2022. február 22., kedd

Ferenc K. Zoltán: Az ördög evangéliuma

Izgalmas történelmi krimit olvastam Ferenc K. Zoltántól Az ördög evangéliuma címen. Köszönöm az írónak, hogy lehetővé tette, hogy elolvassam a regényét, a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig azt, hogy közölhetem róla a véleményemet.



Ferenc K. Zoltán:
Az ördög evangéliuma


Fülszöveg

1963 ​tavaszán Budapest lakossága nyugodtan készülhetett a felszabadulás ünnepére. Az utcákon rend volt és fegyelem, a gyárakban munka, otthon pedig család és étel várta az embereket. Senki sem hitte volna, hogy a városban szörnyű gyilkosság történhet. Egy megcsonkított nő holttestére bukkannak, körülötte pedig vérrel festett szimbólumokra. A párt azonnali hírzárlatot rendel el, az ügyet pedig két veterán nyomozóra Benkő Miklósra és Fehér Zoltánra bízzák. Eközben Fehér Zoltán felesége Zsuzsanna, a Magyar Nemzet újságírója titokban nyomozni kezd, hogy megtalálja az elkövetőt, ám hamar rá kell döbbennie, hogy ezúttal nem egy elszigetelt esetről van szó, hanem olyasmiről, ami a kommunista paradicsomban nem történhet meg: egy rituális gyilkosságsorozatról. Az események forgatagában mindenkiben ugyanaz a kérdés merül fel. Ki fog végezni velük előbb, az állam vagy a gyilkos?
Egy rituális gyilkosságsorozat története a kora Kádár-korszakból, ahol mindenkinek súlyos titkai vannak, ahol mindenki fél igazat mondani és ahol nem minden fohász az Úrhoz szól…

Véleményem
4/5

Nehéz megírni erről a regényről a véleményemet, mivel brutális gyilkosságokról van benne szó, amik olvasása után még napokig nem tértem magamhoz. Úgy érzem, a szerző kellően ismeri a történelmi kort, amibe csöppenünk. Nem is rejti véka alá a véleményét vele kapcsolatban, és teljesen hitelesnek éreztem a sztorit. Megmondom őszintén, a regény eleje és a vége volt, ami leginkább tetszett, a közepét kuszának éreztem, és nehezen kötött le. Túl sok volt a visszaemlékezés, néha azt sem tudtam, kivel és éppen merre járok. De aztán szerencsére egy ponton átlendültünk és igazán izgalmas lezárást kapott a könyv.

Adott Zoltán és Miklós, a nyomozó páros, akik a brutális gyilkosságok nyomában járnak. Emellett Zsuzsanna, Zoltán felesége is nyomozásba kezd, mivel unja már a felszínes témákat, amikről a szerkesztőségben írhat. Zsuzsannát hamar megkedveltem, tudtam vele azonosulni. Egy igazán talpraesett és karakán nő, ezért is sajnáltam, amiért arra a sorsra jutott, amire. Másik kedvencem a lázadó Gábor és Timi párosa. Gábort a lázadása és éleselméjűsége miatt kedveltem, Timit pedig anyáskodó magatartása miatt. Nagyon szimpatikusak együtt.

A légkör hihető és elképzelhető. A brutális gyilkosságoknál néha kicsit félre is kellett tennem a könyvet, bár szeretem a „beteg dolgokat”, néhány ezek közül még nekem is tömény volt. Tetszett a regény hangulata, viszont a végén nem tudtam hová tenni a sok halálesetet. A gyilkos indítéka és szándékai is érthetők így utólag belegondolva, de nem kaptam a homlokomhoz, mondván: „Hát persze, hogy ő a gyilkos, miért nem jöttem rá előbb?” Kicsit meglepett a kiléte, nem raktam volna össze a történet darabkáiból az elkövető kilétét. Ezért is maradt kicsit távoli a cselekmény, mivel nem együtt nyomoztunk, hanem készen kaptam a megoldást. Persze kézenfekvő volt. Mégis furcsállottam a regény végén lévő vérfürdőt. De azért annak örültem, hogy a gonosz elnyerte méltó büntetését.

Tetszett a bedrogozott nők agresszív reakciója, egyszerre volt brutális és hátborzongató. Akárcsak az, hogy misztikum fonódik a regény köré. A halandóság-halhatatlanság kérdései is felmerülnek, akárcsak a Révész története, aki a holtak lelkét szállítja. Ezek megfűszerezték a regényt, ami a maga brutalitása ellenére, vagy éppen mellett, érdekes és történelmileg hű olvasmány. Tartalmazta a krimi zsáner alapvető jellemzőit, miközben korrajzot adott az akkori emberek életéről. Örültem, hogy a veszteségek ellenére a jó elnyerte jutalmát a rossz pedig büntetését. Bár ahhoz képest, hogy mennyi szenvedést okozott a gyilkos, túl könnyű halála volt. Én biztos elnyújtottam volna kicsit... Úgyhogy mindenkinek ajánlom a regényt, aki szereti a történelmi krimi zsánerét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése