2020. október 11., vasárnap

Tamási Izabella (szerk.): Harcosok ​Vértanúk Boszorkányok "A legjobban mégis az tetszett ebben a műben, hogy majdnem minden történet végén volt érdekesség, információ"

Először is szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy olvashattam ezt a nem mindennapi novellás kötetet.

Most egy olyan novellás kötet került a hozzám, ami tele van a Magyarországot és a világ egyéb részeit érintő, történelmi eseményeket bemutató írásokkal. Nekem tetszett ez a könyv, bár igaz, hogy nem mindegyik novella lett a kedvencem.

Tamási Izabella (szerk.)
Harcosok ​Vértanúk Boszorkányok 


Tartalom

A hűvös, dohos helyiség közepén terpeszkedő, robusztus asztalt kéttucatnyi csuklyás alak ülte körül. A pislákoló faggyúmécsesek alig valamicske fény loptak a terembe, az apró lángok sejtelmes táncot jártak a sötétben. A Rend tagjai, nők és férfiak ismét megerősítették titkos szövetségüket. Nem kellett hozzá sem vér, sem oklevél, sem pecsét: elég volt az adott szó, a kölcsönös tisztelet. Döntöttek. Ahogy eddig, úgy ezután is vállvetve, egymást segítve, bátorítva osztják meg az arra érdemesekkel mindazt, amit a múltról tudnak, vagy tudni vélnek… Ezúttal egy újabb, immáron ötödik novelláskötet közreadásával, amihez minden kedves Olvasónak jó szórakozást kívánnak!
A Történelmiregény-írók Társasága nevében
Kapa Mátyás
elnök

A művek szerzői: Trux Béla, Izolde Johannsen, Hacsek Zsófia, Gál Vilmos, Topodi Brigitta, Bakóczy Sára, Csikász Lajos, Bányai D. Ilona, Gáspár Ferenc, Urbánszki László, Bónizs Róbert, Cselenvák Imre, Solymár András, Soós Tibor, Andy Baron, Várkonyi Tibor 


Véleményem:
5/4,5

Ezt a novelláskötet recenziós könyvként kaptam meg. Meg kell mondanom, hogy elég érdekes novellákat olvastam benne. Volt olyan, amelyik tetszett, és volt olyan is, amelyik kevésbé nyerte el a tetszésemet. Kedvenc novellát nem tudnék kiemelni. Meglepetésemre voltak olyan történetek is benne, amik az én kedvenc történelmi időszakomban játszódnak. Tényleg, mondhatom, hogy minden időszak be volt mutatva ebben a könyvben. Sőt voltak olyanok is, amik mondák, vagy mesék hangulatát idézték fel bennem. A legjobban mégis az tetszett ebben a műben, hogy majdnem minden történet végén volt érdekesség, információ vagy szómagyarázat. Mert voltak bizony olyan szavak egyben-kettőben, amiket a mai ember már nem használ. Most pedig pár novelláról hoztam az értékelésemet, ami a könyvben megtalálható. Fogadjátok ezeket sok szeretettel.

Andy Baron: Megkopasztani egy istent

Ezzel a novellával bajban voltam, mivel nem igazán nyerte el a tetszésemet. Szeretem a római kort, és az tetszett benne, hogy régi stílusban íródott, de ami nem tetszett az az volt, hogy rengeteg volt az íráshiba benne. Persze azt tudom, hogy ez szánt szándékkal volt így, mert így hitelesebb a történet. Ezt alá is írom. A történet különben valaki olyanról szól, aki sok embert átvert azzal, hogy oszlopokat ellenőriz, ezért el is üldözték a Római birodalomból. De ez a csaló nem adta fel, és hajóra szállt szolgájával, hogy máshol próbáljon szerencsét. De hogy ez sikerült-e neki, vagy mi történt velük, azt nem árulom el, olvasd el a történetet, és megtudod. Attól még, hogy nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet, neked még lehet, hogy tetszeni fog.

Soós Tibor: Konstantinápoly a ködbe vész

Ez volt az egyik kedvenc történetem a novellás kötetben, mert egy olyan időben játszódik, ami a szívemnek kedves. Voltak ebben a történetben meglepetések bőven. Először nem is igazán értettem, hogy kiről, vagy miről szól a történet, míg a végére nem értem. De a címet sem igazán értettem, hogy miért ezt adta neki az író, de már tudom. És megértem a történetben szereplők cselekedeteit és döntéseit is. Ez a történet egy lányról szól, akit idegen országba küldenek, hogy feleségül menjen egy olyan férfihoz, akit sohasem látott ezelőtt. A távoli türkök országába kellett elutaznia, ahol a kereszténység még csak gyerekcipőben járt. Hogy hol is voltak a türkök, vagy kik is voltak ők? Hát nem mások mint a magyarok. A történetünk időben az ezres évek elején játszódik, Szent István korában. Ebben a novellában kicsit becseppenhetünk az ő világukba, mert ez a történet Imre hercegről és az ő hercegnőjéről szól.

Solymár András: Kelepce

Egy érdekes és elgondolkodtató történetet olvashatunk. Ez a történet Imre hercegről és az ő hűséges embereiről szól. Amikor elolvastam, elgondolkodtam, hogy biztos minden úgy történt-e, ahogy a monda tartja? Tényleg egy vadászat során halt meg? Tényleg egy vadkan ölte meg őt, s nem egy másik ember? Ebből a történetből sok érdekességet megtudhatunk.

Bányai D. Ilona: Az ajándék

Ez a történet számomra olyan volt, mint egy mese, és tényleg maga az ajándék. Nem tudom, hogy mit lehetne ehhez írni, mert ezt el kell olvasnia az embernek, hogy megértse, mire is gondolok. De azt hiszem, ha csak annyit írok, hogy Mátyás király és igazság, akkor az elegendő.

Csikász Lajos: Legényfogó

Ez a történet kiborított, talán jobban is, mint az első. Nem tehetek róla, tudom, hogy a múltban voltak olyan emberek, akik cselhez folyamodtak azért, hogy a gyermeküket férjhez adják. Na, de ezt azért már kicsit túlzásnak tartom, hogy egy apa benyit a lányára, és még színlel is, amikor minden ki volt tervelve. Hogy leitatják azt a szerencsétlent, és elveteti vele a lányát. Na mindegy, ez nekem nem tetszett.

Tapodi Brigitta: Kéz, fej és szív

Ezt a történetet rengeteg embernek el kellene olvasnia. Rettentően őszinte és megható. A gyermeki őszinteségnél, kifejezésnél és érdeklődésnél nincs is szebb dolog. Egy szegény kislányról van szó a történetben, akinek a kezét megégette a villám. Ez azért sem mindegy, mert amikor ez történt, két testvérét és az édesapját is el veszítette. Aztán hónapokkal ezután az édesanyja is a családja után ment a túlvilágra. A szegény kislányt egy hercegné vette a szárnyai alá, később pedig egy grófné. De hogy mitől is érdekes ez a történet, azt megtudhatod, ha elolvasod.

Izolde Johannsen: Lebensborn

Ez a történet a mai világban játszódik, és a múlt világában történteket dolgozza fel. Hogy hogyan? Hát úgy, hogy megmutatja azt, hogy ami a közeli, vagy távoli múltban történt, az nem marad nyom nélkül. Egy család életét mutatja be, akiknek nem volt könnyű sorsuk. Egy anya mesél a fiának arról, hogy neki és az ő édesanyjának miken kellett keresztülmenniük csak azért, mert az édesanyja egy németbe szeretett bele, aki hajóorvos volt az 1940-es években. Azt is elmeséli a fiának, hogy sohasem találkozott az apjával, és nem tudja vannak-e rokonai valahol. Erre a fia elhatározta magát és az interneten elkezdett kutatni, addig még rá nem talált az unokatestvérére. Hogy mi történt ez után vagy előtt megtudhatod a történetből csak ha elolvasod. 


Történelmiregény-írók Társasága 

Book24 

Álomgyár könyvesbolt

Líra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése