2021. május 21., péntek

Fantasy világok a magyar irodalomban Selena B. Lowellel készült interjú ("Legérdekesebbnek a fantasyban azt tartom, hogy bárhol, bármi megtörténhet.")

 A Fantasy világok a magyar irodalomban interjúsorozatom keretein belül most Selena B. Lowellt kérdezem az írásról és a világteremtésről.

 


Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést és beszélgetsz velem erről az érdekes témáról.

 

Mit tartasz érdekesnek a fantasy zsánerben? Szerinted több kihívás van benne, mint a többi zsánerben vagy mind ugyanolyan?

Legérdekesebbnek a fantasyban azt tartom, hogy bárhol, bármi megtörténhet. A fantázia szabadon szárnyalhat. Szerintem minden zsánerben van valami kihívás. Az, hogy több, vagy kevesebb, majd akkor elmondom, ha más zsánerben is kipróbáltam magam. 

Hogy néz ki nálad a világalkotás? Mivel kezdesz, és mit hagysz a végére?

Az én világom úgy épül fel, ahogy haladok a történet írásával. Elég spontán író vagyok, ezért hagyom magam sodródni az árral. 

Mennyi ideig tart kiépítened a világodat és ez mitől függ?

A történet elejétől a végéig építek. Ez attól függ, hogy mennyire haladok az adott sztorival.

Szoktál ihletet meríteni? Ha igen, honnan?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bármiből képes vagyok ihletett meríteni. Gyönyörű helyen lakom, úgyhogy az ottani tájból rengeteg ihletett lehet nyerni. De akár utazások során, vagy bizonyos szituációkból is. A barátaim is elég nagy hatással vannak rám, így nekik is köszönhetek jó sok ihletet.

Mit érzel a legnehezebbnek és mit a legkönnyebbnek a fantasy írásban?

Nekem a tájleírások elég nehezek, de azért megbirkózom velük. Számomra a legkönnyebb az, hogy tényleg szabadon szárnyalhat a fantázia. Elengedheted a képzeleted, és nincs akadály.

Szerinted lehet a mai világban újat alkotni, amire még senki sem gondolt, vagy az író egyedi látásmódja teszi az adott művet különlegessé?

Szerintem az író látásmódja tesz különlegessé egy adott művet. Például vámpíros könyvből is van rengeteg, de mégis, ha az író a saját módján írja, és ezzel egyedivé varázsolja, akkor máris különleges.

Viszont biztosan lehet újat alkotni is a mai világban. Nemrég találkoztam egy olyan könyvvel, amihez hasonlót nem ismerek. Nekem ezzel újat alkottak.

A fantasy remek eszköz, hogy az ember nyíltan vagy burkoltan rávilágítson bizonyos dolgokra, legyen az társadalomkritika vagy más. Te szoktál élni ezzel a lehetőséggel vagy kizárólag csak szórakoztatni szeretnél, hogy az olvasó kikapcsolódjon picit?

Nem mindegyik könyvemben élek vele, de a soron következőben nagyon is rávilágítok néhány társadalmi rétegre.

Mit gondolsz a magyar fantasy irodalomról? Külföldi írók meglehetősen komoly műveket tesznek le az asztalra. Szerinted a magyar írók is képesek erre, vagy még messze járunk tőlük?

Remek magyar írók vannak, akik képesek felülmúlni a külföldi írókat. Viszont úgy érzem, hogy nekünk, magyar íróknak kicsit nehezebb érvényesülni. Azt a témát sokáig lehetne boncolgatni, hogy miért is van ez így

Az írónő Facebook oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése