2020. október 5., hétfő

Interjú Szabó Z. Lászlóval '' Igyekszem szórakoztatóan tanítani. Mivel elsősorban óvodásoknak szól a könyv, nagyobb hangsúlyt fektettem a játékosságra. ''

Most egy olyan szerzővel sikerült interjút készíteni, akinek hamarosan megjelenik az első verseskötet,ami gyermekeknek szól. Ez a könyv az ovis korosztálynak ajánlott. Az író a gyermekeit szerette volna ezzel meglepni, de mindenkinek ajánlom, Szabó Z. Lászlóval beszélgettem.


Moncsi:
Hogy jött az ötlet, hogy írj? Mi vezetett el téged erre az útra?

László:

Kezdetben nem volt konkrét célom az írással. A kislányomnak esténként én szoktam mesét vagy verseket olvasni. A ritmus benne marad a fejemben és amikor kijövök a szobájából, gyorsan papírra is vetem a gondolataimat. Lehetőleg minél hamarabb, mert akkor még tart a varázs.


Moncsi:

Miért épp a gyermek irodalmat választottad, s azon belül a gyermekverseket?

László:
Nem biztos, hogy én választottam... Jött az magától. Viccet félretéve, mindig is szerettem a verseket. Mivel most nyakig benne vagyok az apaságban, furcsa lett volna, ha a háborús írásaim láttak volna napvilágot. Egyébként nincs ilyen írásom.


Moncsi:

Miért gondolod azt, hogy furcsa volna az, ha apaként háborús történetekkel állnál elő, ha lennének ilyen írásaid?


László:
Mert jelenleg a napjaim nagy részét a gyerekeim töltik ki. Hol egy eldobott játékra lépek rá, hol egy elejtett filctollra. Mondhatni a téma a földön hever. Én felveszem - mármint a témát -, és felhasználom. Bár, ha jobban belegondolok, a gyerekszoba is tud úgy kinézni, mint egy csatatér...


Moncsi:

Milyen visszajelzéseket remélsz a könyvedre, s eddig milyet kaptál?

László:
Meglepő módon eddig csak pozitív visszajelzést kaptam. De fel vagyok készülve a negatív kritikára is. Olyan nincs, hogy valami mindenkinek tetszene.


Moncsi:

Hogy jött a címötlet? Miért pont a Napraforgó?

László:

Erre nagyon könnyű válaszolni. Megkérdeztem a kislányomat, hogy mi legyen apa könyvének a címe. Ezt a választ adta.


Moncsi:

Láttam, hogy az oldaladon vannak megosztva rövid részletek a versekből. Miért nem osztottál meg egy-két teljes verset? Lehet, hogy ezzel jobban tudnád csalogatni az olvasókat, nem?


László:

Fontos a titokzatosság! Nem lehet mindent azonnal. Szép apránként kell csöpögtetni az információt. Ugyanakkor vigyázok arra is, hogy ne legyek túl sok az olvasóknak. Az sem jó. A napokban felkerült "Várni" című versem Csórics Balázs színész előadásában. Na, az például teljes egészében meghallgatható.

Moncsi:

Mit szólt otthon a család, hogy írásba fogtál? A gyermekeidnek hogyan tetszenek a versek?

László:

A kisfiam nyolc hónapos. Nála még nehéz eldönteni, hogy tetszik-e neki vagy sem. Kislányom négy éves múlt, szívesen meghallgatja. De azt mondja, ez nem az igazi. Jobban örülne, ha már könyv formájában láthatná. Feleségem már vagy ezerszer olvasta a verseket, de képtelen megunni őket. Jó, ő nyilván egy kicsit elfogult. 


Moncsi:

Bevontad a gyermekeket is a versek megszületésébe?


László:

Aktívan részt vett benne a kislányom. Néha ki is javított, hogy ne a medvéről írjak, hanem inkább a kiscicáról. Muszáj volt egy ilyen verset is írnom. 


Moncsi:

Nem gondolkoztál azon, hogy kamaszoknak, tiniknek, vagy fiatal felnőtteknek is írj? Itt pl.: mesékre, regényekre, versekre is gondolok.


László:

Tervben van. Nyilván ahogy nőnek a gyerekek, úgy fognak változni az írásaim is.


Moncsi:

A verseid szórakoztatóak, vagy inkább tanító jellegűek szerinted?


László:

Igyekszem szórakoztatóan tanítani. Mivel elsősorban óvodásoknak szól a könyv, nagyobb hangsúlyt fektettem a játékosságra.

A Napraforgó címet viselő könyv célja, hogy az óvodás korú gyerekek a versek által fejleszthessék ritmusérzéküket és memóriájukat.


Moncsi:

Mesélnél kicsit arról, hogy milyen érzés egyben látni a könyved?

László:
Fogalmam sincs. Mert még nincs kiadva. Ha magára a végleges kéziratra gondolsz, az nagyon jó. Rengeteg munka volt vele, mire elérte ezt a formáját. A mű ugyan kész, de az alkotó nem pihen.


Moncsi:

Napi szinten mennyi idődet vesz el az írás?

László:
Nem szoktam figyelni. Általában amikor van egy ötletem, akkor azt gyorsan leírom. Később pedig helyükre "pofozom" a szavakat.


Moncsi:

Nem gondolkoztál azon, hogy ovisok és alsó tagozatosoknak is írj olyan tanulságos verseket, amely segítenek nekik a fejlődésben, vagy egy-egy dolog elfogadásában?

László:

De. A következő könyvemben egy-egy problémás témakört fogok körbejárni.

Moncsi:

Mire számíthatunk tőled a jövőben írás terén?

László:
Várhatóan tavasszal újabb könyvem jelenik meg. Szintén gyermekversek lesznek benne. A címét egyelőre nem tudom. A kislányom még nem adott egyértelmű választ.


Moncsi: Köszönöm szépen, hogy elfogadtad az interjú felkérést, és hogy válaszoltál a kérdésekre. További sok sikert kívánok neked, és sok-sok kis lurkó olvasót.

László: Én is köszönöm a lehetőséget.


Szabó Z. László szerzői oldala


2 megjegyzés:

  1. Én is további sok sikert kívánok. Irogatok én is
    gyerekverseket. A HM. Magazin kiadásában "Varázskönyv" cimmel
    megjelent mesekönyvbe került be 11 versikém. Nagyon jóleső
    érzés volt könyvben is olvasni. Önálló kötet még nagyobb öröm.
    Kedves Gyermeid, családod körében sok boldogságot kívánok.

    VálaszTörlés
  2. Én is további sok sikert kívánok. Irogatok én is
    gyerekverseket. A HM. Magazin kiadásában "Varázskönyv" cimmel
    megjelent mesekönyvbe került be 11 versikém. Nagyon jóleső
    érzés volt könyvben is olvasni. Önálló kötet még nagyobb öröm.
    Kedves Gyermeid, családod körében sok boldogságot kívánok.

    VálaszTörlés