2022. május 26., csütörtök

Tiszlavicz Mária: Madarat tolláról "Egy történet fiatalokról, elfogadásról, szeretetről és küzdelemről. Egy könyv, amelyet minden fiatalnak és idősebbnek el kellene olvasni."

Szeretném megköszönni Tiszlavicz Máriának a lehetőséget és a bizalmat, és Kovács Ági barátnőmnek az ajánlást, hogy elolvashatom Tiszlavicz Mária: Madarat tolláról című kisregényét. Ezt a könyvet minden fiatal lány és fiú kezébe adnám, hogy olvassa el, mert sokat tanulhatnának belőle. Főleg az elfogadásról, a szeretet erejéről, küzdelemről és a barátságról szól.

Tiszlavicz Mária:
Madarat tolláról

Tartalom:


Gina ​ és Ábel látszólag két külön világban élnek. Gina szeretne mindenkinek megfelelni: a családjának, a barátainak, csak a saját vágyainak nehéz. Ábel egy autóbaleset következtében hallássérültté válik, elveszíti a magabiztosságát és a céltudatosságát – egyetlen barátja marad, Feri, a szárnyaszegett harkály.
Nyughatatlanul keresik a helyüket az emberek között, elfogadásra vágynak, amikor egy nyári táborozás során útjaik keresztezik egymást, és életük váratlan fordulatot vesz. Egy találkozás a medvével az erdőben olyan események sorozatát indítja el, melyek következtében Gina és Ábel kénytelen átértékelni eddigi vélekedéseiket. Mit jelent az őszinte barátság? Képesek vagyunk-e meghaladni egykori önmagunkat, tévedéseinket és hibáinkat? Meg tudunk-e bocsátani és nyitottabbá válni?

Tiszlavicz Mária már sokszor bebizonyította, mennyit jelentenek neki a hétköznapi színes mesék és az emberi lélek titkai. A Madarat tolláról jól bemutatja a fogyatékossággal kapcsolatos félelmeinket, ugyanakkor a nyitottsággal járó feloldozást is. A kisregény egy valódi és érzékeny történet a barátságról, az elfogadásról és a szerelemről.

Véleményem:
5/5

A napokban elolvastam az írónő Madarat tolláról című kisregényét, és meg kell mondanom, érdekes volt számomra a címválasztás. Először is azért, mert ezt egy mondás első fele, a másik ennél találóbb nem is lehetne. Sokan ismerjük a „Madarat tolláról, embert barátjáról” szóló mondást, de kevesen gondolkozunk el azon, hogy mit is jelenthet. Tiszlavicz Mária megmutatta ennek a szinte hétköznapi mondásnak a nem hétköznapi oldalát. Egy olyan történetben, amely elgondolkoztat minden embert.
Ez a történet két fiatalról szól: Gináról és Ábelről.
A történet röviden: Ábel egy balesetben elveszti legjobb barátját és a hallását is. Így a szülei aggódnak érte. Egyetlen legjobb barátja van, egy Feri nevű harkály. Mindig a közelben van, ha kell.
Gina a barátaival megy el egy táborba gyermekfelügyelőnek, amit a szülei nem értenek. Mert ő egész más, mint a szülei. Melegszívű, elfogadó lélek, és a legjobb barátnőjét se akarja cserben hagyni.
A történetből megismerhetjük a természetet, a madarakat, az erdei állatok egy részét, a szeretet és elfogadás erejét, a barátság próbatételeit. Mert igen, a barátságot sem ingyen adják, hanem próbának vetik alá az embert anélkül, hogy az tudna róla.
Gina és Ábel története megható. Megérinti az ember szívét és könnyeket csal a szemébe. Hiszen a fiú elvesztette a reményt, hogy valaha viszont fog szeretni, és jön egy ilyen lány, aki elfogadja és harcol érte. Néha szavak sincsenek. Ez a történet megmutatja azt is, hogy érdemes kockáztatni az életed olyanért, aki tiszta szívből szeret. De vajon megéri minden áron? Vagy vannak választási lehetőségek? Érdemes a szív ellen küzdeni? Megváltozhat az, amit megváltozhatatlannak gondoltál?
Ezekre a kérdésekre is választ találsz. Meg kell mondanom, nagyon élveztem a történetet. Tanulságos és érdekes, elgondolkodtató. Minden korosztálynak el kellene olvasni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése