2022. augusztus 17., szerda

Ian Pole - A Pribék



Az “Ismerd meg hazánk íróit”, saját magam kihívása volt, ami sok olvasással kezdődött, értékeléssel, majd videókkal folytatódott. Ezeken túl pedig egy újabb mérföldkő talán, hogy a Magyar Szerzők Könyvei Magazinba is elkezdtem írni, támogatva őket ezzel is.
Az elsők között szerepelt Ian Pole – A Pribék című regénye, amellyel ismeretlen területre tévedtem, ugyanis a fantasy olvasása igen távol áll tőlem, hát még a dark fantasy világa. Mondjuk egyre inkább szeretem feszegetni a komfortzónám határait minden tekintetben és ez esetben egyáltalán nem bántam meg, sőt, ha valaki átrágja magát a barokk körmondatokon egy igazán figyelemre méltó olvasmányt kap, vagy éppen ezért. Ajánlom minden zsáner kedvelőjének.


Fülszöveg:

A Pribék („Oldások és kötések” trilógia első kötet) Noctatur nagyúr egy több mint ezeréves "beavatott" családfő. Kegyetlenségéről a leghíresebb, és arról, hogy ha valakivel vagy valakikkel problémája akad, odaküldi „pribékjét”, Paul Bejourant, hogy árnyköpenybe öltözve, valódi arcát árnymaszk mögé rejtve, katonaként, bérgyilkosként leszámoljon a célszeméllyel. Habár a Pribék halandó, mégis emberfeletti képességei vannak. Olyan dolgok rejlenek a tarsolyában, amire legtöbb ellenfele egyáltalán nem számítana: Nemcsak, hogy szinte bármilyen sérülésből fel tud gyógyulni, továbbá hihetetlen fizikai erővel és gyorsasággal rendelkezik, de parancsára olyan lények sereglenek elő árnyköpenyéből, amelyek közül már egy is képes lenne bárkit ízekre szaggatni. A Pribék számára nincs lehetetlen feladat. Bárkivel megvív, és kiiktatja azt, akire Noctatur rámutat. Aztán Pault egy nem túl szerencsés napon mégis olyan kihívással sújtja a sors, amivel kapcsolatban komoly aggályai támadnak: Noctatur parancsba adja, hogy végezzen Siggel, a hűtlenné vált pártfogoltjával. Sig a Pribék egykori társa, akit szinte testvéreként szeret. Bejouran súlyos problémával találja szembe magát. Nemcsak azért, mert számára lelkiismereti akadálya van a rábízott feladatnak, de azért is, mert Sig is legalább olyan félelmet nem ismerő, harcedzett gyilkos, mint ő. Még ha Paul lelkiismeretét félretéve meg is próbálna végezni vele, vajon sikerülhet neki egyáltalán? Közben pedig a vámpírok többi családja és nemzetsége is folyamatos háborúban áll egymással a világuralomért. Ha a Pribék legyőzi Siget, onnantól még messze nem végzett az összes rá váró, véres, rettenetes feladattal.

Értékelés:
5/5

Pribék. Egyszerre félt és megvetett pária az árnyékvilágban. A nagyúr „fogmegdje”, ki mindig elkapja a prédát, és végrehajtja az ítéletet. Egy pórázáról elengedett kutya, aki könyörület, és félelem nélkül vadássza le az éjszaka legrettegettebb ragadozóit. De mihez kezd akkor, ha egy kislány után ereszti a gazda? Vagy ha a követett nyom egy másik nagyúr küszöbére vezet?

Ian Pole egy akciódús, rengeteg kőkemény harcot és látványos összecsapást tartalmazó, modern, napjainkban játszódó vámpírregény, horror, urban fantasy és maffiatörténet elemekkel is bővelkedő, remekbe szabott regényt alkotott.

Az elejétől a végéig fent tartotta az érdeklődésemet, nagyon izgalmasan vezette a történetet, olyannyira, hogy az ember többet akar belőle. A jellemek jól kidolgozottak, az egész történet leírása olyan élethű, hogy magam előtt látom a helyszíneket, történéseket, szereplőket.

Paul Bejouran, A Pribék, számomra egy olyan karakter lett, akit túlságosan megkedveltem, így végig izgultam, mi lesz vele. Egy álruhába bújtatott jófiú, vagy, ha ölnie kell már rosszfiú? Véres küzdelmek, gyilkolás, nekem mégis jófiú. Talán szükségem van arra, hogy jófiú legyen, hogy megkedveljem és amúgy nem az? A könyvből ki-ki eldöntheti.

Az árnyvilágot egy számomra teljesen új megvilágításba helyezte, nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra. Meleg szívvel ajánlom a dark fantasy zsáner kedvelőinek.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése