2022. augusztus 19., péntek

Milan Smoke: A tükör két oldalán " Ennek a történetnek olyan mondanivalója van, amiből érdemes lenne tanulnunk."

Szeretném megköszönni az írónak, Milan Smoke-nak, hogy lehetőséget adott elolvasni ezt a nem mindennapi regényt. És hálás vagyok a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy lehetőséget adott megírni a véleményemet.
Több ilyen regény kellene a mai világban, amely felhívja az emberek figyelmét a környezetszennyezésre, a természet elpusztítására. Ez a regény aktuális problémákat boncolgat.

Milan Smoke:
 A tükör két oldalán

Tartalom:

Képes-e néhány teljesen véletlen, “üzleti alapon” történő találkozás összehozni két embert két alapjaiban különböző világból?
Egymásra találhat-e egy a jólétből az egyszerűbe hazavágyó programozó, és egy anyagi okokból, de saját döntésből a hamis gyönyörbe kényszerült “zöld” egyetemista?
Kiderülhet-e, hogy világaik valójában csak kívülről és a távolságban különböznek?
Szembe lehet-e menni az elvárásokkal, megszokásokkal?
Jó irányba halad-e a modern civilizáció és társadalom, kitarthat-e ez a fajta fejlődés?
Tud-e újra fontos lenni az, ami nem csak látszat?
Jó vége lehet-e az egyéni jogok túlzott előtérbe helyezésének és a világunk kizsákmányolásának, tönkretételének?
Lehet-e végül ugyanaz a tükör két oldalán?
A modern, fogyasztói társadalom egy kicsit talán túl erotikus, túl környezetvédő és túl éleshangú kritikája.

Véleményem:
5/4

Most egy olyan regényt volt szerencsém elolvasni, amiben fontos szerepet játszik a környezetvédelem. Nehéz erről írnom, mert őszintén nem tudtam eldönteni azt, hogy tetszett-e a könyv nekem, vagy sem. Ilyen még eddig nem fordult elő velem. Milan Smoke alkotása pontosan az a regény, amely elgondolkoztatja az embert, mégis úgy érzi, pártatlan marad. Első dolog, ami nekem nagyon meglepő volt, hogy a címe alapján nem azt kaptam, amit vártam. A cím egy fantasy regényre emlékeztet. Bár az író nem ebben a műfajban ír, mégis sikerült megoldania úgy, hogy a cím tükrözze a belső tartalmat. A tükör ebben az esetben két embert takar különböző társadalmi körökből.
Voltak benne dolgok, amelyeket hiányoltam, vagy nem éppen tetszettek. De mivel ez az író első regénye, úgy gondolom, hogy ez kezdetnek nagyon is jó regény.
Először is vannak benne elütési hibák és elírások, amiken megakadt a szemem, de valljuk be, melyik regényben nincs? Ami nekem szemet szúrt: a hosszú leírások és a kevés párbeszéd. Ezzel nem is lenne gond, hiszen megismerhetjük a két főszereplő gondolatait, de amit szerintem nagyon túlzásba vitt, az a természetvédelmi téma és az ismételgetés. Néha olyan érzésem volt, hogy a női és a férfi főszereplő másra sem gondol. Ezeket a részeket kicsit átdolgoztam vagy bővítettem volna. Értem én, hogy mire akarja az olvasó figyelmét felhívni, de sokszor volt olyan érzésem, hogy erőltetett a téma. Lefest előttünk egy idilli világot, és megmondja, hogyan kellene benne élnünk, hogyan kellene tennünk és élnünk.
Ez tetszett, hiszen ez fontos téma, főleg a mai világban.
Na, most pedig kicsit mesélek a történetről is.
Az alaptörténet egy női és egy férfi szemszögéből íródott meg. Bár tetszett ez a felosztás, az elején nem tudtam eldönteni, ki kezdi a mesélést. De ahogy haladt a történet, hozzászoktam ehhez. A címben is megjelenik, hogy a tükör két oldala, így minden fejezet kétszer van benne. Ezért számomra nagyon meglepő volt, hogy az egyes fejezet után az egyes fejezet jött. Fura volt hozzászokni. Olyan érzésem volt, mintha két történet lenne benne egy kötetben.
A női főszereplő egy főiskolás prostituált, aki nagy környezetvédő. Elmondása szerint azért űzi az ipart, mert szereti a szexet és így tudja fizetni a főiskolát.
A férfi főszereplő is szereti a környezetet, sőt nagyon tisztaságmániás. Nem zuhanyozik, nem fekszik bele úgy idegen helyen egy ágyba sem, hogy ne húzzon tiszta ágyneműt vagy mossa ki rendesen a zuhanykabint. Ő a női főszereplővel ellentétben jómódban él.
Mégis ez a két világ találkozik egymással. Hogy hogyan? Azt a történetből kiderül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése