2019. december 23., hétfő

Szép Zsolt: Kárpát walzer - egy történelmi korban játszódó regény, amelyben keveredik a kaland, a romantika, a fantasy és a horror.

Hihetetlen tökéletességgel megkomponált csoda, melynek minden apró rezdülése összhangban van. Zseniális alkotás az első betűjétől az utolsóig. 


Szép Zsolt: Kárpát walzer


Tartalom:

Osztrák-Magyar ​Monarchia, Budapest, 1873 ősze.

Körmöczi Zsuzsanna, a nevelőnő enged egy baráti kérésnek, hogy egy rejtélyes metronómot eljuttasson Fiumébe. Távoli rokonait kísérve nekivág a veszélytelennek tűnő útnak az Adriai-tengerhez, azonban már a vasúti szerelvényen lecsap rá a földöntúli iszonyat, és a puszta életéért kénytelen küzdeni. A metronóm ingája gyorsulni kezd az elszabadult gőzvonaton, és lassan már nem is maga a tárgy, hanem a világ sorsa a tét.
A veszélyek során nem csak ellenségekre, barátokra is lel, például egy titokzatos magyar nemesre, a Garabonciásra. A férfi ott van mindenütt, hogy pokoli keringőbe küldje a szükség szülte hétköznapi hősöket, és egy ősi rend tagjait a Kárpátok lába alatt. A könyv lapjain megelevenednek többek között a magyar hiedelemvilág lakói, a tündérek birodalma, és más földöntúli teremtmények.
Utazunk térben és időben is, hőseink eljutnak a Monarchia jó néhány szegletébe. Látjuk a fővárost, a tengerparti ékszerdobozt, Fiumét, de érintjük Pressburgot, Pécs környékét, vagy éppen a kicsiny Duna-Varsányt.
Az egyik oldalon a hősiesség és nemesség, a másikon a Gonosz lakozik, aki időtlenül szemlélődik, és csak azt lesi, mikor vét lépést a táncban az óvatlan nevelőnő – hogy ő aztán lecsaphasson a világra.
A Kárpát walzer világa nem történelemórák anyagául íródott – helyette felnőtt mesét sző, és ezzel egyedülálló világot teremt. Történetének fonala sokszor metszi a valóságot, néha azzal együtt is fut, gyakran azonban messzire eltávolodik attól.

A könyv a saga első kötete, amely a hőseivel együtt táncba viszi az olvasót is.

Véleményem:
5/5

Ahogy elkezdtem, a bűvkörébe vont ez a történet, olyan korban játszódik, amiről szeretek olvasni, egyszerre borzongató, titokzatos, humoros, pimasz, romantikus és kalandos. 
Számomra ez a regény maga a tökély, hiszen minden megvan benne, amit egy olvasmányban szeretek. 

Lassan haladtam, mert nekem túl aprók voltak a betűk és hamar elfáradt a szemem olvasás közben, de azonnal a fanatikus imádat állapotába kerültem, mert bitang jó ez a könyv! 
Képes voltam reggelente kicsivel hamarabb felkelni, hogy legyen időm olvasni. Sőt! Munkába menet is magammal vittem tekintélyes méretei ellenére, hogy amíg beérek, hátha le tudok ülni a tömegközlekedési eszközökön és akkor tudom olvasni, még ha csak pár percet is. 

Általában az embernek egy kedvenc szereplője akad könyvenként. 
Nos, a Kárpát walzer esetében nem tudok egyvalakit kiemelni, mert tulajdonképpen nem egy főszereplő akadt, nemcsak egy ember volt, akit igazán kedveltem, hanem többeket is. Külön-külön is szerethetőek voltak, de együtt remek csapatot alkottak. Mindegyikük másmilyen és pont azért imádtam őket, mert olyanok voltak amilyenek, minden pozitív tulajdonságukkal és minden hibájukkal, tévedésükkel együtt. 

Amikor nem a könyv lapjait bújtam, akkor is uralta a gondolataimat. 

Rengeteg olvasmánnyal a hátam mögött nem hittem volna, hogy akad még olyan, aminek soha egyetlen fordulatát sem sejtem meg előre - mert általában így történik -, mindig rájövök dolgokra, aztán meg várom, mikor milyen körülmények között derül fény az eseményekre. 

Ó egek! A Kárpát walzer viszont teljesen lenyűgözött azzal is, hogy egyszerűen egyetlen fordulatát sem találtam ki akaratlanul is előre! Sőt! Olyan váratlan cselekményszálakat kaptam, hogy leesett az állam a csodálkozástól! 

Számomra ez a történet rejtette az év olvasmányát, ez volt rám a legnagyobb hatással és igazán örülök, hogy egy magyar szerző tollából került ki ez a fantasztikus alkotás.

Itt lehet a szerzőt megtalálni:


Itt lehet a könyvet beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése