2020. november 8., vasárnap

Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

 

Köszönöm szépen az Álomgyár Kiadónak és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elolvashattam Fodor Petra: Egy pillanat bátorság című regényét. Már a fülszöveget látva elfogott az érzés, hogy ez a könyv nekem szól, és igazam is lett. El is mondom, miért, olvassatok tovább!

Fodor Petra: 

Egy pillanat bátorság

 


Tartalom:

Két ​lány, két nagyon különböző élet…

Az egyiknek minden lehetősége megvan, hogy megvalósítsa az álmait, a másiknak küzdenie kell, hogy elérhesse azokat…

Dóra kezdő író, és úgy érzi, hazájában nem kapja meg azt az inspirációt, mely elindíthatná a siker felé vezető úton. Ezért úgy dönt, egy angliai egyetem falai közt keresi leendő hősnőjét és saját magát. A hétköznapjai a tanulás mókuskerekében telnek, így nehezen, de végül elindul a Nagy Mű felé. Miközben útját keresi, szembesül a múlttal, a családi tragédiák eddig elkendőzött rideg valóságával.

Abby igazi belevaló, bulizós angol egyetemista, egy híres, bohém drámaíró unokahúga, akinek minden adott a boldoguláshoz. Ám miközben kreatív írást tanul az egyetemen, rá kell jönnie, hogy egy neves rokon még nem jelenti azt, hogy az ember maga is tehetséges…

A két lány sorsa óhatatlanul is összeforr. A mindig rosszul választó Abby és a választani képtelen Dóra megtalálja-e a végén a szerelmet? Rálelnek-e életük értelmére? Melyikükből lesz író, és kinek nyit az idő újabb lehetőségeket? 

Véleményem:

5/5

Néha egy fülszöveget olvasva azt érzem, hogy ez az én könyvem lesz, és biztosan imádni fogom. Ez történt az Egy pillanat bátorság esetében is. Nézegettem a kiadó új megjelenéseit, és azonnal megakadt a szemem a könyvön, és nem csak a fülszöveg miatt. A borító is nyomban megtetszett. A rajzolt illusztráció a két főszereplő lányról, akiknek az arca nem látszik, mégis érezni köztük a különbséget, és a kék-lila színvilág azonnal megfogott. Nem is volt kérdés, hogy el fogom olvasni. Aztán elkezdtem, és több minden is meglepett, persze pozitívan. A legjobban az, hogy ez az írónő első könyve. A regény ugyanis nagyon szép nyelvezettel íródott, és érezni rajta, hogy alaposan fel van építve. A karakterek, a történet, az ívek mind nagyon rendben vannak, ami ritka egy elsőkönyves szerzőnél.

A regény két főszereplője Dóra és Abby. Mindkét lány álma az, hogy írók legyenek, és mindketten a Whiteford Egyetemen tanulnak kreatív írást, de a hasonlóságuk ennyiben ki is merül. Dóra ugyanis félénk, visszahúzódó, és ugyan gyerekkorában Angliában élt, de most a visszatérés az országba mégis szorongással tölti el. Egy kicsit tart mindentől, ami új, de a legjobban attól, hogy soha nem lesz elég jó író. Abbyt ellenben már a családi háttere is az írásra predesztinálja. A nagybátyja híres forgatókönyvíró, a lány pedig sok időt töltött vele a színházban, és már gyerekkorától kezdve tudta, hogy bizony ő is író lesz. Magabiztos, nyitott, könnyen ismerkedik, és – legalábbis kezdetben – egy pillanatig sem kételkedik a sikerében. A tökéletes ellentéte Dórának. Érdekes volt olvasni, hogy két ennyire különböző jellem hogyan boldogul ugyanabban a szituációban.

Azt előre leszögezném, hogy ez a történet a karakterekre épül, nem a cselekményre, így túl sok történést nem szabad várni a regényben. De a karakterek olyan valósághűek, a vívódásaik, a fejlődési ívük olyan remekül megírt, hogy emiatt olvasás közben egy pillanatra sem unatkoztam. Mindkét lányt azonnal közel éreztem magamhoz. És nem csak azért, mert én is nap mint nap szembesülök azokkal a problémákkal, amikkel ők, de amiatt is, mert mindketten nagyon szimpatikusak. Nem hibátlanok, csinálnak butaságokat, de pont emiatt nagyon szerethetőek.

Egészen az utolsó oldalig nem derül ki, hogyan fog összefonódni Dóra és Abby élete. Bevallom, én végig találgattam, de egyetlen tippem sem jött be, a végső fordulat nagyon meglepett, és egyszerűen imádtam! Már csak ezért a fordulatért érdemes elolvasni a könyvet. De persze nem kizárólag ezért. A karakterek mellett ugyanis a háttér is nagyon hiteles. Olvasás közben végig azon gondolkoztam, hogy vajon az írónő is elvégzett-e egy kreatív írás kurzust valamelyik angol egyetemen, mert annyira hihetően írta le a két lány mindennapjait, az iskolai életet, az angol kisvárost, meg persze Londont is. Olvasás közben úgy éreztem, mintha én is ott lennék Dórával és Abbyvel. Tetszett a hiteles írós háttér. Tetszett, hogy megjelent a történetben az, hogy az íráshoz tanulni is kell, de csupán a tanulás nem elég, kell valami más, valami plusz.

Egyedül a párbeszédekkel akadtak problémáim. Néha túl direktnek éreztem őket, nem természetesnek, főleg Dóra és Mark beszélgetéseinél fordult ez elő, és emiatt az ő románcukat nem teljesen tudtam átérezni, mert végig olyan érzésem volt, hogy nem ők beszélnek, hanem a szájukba vannak adva a szavak. Ettől függetlenül azonban teljesen megfogott a történet.

Szívből ajánlom a regényt azoknak, akik szívesen olvasnak lassan csordogáló történeteket hiteles háttérrel, szerethető karakterekkel. Azoknak pedig főleg, akik írnak, vagy kacérkodnak az írással, esetleg csak kíváncsiak arra, mennyi munka, mennyi erőfeszítés és mennyi kétség kíséri egy regény megszületését.

A könyv megvásárolható:

Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Az írónő Facebook oldala:

Fodor Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése