasyt, mert a fantáziának semmi sem szabhat határt. Alkotás közben nem vagy semmilyen korlátok közzé szorítva, mert egy ilyen sztoriban gyakorlatilag bármi megtörténhet. Mindig vonzottak a varázslatos, misztikus históriák. Könyvolvasás közben szeretem, ha a regény jó messzire repít a realitás talajáról. Az írásban is ezt élvezem igazán, nincsenek határok.

Amikor eszedbe jut egy ötlet, hogyan alkotod meg a világot?

Ez változó. Van, hogy eszembe jut egy téma és először a történetet találom ki. Ehhez alkotom meg a hozzáillő világot nagy vonalakban, karaktereket rajzolok bele. Később pedig jöhet az apró részletek, és a mellékszálak kidolgozása. De van, hogy egy karakter köré épül fel egy hozzá illő világ.

Mennyi ideig tart kiépítened a világodat és ez mitől függ?

Ez függ az ihlettől, a hangulatomtól és persze attól, hogy mennyi időt tudok ráfordítani. A Varázslatos históriát például nem kapkodtam el, évekig formáltam, hogy a megfelelő képet kapjam.

Szoktál ihletet meríteni? Ha igen, honnan?

Az ihlet elengedhetetlen az alkotáshoz és ez gyakorlatilag bárhonnan jöhet. Gyerekkorom óta vonzanak az ősi mítoszok, élvezettel merülök el bennük. Szeretek kirándulni, ez mindig inspirál, olvasok, figyelem a környezetem. Néha egy szín, illat vagy egy érzés is el tud indítani egy jó történetet.

Mit érzel a legnehezebbnek és mit a legkönnyebbnek a fantasy írásban?

Talán a részletek kidolgozása a legnehezebb, hogy minden a helyére kerüljön és együtt egy kerek egészet alkossanak. Mindig azon ötletelek, mivel tudom még izgalmasabbá tenni a történetet, hogy fenntartsam az olvasó érdeklődését, ugyanakkor ne legyen túl sok a befogadó számára.

Szerinted lehet a mai világban újat alkotni, amire még senki sem gondolt, vagy az író egyedi látásmódja teszi az adott művet különlegessé? 

Szerintem mindig lehet újat alkotni, nyilvánvalóan rengeteg motívum visszaköszön a hasonló stílusú könyvekben. Ennek ellenére mindegyik más, mert mindenki beleteszi a saját stílusát, látásmódját, érzéseit, ettől lesz egyedi egy írás.

Számodra mitől lesz egy fantasy középszerű és mitől kiemelkedő?

Fontos, hogy magával ragadjon a történet. Szeretem az új megoldásokat és a váratlan meglepetéseket. Természetesen lényeges szempont az is, hogy az író stílusa megnyerő legyen.

Mit gondolsz a magyar fantasy irodalomról? Külföldi írók meglehetősen komoly műveket tesznek le az asztalra. Szerinted a magyar írók is képesek erre, vagy még messze járunk tőlük?

Nem gondolnám, hogy a külföldi írók többre képesek a magyaroknál. A fantázia nincs országokhoz, nemzetekhez kötve, inkább csak az olvasó közönségük szélesebb a nyelv miatt. Például egy angolul kiadott könyv sokkal több emberhez jut el, mint egy magyar szerzemény.

Sárdi Györgyi írói oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése