2020. október 5., hétfő

Interjú Szabó Z. Lászlóval '' Igyekszem szórakoztatóan tanítani. Mivel elsősorban óvodásoknak szól a könyv, nagyobb hangsúlyt fektettem a játékosságra. ''

Most egy olyan szerzővel sikerült interjút készíteni, akinek hamarosan megjelenik az első verseskötet,ami gyermekeknek szól. Ez a könyv az ovis korosztálynak ajánlott. Az író a gyermekeit szerette volna ezzel meglepni, de mindenkinek ajánlom, Szabó Z. Lászlóval beszélgettem.


Moncsi:
Hogy jött az ötlet, hogy írj? Mi vezetett el téged erre az útra?

László:

Kezdetben nem volt konkrét célom az írással. A kislányomnak esténként én szoktam mesét vagy verseket olvasni. A ritmus benne marad a fejemben és amikor kijövök a szobájából, gyorsan papírra is vetem a gondolataimat. Lehetőleg minél hamarabb, mert akkor még tart a varázs.


Moncsi:

Miért épp a gyermek irodalmat választottad, s azon belül a gyermekverseket?

László:
Nem biztos, hogy én választottam... Jött az magától. Viccet félretéve, mindig is szerettem a verseket. Mivel most nyakig benne vagyok az apaságban, furcsa lett volna, ha a háborús írásaim láttak volna napvilágot. Egyébként nincs ilyen írásom.


Moncsi:

Miért gondolod azt, hogy furcsa volna az, ha apaként háborús történetekkel állnál elő, ha lennének ilyen írásaid?


László:
Mert jelenleg a napjaim nagy részét a gyerekeim töltik ki. Hol egy eldobott játékra lépek rá, hol egy elejtett filctollra. Mondhatni a téma a földön hever. Én felveszem - mármint a témát -, és felhasználom. Bár, ha jobban belegondolok, a gyerekszoba is tud úgy kinézni, mint egy csatatér...


Moncsi:

Milyen visszajelzéseket remélsz a könyvedre, s eddig milyet kaptál?

László:
Meglepő módon eddig csak pozitív visszajelzést kaptam. De fel vagyok készülve a negatív kritikára is. Olyan nincs, hogy valami mindenkinek tetszene.


Moncsi:

Hogy jött a címötlet? Miért pont a Napraforgó?

László:

Erre nagyon könnyű válaszolni. Megkérdeztem a kislányomat, hogy mi legyen apa könyvének a címe. Ezt a választ adta.


Moncsi:

Láttam, hogy az oldaladon vannak megosztva rövid részletek a versekből. Miért nem osztottál meg egy-két teljes verset? Lehet, hogy ezzel jobban tudnád csalogatni az olvasókat, nem?


László:

Fontos a titokzatosság! Nem lehet mindent azonnal. Szép apránként kell csöpögtetni az információt. Ugyanakkor vigyázok arra is, hogy ne legyek túl sok az olvasóknak. Az sem jó. A napokban felkerült "Várni" című versem Csórics Balázs színész előadásában. Na, az például teljes egészében meghallgatható.

Moncsi:

Mit szólt otthon a család, hogy írásba fogtál? A gyermekeidnek hogyan tetszenek a versek?

László:

A kisfiam nyolc hónapos. Nála még nehéz eldönteni, hogy tetszik-e neki vagy sem. Kislányom négy éves múlt, szívesen meghallgatja. De azt mondja, ez nem az igazi. Jobban örülne, ha már könyv formájában láthatná. Feleségem már vagy ezerszer olvasta a verseket, de képtelen megunni őket. Jó, ő nyilván egy kicsit elfogult. 


Moncsi:

Bevontad a gyermekeket is a versek megszületésébe?


László:

Aktívan részt vett benne a kislányom. Néha ki is javított, hogy ne a medvéről írjak, hanem inkább a kiscicáról. Muszáj volt egy ilyen verset is írnom. 


Moncsi:

Nem gondolkoztál azon, hogy kamaszoknak, tiniknek, vagy fiatal felnőtteknek is írj? Itt pl.: mesékre, regényekre, versekre is gondolok.


László:

Tervben van. Nyilván ahogy nőnek a gyerekek, úgy fognak változni az írásaim is.


Moncsi:

A verseid szórakoztatóak, vagy inkább tanító jellegűek szerinted?


László:

Igyekszem szórakoztatóan tanítani. Mivel elsősorban óvodásoknak szól a könyv, nagyobb hangsúlyt fektettem a játékosságra.

A Napraforgó címet viselő könyv célja, hogy az óvodás korú gyerekek a versek által fejleszthessék ritmusérzéküket és memóriájukat.


Moncsi:

Mesélnél kicsit arról, hogy milyen érzés egyben látni a könyved?

László:
Fogalmam sincs. Mert még nincs kiadva. Ha magára a végleges kéziratra gondolsz, az nagyon jó. Rengeteg munka volt vele, mire elérte ezt a formáját. A mű ugyan kész, de az alkotó nem pihen.


Moncsi:

Napi szinten mennyi idődet vesz el az írás?

László:
Nem szoktam figyelni. Általában amikor van egy ötletem, akkor azt gyorsan leírom. Később pedig helyükre "pofozom" a szavakat.


Moncsi:

Nem gondolkoztál azon, hogy ovisok és alsó tagozatosoknak is írj olyan tanulságos verseket, amely segítenek nekik a fejlődésben, vagy egy-egy dolog elfogadásában?

László:

De. A következő könyvemben egy-egy problémás témakört fogok körbejárni.

Moncsi:

Mire számíthatunk tőled a jövőben írás terén?

László:
Várhatóan tavasszal újabb könyvem jelenik meg. Szintén gyermekversek lesznek benne. A címét egyelőre nem tudom. A kislányom még nem adott egyértelmű választ.


Moncsi: Köszönöm szépen, hogy elfogadtad az interjú felkérést, és hogy válaszoltál a kérdésekre. További sok sikert kívánok neked, és sok-sok kis lurkó olvasót.

László: Én is köszönöm a lehetőséget.


Szabó Z. László szerzői oldala


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése