2022. augusztus 1., hétfő

Előolvasás: Kayra B King: Chaos (Ezüst és vér I.) "Egy izgalmakkal, akciókkal és fordulatokkal teli, nem megszokott vámpíros és vérfarkasos történet. Minden 18 éven felülieknek ajánlom, akik szeretik a fantasy regényeket."

Szeretném megköszönni Kayra B King írónőnek a lehetőséget és a bizalmat, hogy még megjelenés előtt elolvashattam a hamarosan megjelenő első regényét, amely a Chaos (Ezüst és vér I.) címet viseli, és egyben a sorozat első kötete. Szeretném még megköszönni két barátnőmnek, Áginak és Hajninak, hogy ajánlották a történetet, és biztattak rá, hogy jelentkezzem előolvasónak, mert nem bántam meg. Nagyon szeretem a fantasy regényeket, mert elrepítenek a valóságtól távol, főleg azok, amelyekben természetfeletti lények is szerepelnek. És itt ebben nem volt hiány.

Kayra B King: 
Chaos
(Ezüst és vér I.)


Tartalom:

Ő a legpusztítóbb fegyver, amit valaha teremtettek.”

Larion Northman, a Pusztító sorsa az, hogy átlásson a Káoszon, és elhozza a várva várt változást.
Egy probléma van.
Vérmámor közepette, alkohol és nők társaságában tölti az idejét, míg egy véletlen eseménysorozat kapcsán rá nem ébred arra: a saját realitása nem egészen az, aminek hitte.
Minél többen akarják lebeszélni arról, hogy a vámpírvadászokkal foglalkozzon, őt annál jobban érdekli a dolog, de van más oka is...

...Crystal York, akinek annyi bűne van, hogy rossz helyen volt rossz időben.
Vámpírvadászok figyelmének középpontjába kerül, és ezzel akarata ellenére összeforr a sorsa Larionnal.
Egy probléma van.
Larion minden, ami ellen Crystal nővérként küzd. Míg ő életeket ment, addig a fiú szemrebbenés nélkül kioltja azokat.
Crystal ládikája, ahová önmagát rejtette, megsérült. Larion nem csak kipattintotta Pandora szelencéjét, de egyenesen ripityává is törte, és ezt a lány nem hagyhatja. Mindent gondosan el kell rejteni és visszarakni oda, ahol előtte volt.

Egy történet, ahol vámpírok helyett jarlok népesítik be az éjszakát, és a vérfarkasok thrallként üvöltenek teliholdkor.
Egy világ, ahol a boszorkányok nem seprűn repdesnek, de nem is rendelkeznek halhatatlansággal, csupán különleges képességű nők, akik egy ősi egyezséget követően bérszolgálatot végeznek a kiválasztott jarlnak.
Egy hely, ahol egy jarl ereje és hatalma bérboszorkányai és telepatái számától függ.
Egy sorozat, ahol a fantasy világa belemosódik a realitásba és átír minden eddigi szabályt.
Egy érzés, ami átformálja az eddig alkotott világnézeteidet.
Egy hit, miszerint semmi sem lehetetlen.
Ez az Ezüst és vér.

Tizennyolc éven felülieknek ajánlott! 

Véleményem:
5/5

Most egy fantasy regénysorozat legelső részéről szeretnék nektek mesélni, amely a Chaos (Ezüst és vér I.) címet viseli majd. Számomra ez a regény egy egészen más és új oldaláról mutatta be a vámpírokat, a vérfarkasokat, a boszorkákat és a telepatákat. Sok sablonos vámpíros vagy vérfarkasos regény megjelent már, de ez egyikhez sem hasonlítható, mivel itt nemcsak az ellenségeskedés kap szerepet, hanem valami egészen más is. De hogy micsoda? Azt majd megtudjátok a könyvből.

Most írnék pár gondolatot a történetről, amelyet akár több részre is oszthatnék, mert annyira összetett. Először a szereplőket szeretném nektek bemutatni.

Crystal: Ő a regény egyik főszereplője, és elég erős női karakter. Azt azért sajnálom, hogy a múltjáról kevés dolog derül ki ebben a részben, emiatt az olvasóban is rengeteg kérdés merülhet fel vele kapcsolatban.

Larion (Rion, Pusztító): Ő a másik kulcsfontosságú szereplő a történetben. Egy olyan karakter, akit sokáig nem tudtam hová tenni, és bevallom, most sem tudom igazán eldönteni róla, hogy ő most jó vagy rossz. Szerintem ő egy olyan karakter, akit nehéz megfejteni. Valószínűleg elég megosztó személyiség lesz az olvasók számára.

Larina (Lara): Larion ikerhúga. Ebben a részben ő is központi szerepet kap. Bár az ő gondolatait nem ismerjük meg, de a figyelmes olvasó megtudhat róla elég érdekes dolgokat, amelyek a későbbi részekben fontos szerepet játszhatnak majd. De nélküle Rion nem lenne az, aki.

Alex, a vámpírok királya: Ő az a karakter, akit nehéz megszeretni. Nem érti meg az olvasó a tettei mögött lévő szándékot, csak mikor végigolvassa a regény első részét. Bár még talán akkor sem.

Buster, a vérfarkasok királya: A farkaskirály egy régi konzervatív szemlélet alapján nevelkedett és így is él. Nem mer az új dolgok felé nyitni.

Az ikrek anyja: Na, ő az a személy, akit szintén nem tudok hová tenni. Nem tudom, mit is érezzek iránta. A tettei megmagyarázhatatlanok még számomra. De a legfontosabb, hogy ő egy telepata.

Nadia: Crystal lökött lakótársa, aki félti a legjobb barátnőjét. Mellette áll, mégis távolságtartó.

A történetről:

Az Ezüst és Vér első része, a Chaos egy testvérpárról és egy lányról, Crystalról szól. A testvérpár nem más, mint Larion és Larina, akik egy vámpír és egy telepata gyermekei. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a vámpírok teremtés útján „születnek” meg. Nehéz úgy írnom erről a regényről, hogy szinte semmit se áruljak el. Még mindig a hatása alatt vagyok. Sokszor mérges voltam Larionra a cselekedetei miatt, de aki majd elolvassa a regényt, meg fogja érteni, hogy mit miért tett. Hogy mennyire fontos számára a család és Crystal. Mert ez a könyv nem egy sablonosan megírt vámpír, vérfarkas, ember kapcsolatát írja le. A történetben ott a jelen, a múlt és a jövő. Sok érzelmet kivált az olvasóból ez a történet. Nálam a bizonytalanság és az értetlenség volt a meghatározó érzelem, de emellett szomorúvá, boldoggá, vágyakozóvá is teszi az embert. A tanulság mindenkinek más lesz. Annyit elárulok, hogy ha figyelmesen olvassa az olvasó a sorokat, akkor rájön arra, hogy ez a kötet csupán egy nagy történet egyetlen szilánkja, és a többi a darabot a folytatásokból rakhatjuk majd össze. Ez a rész leginkább Larionról és Crystalról szólt és a múltuk egy részéről. A férfi főszereplő múltjáról több minden is kiderül, így a regény végére őt értjük meg jobban, viszont nekem nagyon hiányzott az, hogy többet megtudjunk a női főszereplőről. Sok utalás van ugyan arra, hogy nem volt könnyű gyermekkora, és valami történt vele, ami miatt tartózkodó, zárkózott és óvatos lett. De pontosan mi történt vele? Mit tettek vele, és kicsoda? Miért nem beszél róla? Miért zárta be „Pandora szelencéjébe” a múltját? Kiderül ez valaha? Vagy örökké a múltba veszik? Az olvasó hasonló kérdéseket tehet fel olvasás közben. De hogy ebből mire kap most válasz és mire a következő részekben, az maradjon még rejtély. Annyit elmondhatok, hogy érdekes lesz, és sok elmélet születik majd meg az olvasó fejében. Larionnal kapcsolatban bizalmatlan voltam. Eleinte nem értettem, ki ő, mi ő. Vámpír? Vérfarkas? Telepata? Mert nem ember, az már az elején kiderül. Vajon hová tartozik? És miért hívják a vámpírok és a vérfarkasok is hercegemnek? Tényleg létezhet az, hogy mind a kétfajta lénynek ő legyen a hercege? Vagy ez valami gúnynév? Vagy ő tényleg az, akinek mondja magát, hogy ő a Pusztító?
Íme, pár kérdés még a regénnyel kapcsolatban:
Miért áll háborúban egymással a két király? Milyen titkot őriz Larion és Larina? Hogyan ismerkedik meg egymással Crystal és Larion? Mennyire nehéz megtanulni, elfogadni egy másik világ létezését? Miben más a könyvek és a valóság? Kik a telepaták és mit tudnak? Kik a bérboszorkányok, boszorkányok és mi a feladatuk? Miben különböznek a vérfarkasok tetoválásai a vámpírokétól? Ki a jarl? Hogyan választanak bétát? Hová mennek a vérfarkasok telihold előtt? Tényleg át tudnak változni? Milyen lény Larion és Larina? Milyen egyességet kötött a két király? Miért választották el a testvérpárt? Larion vajon tud szeretni? Larina miért nyomja el az érzéseit? Az ikrek és az anyjuk hogyan beszélnek egymással? Miért fontos Larion számára a vér? Miért játszik a történetben fontos szerepet az ezüst és a vér? Igaz az a hiedelem, hogy a vámpírok nappal nem mutatkozhatnak, mert elsorvadnak, illetve elégnek?
Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk ebben a részben. Én izgatottan várom a folytatást, mivel rengeteg kérdésem van. Jobban meg szeretném érteni a szereplők tetteit, emellett kíváncsi vagyok a múltjukra, jövőjükre, jelenükre és a titkaikra. Nagyon megszerettem Larinát, Georgot, Lariont, Crystalt, Nadiát és a többieket.

Még egyszer köszönöm a lehetőséget és a bizalmat Kayra B King írónőnek és a barátnőimnek. Továbbá hálás vagyok, hogy a Magyar Szerzők Könyvei Magazin online oldalán megírhatom a véleményemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése