2022. augusztus 16., kedd

Virgin Bergh: A fekete vár (A fekete vár I.) " Ez a romantikus történet a 16. századi Skóciába játszódik, és bemutatja az korabeli tájat, szokást és életformát."

Most egy olyan könyvről szeretném elhozni nektek a véleményemet, amellyel már egy jó ideje szemeztem, hogy be kellene szereznem, és idén ez a Könyvhéten meg is valósult. Nem bántam meg, hogy megvettem, mert szeretem a történelmi romantikus regényeket. Igaz, ez a regény 18+-os, mégis úgy érzem, hogy 16-17 éves kortól nyugodtan olvashatja egy komolyabb felfogású fiatal nő/férfi.
Ez a regény nem más, mint Virgin Bergh: A fekete vár (A fekete vár I.) című regénye.

Virgin Bergh: A fekete vár
(A fekete vár I.)


Tartalom:

Voltak ​érzéseim iránta, nem tagadás. Viszont inkább lettek volna közömbösek, gyámoltalanok, mintsem, hogy ennyire teljes szívemből gyűlöljem őt. Mert ez az érzés szinte uralta az egész lelkemet, feketévé festette és állandó tervekre sarkallt, hogy tehetném tönkre életének összes további napját.
Ó igen, a férjemről beszéltem.

Skócia, a 16. század végén.
Evian Eilean nic Domnaill, Ayrshire hercegének egyetlen – ámde elég szeszélyes, éles nyelvű – lánya. Szülei a széltől is óvják, hisz Evian jelenti a család számára a reményt. Édesapja nagy tartozást halmozott fel, így nem maradt más választásuk, mint hogy Eviannek találjanak egy gazdag kérőt, aki segíthet a család anyagi helyzetén. A királyi udvarba küldik a lányt, hogy a hercegnő oldalán illemet tanuljon, és Evian valóban igyekszik levetkőzni makacs jellemét, lakatot tenni a szájára…
Egészen addig, amíg meg nem jelenik az udvarban Lord Devon Cronsfeldt. Fiatal kora ellenére több győztes csatát tudhat maga mögött, s a királyi haderő élén állva, nem is leplezi szándékát: feleségül kívánja venni a király egyetlen lányát. Evian vörös fürtjei azonban megbabonázzák és sürgető vágyat érez arra, hogy a lányt még előbb megszerezze magának.

Véleményem:
5/5

Szeretem azokat a regényeket olvasni, amelyek bemutatják a régmúltat. Hát Virgin Bergh írónő egy ilyen regényt írt meg az olvasói számára, amely a 16.-dik században játszódik. A történet egy gróf és egy hercegnő életét és kapcsolatát meséli el. A regény hol szókimondó, hol humoros. A regényben sok tájleírás is található, melyek bemutatják, hogy milyen volt Skócia régen a sziklás kopár tájaival vagy éppen a virágzó zöld területeivel.
Az olvasónak van lehetősége megismerni mind a két főszereplő szemszögéből a történetet, és valamiért könnyebb is megérteni a miérteket.
Evian Eilean nic Domnaill karakterét hamar a szívébe tudja zárni az olvasó, mert egy erős és belevaló karakter. Aki nem adja könnyen magát, felvágták a nyelvét. Számára a családja szent és sérthetetlen, ezért is hoz értük meg sok áldozatot. De hogy milyen áldozatokat, azt nem árulom el.
Lord Devon Cronsfeldt. Na, ő az a karakter, akiről az olvasóknak megosztó a véleményük. Van, aki szereti és van, aki nem. Én megmondom őszintén, sokszor nem tudtam hová tenni, mivel többször kiborított. Hiába láttam leírva, hogy mit miért tett, mégis nagyon mérges voltam rá.
Az alaptörténet a Lord Devon és Evian közt kibontakozó szerelmi kapcsolatról szól, amely tele van szóváltásokkal és humorral. Mégis eléggé komoly hangvételű könyv, amely bemutatja a 16. századi életkörülményeket Skóciában. Emellett bemutatja, hogy a nemeseknek sem volt könnyű életük, és sokszor az idősebb gyermekeknek kellett rendezniük a testvéreik és a szüleik későbbi sorsát a házasságuk útján.
Evian rá az élő példa, hogy bár királyi családból származik, az apja herceg, mégsem élnek fényűző körülmények közt. Az egyetlen lányukat elküldik otthonról a királyi várba, hogy illemet és udvarhölgyhöz méltó viselkedést tanuljon, és ennek segítségével jó férjet tudjon fogni. A várban Eviant a király lánya, Christina fogadja a kegyeibe, és sok időt töltenek együtt. Minden úgy megy, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, míg vissza nem érkezik a háborúból Lord Devon.
Hogy ne áruljak el túl sok mindent a történetről, pár pontban leírnám, miről is szól. Ilyet még nem csináltam, szóval nekem is ez lesz az első, de hogy hű maradjak magamhoz, pár kérdést is megosztok veletek, amelyre a regényben találjátok meg a választ.
Íme, néhány pont:
- Evian megérkezése a királyi várba
- Helena bemutatása és a kert leírása
- Lord Devon hazaérkezése és a grófi cím elnyerése
- Devon és Evian közti feszült kapcsolat
- Devon múltja
- Beköltözés a fekete várba
Szánt szándékkal hagytam ki pontokat. Na és most érkezzen pár kérdés.
Íme:
Miért küldték el Eviant a szülei a királyi várba? Mi történt Lord Devon szüleivel? Milyen szándékkal állt a király elé Lord Devon a háborúból hazaérkezve? Kicsoda Christina hercegnő jegyese, és az édesapja miért őt választotta a lánya számára? Milyen kapcsolat van a herceg és a lord között? Kibe szeret bele Evian? Minek nevezi Lord Devont magában Evian? Melyik ősi nemesi családból származik a lány?
Egy kis figyelmeztető így az értékelés végére: csak olyan olvassa el most a regényt, akinek nem gond, hogy függővéges a regény vége.
Minden 16-17 éves érett gondolkozású olvasónak ajánlom a könyvet. De főleg azoknak, akik szeretik a régi időben játszódó történelmi regényeket korhű leírással.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése