2022. május 27., péntek

Zsíros-Takács Mária története a versektől a könyvkiadásig – („két nem hétköznapi történet, ami mégis bárkivel megtörténhet”)

Mai írásomban egy sokoldalú írónőt mutatok be nektek. Mária az írás mellett kisgyermeknevelőként dolgozik, de volt már postaforgalmi ügyintéző, valutapénztáros és ékszerbecsüs is. Az élet sok területén kipróbálta magát, de az írás szeretete már kislánykorától kezdve elkísérte. 10 éves volt csupán, amikor a nyári szünetről visszatérve az iskolába egy beszámolót kellett írnia az élményeiről. Az osztálytársai csupa izgalmas, kalandos helyszínről, programról meséltek, ő viszont csendben és tanácstalanul ült az üres lap felett. Sajnos azon a nyáron nagymamája házánál nem jutott messzebb, így ki kellett találnia valamit. Ekkor született meg első vers kezdeménye Balaton címmel.

A Balaton-t sok másik vers követte, számtalan csíkos füzetet töltött meg alkotásaival. Volt, amit megosztott fórumokon, volt, amivel iskolai pályázat különdíjasa lett, de többségében a fióknak íródtak a szerzeményei. Aktív versírós korszaka 2004-től kezdődött és 12 éven át tartott. Az írónő nyughatatlannak és rapszódikusnak jellemezte ezt az életszakaszát. Kamaszos hévvel íródott művei pillanatnyi hangulatát tükrözték vissza. Megírásukat egyfajta terápiának is tekintette, melyek segítségével feldolgozta a benne dúló érzelmeket.

Még gyűjti a bátorságot, hogy egyszer ezt a sok verset is az olvasó közönség elé tárja. Reméljük, nem kell sokáig várnunk, és hamarosan megörvendeztet minket csodás alkotásaival.

Az utóbbi években a hosszabb, prózai műfajok felé fordult, a versek iránti szeretete azonban máig megmaradt. Hosszas hezitálás után (2020 tavaszán) elérkezettnek látta az időt, hogy belevágjon első önálló regénye megírásába. Nem a fióknak akart egy újabb történetet adni, hanem felvállalva írói önmagát kilépett a nyilvánosság elé. A thriller/horror, krimi, romantikus és erotikus zsáner áll hozzá a legközelebb.
 

A Préda ötlete már régóta a fejében volt, egy-két részletet le is jegyzett belőle, de a karantén időszakig nem kezdett bele a történet megírásába. A négyhetes bezártság azonban felgyorsította az eseményeket és ekkor összeállt már papíron is a regény első, nyers változata. A könyv alapötletét a környezetében előforduló bántalmazásos konfliktusok ihlették. A főhősnő karaktere három valós személyből lett összegyúrva, a többi a fantázia szüleménye.

A visszajelzések abszolút pozitív hangvételűek voltak. Izgalmasnak és magával ragadónak címkézték a könyvet. Volt, akit felkavartak az erőszakos jelenetek, mert feltépett régi sebeket, de volt olyan is, akinek a továbblépésében/feldolgozásban segített. Sokaknak tetszett a romantikus/erotikus szál, ami végigkísérte a történetet. Egy-két negatív visszhangot kapott a regény, az is a rövidsége, illetve a gyorsan zajló eseményei miatt.
 

A Préda után, szintén a Smaragd kiadó gondozásában egy e-book novellával lépett az olvasók elé. Eredetileg a Rés egy antológiába készült, ahol meghatározott témakörökbe választották be az alkotásokat. Mária a mentális betegségekkel foglalkozó témában adta be a novelláját. Egy időben érdekelték a pszichés betegségek, így számtalan forrás állt rendelkezésére a történet megírásához. Amikor kiválasztotta az ábrázolni kívánt betegséget egyből bevillant a cselekményszál is, és a történet életre kelt. A novella végül az írónő döntése miatt nem jelent meg az antológiában, hanem önállóan e-book formában olvasható. Érdekessége még a történetnek, hogy időrendben előbb íródott, mint a Préda, mégis a körülmények úgy hozták, hogy később került az olvasók elé.

Mária jövőbeni tervei között szerepel a Préda folytatása. Erre vonatkozóan már meg is indult az ötletelés szakasza, de jelenleg egy folyamatban lévő novelláján dolgozik, amit egy szerzőtársával közösen szeretnének közzétenni. Illetve, ahogy már fentebb is írtam, a verseit is szeretné egyszer bemutatni a nagyközönségnek. Én csak bíztatni tudom, reméljük minél hamarabb olvashatunk az írónőtől újabb és újabb alkotásokat.
 
 
Kép: Smaragd kiadó 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése