2022. február 13., vasárnap

Keti Thür: Lelked rajta I. "Egy különleges történet, amelynek a címe és a tartalma is egy kicsit félre vezető. Ez a történet a tisztelet és a szeretet erejéről szól"

Először is szeretném megköszönni Keti Thür írónőnek a bizalmat, hogy elolvashattam az első regényét, amely a Lelked rajta sorozat első része. És köszönöm a lehetőséget, a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy megírhatom róla a véleményemet. Számomra ez a könyv rengeteg meglepetést tartogatott. Tele volt titkokkal, izgalommal. Az ember érdeklődését az utolsó oldalig fenntartja. Ez pedig nem más, mint Keti Thür: Lelked rajta (Lelked rajta I.) című regénye.


Keti Thür: Lelked rajta
(Lelked rajta I.)

Tartalom:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Képzeld el, hogy előző életed cselekedetei befolyásolhatják a mostanit. De nem ám akárhogy: ha jót cselekszel, szegény leszel; ha rosszat, akkor gazdag. Te hogy döntenél?

A Lelked rajta című könyv főhőse lehetőséget kap saját sorsa irányítására. Mindenáron gazdag akar lenni, ezért úgy dönt, hogy elkövet minden létező gonoszságot, hogy elérje célját. Ám tervét nem is olyan egyszerű kivitelezi, ha előző életét Magyarországon éli 1944-ben, és óhatatlanul is beleszeret egy zsidó lányba. Ha pedig mindez nem lenne, még egy kéjgyilkossal is szembe találja magát, akinek tettei túl közelről érintik őt.

Hogy végül sikerül-e megvalósítania a tervét? Képes-e felülkerekedni a csábító szerelem semmihez sem fogható érzésén, önazonos tud-e maradni egy háború kellős közepén?
És végül a szegénység vagy a gazdagság győzedelmeskedik-e saját belső harcában?
A válasz nemcsak a könyvben, de valahol mélyen bennünk is ott lapul.

Véleményem:
5/5

Köszönöm szépen Keti Thürnek a bizalmat, a megkeresést és a lehetőséget arra, hogy elolvashattam a legelső regényét, a Lelked rajta sorozat legelső részét. Ez a könyv több szempontból is megtévesztett engem, először is a címével. Megmondom őszintén, hogy egészen másnak képzeltem ezt a regényt, kicsit olyannak, mintha spirituális önismereti könyv lenne. Pedig nem az. A másik a fülszöveg. Nem árul el sokat, de mégis olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, mintha nem igazán tükrözné a történet cselekményét. De ez lehet, hogy csak nálam van így.
A történetet magát a krimi zsánerébe is sorolnám, esetleg romantikusba. Ennél pontosabban nem tudnám behatárolni, mert kevert zsánerű regényről van szó.
Az írónőnek nagyon egyedi a stílusa. Amely most pozitív irányba billentette nálam a mérleget. Ritkán találkozik az ember olyan könyvekkel, amelyek több szemszögből íródnak. Ez a könyv ilyen, ezért érdemes figyelmesen olvasni, hogy mindig tudjuk, melyik szereplő szemszögéből íródott az adott fejezet.
Az írónő könyve nem csak több szemszögből íródott, hanem több szálat is tartalmaz, amelyek valamilyen módon összefonódnak.
A történet kezdete egy férfiról szól, aki nem épp egy jó ember, ezért a családja a halálos ágya mellett összegyűlve is fél tőle. Amikor meghal, a lelke találkozik Istennel, aki elbeszélget vele. A férfi nem igazán hisz neki, ezért Isten választást ajánl az előző életei közül, hogy visszaküldi őt oda úgy, hogy erre a beszélgetésre emlékezni fog.
Ez meg is történik. Így 1944-be tér vissza Debrecenbe Kiss Jánosként.
Most aki ezt olvassa, azt gondolhatná, hogy az egész történet erről szól, de nem csak ennyi van benne. Mert ugyan egy-két alkalommal visszatér János álmába Isten, de nem ez az alaptörténet, és nem az ő kapcsolatukról szól ez a könyv. Akkor mégis miről? Az új esélyről. Mert a tartalomban olvashatjuk azt, hogy megegyezik Istennel, hogy a következő életében úgy fog élni, ahogy az előző végződik. Szóval ha jó emberként él, akkor a következő életében szegény ember lesz, de ha gonosz, akkor gazdag.
Szóval Leonnak (Jánosnak) el kell döntenie, hogy is él az új esély lehetőségével. Mennyire változtatja meg a múltját és a jövőjét. A döntés az ő kezében van.
Na de akkor kezdjek is neki az alaptörténetnek. Ezt egy kicsit szétszedem.
Első szál: Ifj. Kiss János, aki egy németnél szolgáló.
Második szál: Id. Kiss János, aki a fronton harcol.
Harmadik szál: Eszter, akit a gyermekeivel és a férjével elvisznek egy koncentrációs táborba.
Negyedik szál: Imre rendőr, aki egy kéjgyilkos ügyében nyomoz.
Az alap történet id. Kiss Jánosról és családjáról szól. A történet 1944-ben játszódik. A regény egyik része része Debrecenben, a másik pedig valahol a fronton és a partizánoknál játszódik.
Debrecenben Ifj. Kiss János egy német kirendelt tisztnél dolgozik, mint mindenes. Ő maradt otthon és segíti a családját, míg édesapja a fronton harcol. Janinak van egy titka: az, hogy tökéletesen ért és beszél németül, amit az édesapjának köszönhet. De ezt még a legjobb barátja, Miki sem tudja róla. Ennek hála segíteni próbál édesanyja és húga védencének, Eszternek, aki egy zsidó lány. Amint meghallja, hogy el akarják hurcolni a zsidókat, szól legjobb barátjának, Mikinek, hogy menjen el hozzájuk, és figyelmeztesse Esztert, hogy bújjanak el a családjával. De mire a fiú odaér, és meglátja Erzsikét, német katonák hangjára lesz figyelmes, ezért csak elhadarja, hogy Jani miért is küldte. Erre a ház asszonya kizavarja Mikit, hogy menjen el, és ők elrejtik a lányt. Így ha Esztert nem is, de a családját elhurcolják.
Egy másik szál pedig egy kéjgyilkos gondolataiba enged bepillantást a tette előtt.
Egy megint másik pedig a frontra kalauzolja el az olvasót, onnan egy fogolytáborba és végül pedig a partizánok közé. És később egy koncentrációs táborból való kiszabadítást is leír. Megmutatja, milyen az, amikor emberséges és furfangos a magyar ember.
Van még egy olyan szál, ami egy rendőr szemszögéből írja le a történetet és a nyomozás részleteit.
Összegezve, ez egy érdekes és izgalmas regény, amelyben nem kapunk meg minden választ a kérdéseinkre. Viszont van folytatása, ami jó. Így legalább együtt tudunk izgulni a szereplőkkel. Sok kérdésünkre választ kaphatunk, és sok titokra fény derülhet.
Pl. : Ki a kéjgyilkos? Miért nem kapták el eddig? Miért segít a német Ifj. Kiss Jánosnak? Hogy szabadítja ki Id. Kiss János a debreceni zsidókat? Vajon Leon az új életében visszatér Magyarországra? Miért szerette volna, hogy Isten megtartsa az emlékeit az előző életéből?
Ilyen és ehhez hasonló kérdések fordulnak meg az ember fejében.
Minden olyan olvasónak ajánlom, akik szeretik a több szemszögből íródott, történelmi elemeket is tartalmazó, krimivel és romantikával átszőtt, izgalmakkal és titkokkal teli regényeket.
Még egyszer köszönöm a bizalmat és a lehetőséget Keti Thür írónőnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése