2021. június 18., péntek

Fantasy világok a magyar irodalomban Rick Reckless-szel készült interjú ("pont az a jó benne, ha minél furcsább, szokatlanabb")

 A Fantasy világok a magyar irodalomban interjúsorozatom keretein belül Rick Reckless-t kérdezem az írásról és a világteremtésről.



Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést és beszélgetsz velem erről az érdekes témáról.

Miért pont a fantasy zsánerben kezdtél el írni? Mi vonz benne?

Azért szeretem a fantasy műfaját, mert kötetlen, bármi lehetséges benne. Imádom, hogy pont az a jó benne, ha minél furcsább, szokatlanabb. Ide el lehet menekülni, ha a valóságba már belefáradtunk. Felépíthetek és mozgathatok egy világot, ami addig még nem létezett, vagy nem olyan formában létezett, amit eddig az olvasók megismertek. Én például a túlvilágot próbáltam máshogy megközelíteni, többek között az ott élők nézőpontjából.  

Amikor eszedbe jut egy ötlet, hogyan alkotod meg a világot?

Először is összegyűjtök mindent, amit el szeretnék mondani a történetben. Abból aztán látszik, hogy miről kellene írnom, kik lesznek a szereplőim. Ez kijelöli az utat. Aztán alkotom meg a környezetet és az ott élőket. Ez egyébként nagyon nehéz nekem, mert minden apró részletre gondolnom kell, illetve szeretném, ha minden passzolna, hogy tényleg működőképes legyen.

Mennyi ideig tart kiépítened a világodat és ez mitől függ?

Szerintem ezt írója válogatja, hogy mennyi idő felépítenie a világát. Van, akinél gyorsabban jönnek az ötletek, van, aki lassabb, megfontoltabb. Én az utóbbi vagyok, ezerszer átgondolom, hogy lehetőleg  minden klappoljon. Nekem ezt a regényt 15 év volt megírni. Sokszor megszakítottam a folyamatot, átírtam az elképzeléseimet. Többször már-már feladtam, mert túl bonyolultnak tűnt számomra. Ez, mondjuk, be is igazolódott, mert páran nehéz olvasmánynak tartják. Nekem ez azonban inkább dicséret, mint negatívum. Mély érzelmeket, sok gondolkodást, eltűnődést és megdöbbenést szeretnék kiváltani az olvasókból.

Szoktál ihletet meríteni? Ha igen, honnan?

Elsősorban az életből szoktam ihletet meríteni, illetve egy-egy esemény továbbgondolásával. Más könyvek és filmek is hatással voltak rám, viszont azokat a gondolatokat próbálom minél jobban kerülni, mert nem szeretnék senkit sem másolni. Ezért továbbgondolom azt, amit már továbbgondoltak!

Mit érzel a legnehezebbnek és mit a legkönnyebbnek a fantasy írásban?

A legnehezebb kitalálni az egész világot, és a benne élőket. Mivel ők nem léteznek, így mindent ki kell találni róluk. A külsejüktől a legbelsőbb pontjaikig! A legkönnyebb pedig, amit említettem, hogy nincsenek megkötések, szabad az ember, és annyira engedheti el a fantáziáját, amennyire akarja!

Szerinted lehet a mai világban újat alkotni, amire még senki sem gondolt, vagy az író egyedi látásmódja teszi az adott művet különlegessé?

Szerintem nagyon kevés dolog van, amire még senki nem gondolt. Én inkább úgy vélem, hogy sok eddig leírt történetből lehet úgy variálni az elképzeléseket, hogy az egyedibbé váljon, mert bár módosításokkal, de olyan formában még senki nem olvashatta, láthatta. Itt jön a képbe szerintem a fantázia, mert egyszerű dolgokat is lehet máshogy látni, amitől máris különlegesebb lesz.

Számodra mitől lesz egy fantasy középszerű és mitől kiemelkedő?

Számomra, ha valaki nem egyedi, vagy meg se próbálja, az a középszerű. Ezért én nem szeretnék bántani senkit, ő így látta jónak, és kész. Illetve, ha van egy jó ötlet, de nincs jól elmesélve, klisés, az is sajnos középszerű nekem. A kiemelkedő pedig az, ha vannak benne új gondolatok, felvetések, meglátások, elgondolkodtat, valamint jól meg is van írva.

Mit gondolsz a magyar fantasy irodalomról? Külföldi írók meglehetősen komoly műveket tesznek le az asztalra. Szerinted a magyar írók is képesek erre, vagy még messze járunk tőlük?

Szerintem a magyarok is képesek bármire. Ami szerintem megkülönböztet minket a külföldiektől, az talán a reklám és a felhajtás. Illetve nálunk lehet, hogy az olvasók egy része, ha meghallja, hogy magyar szerző, akkor már talán meghátrál egy kicsit a vásárlástól. De ez csak találgatás, nincsenek statisztikai adataim.

Köszönöm, hogy elmondhattam a gondolataimat!

Az szerző Facebook oldala

Moly

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a könyv, lebilincselő a stílusa, jó a történetvezetése, végig leköti az olvasót. mindenkinek ajánlom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a dicséretet, így ismeretlenül is. :-) Üdv. Rick Reckless

      Törlés