2022. augusztus 14., vasárnap

Gréger Csaba: Halhatatlanok (Történetek egy távoli világból) & Halhatatlanok - Világleírás ("Lélegezzük be együtt egy teljesen új világ hangulatát!")

Nagyon szépen köszönöm a szerzőnek, Gréger Csabának, hogy elolvashattam a Halhatatlanok (Történetek egy távoli világból) című novelláskötetet és a Halhatatlanok – Világleírás elnevezésű könyvet. Hálás vagyok a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak is, amiért lehetővé tették, hogy elmondhassam a véleményemet.

Gréger Csaba:
Halhatatlanok
Történetek egy távoli világból
&
Halhatatlanok - Világleírás


Fülszöveg:

„Valahol ​a valóság határain túl létezik egy világ, hol az emberek ereje olyan hatalmasra nőtt, hogy leigázták még a mennyeket is. És azok, kik egykor őrzőik voltak, most már köztük élnek. Ők a Halhatatlanok.”

Ismerd meg Nourost, a mesék földjét, minek történelmét évezredeken keresztül formálták az emberi birodalmak véget nem érő viaskodásai. Hol a végtelen hatalomvágytól fűtve országok emelkedtek fel és buktak el sorban, s hol az életet teremtő energia uralásáért varázstudók küzdenek már korok óta. Olyan hely ez, ahol a hatalomnak ára van, hiszen a mágia maga az Élet, és minden cseppje, mit a bolygótól eloroznak, a természet pusztulásához vezet. Hol semmi sem fekete vagy fehér, s hol senki sem egyértelműen jó vagy gonosz, mindenki küzd a saját boldogulásáért. Ezt a forrongó világot dúlta fel a bálványként és istenként imádott nép érkezése, hogy aztán fiaik és lányaik menedéket leljenek az emberek között, és lassan a maguk arcára formálják a halandók birodalmait…

Légy részese egy páratlan utazásnak, melyet Magyarország legújabb fantasy világa tár eléd egy különleges novelláskötet formájában! Csatlakozz te is a közösséghez, hogy aztán együtt írjuk tovább egy távoli világ történetét!

Véleményem
5/5

Vannak azok a könyvek, amik azonnal beszippantják az embert. Már az első oldalakon átcsusszanunk egy olyan világba, amit azelőtt sosem ismertünk, és mégis olyan természetességgel fon körbe minket, mintha mindig is tudtunk volna a létezéséről. Olvashatunk többek között Enerithről, mozaikvándorokról, Rór Lovagokról, magiko-technikusokról, a zhilarokról vagy a bestianépekről.

Nourost nem tudnám hasonlítani semmihez, amit ismerek. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy elhelyezhető valahol, és párhuzamba állíthatnám egy másik világgal. A szerző egy teljesen egyedi gondolatot bontott ki a kötet lapjain, és fonta őket szoros csokorrá. Bár a novellák nem teljesen összefüggők, összeköti őket a csodás hangulat, a világ történelme, ahogy újra és újra felbukkannak ugyanazok a kifejezések és helyszínek. Külön is élvezhető mindegyik, és csak rajtunk múlik, melyik történettel kezdjük az ismerkedést Nourosszal.

A novellák nyelvezete páratlan. A szerző olyan magabiztossággal ír, olyan varázslatosan szép nyelvezettel tárja elénk Nouros világát, ahogy eddig egyetlen általam olvasott könyv sem. A jelzők, a szókapcsolatok, a kifinomult, átgondolt elbeszélőmód által lebegünk ebben a valótlan, ám mégis szinte élő univerzumban, és minden történettel egyre közelebb jutunk hozzá. A novellák nagyrészt leírásokból állnak, párbeszédeket csak ritkán találunk a történetekben. Talán ez az oka annak, hogy elmerülhetünk az olvasásban, és vágyunk magunk is részesei lenni a történeteknek. Minden érzékünkkel koncentrálnunk kell, mert a legkisebb részlet is rengeteget hozzáadhat az élményhez.

„Calavan a szoba közepére érve lecsatolta hátáról saját kardját, és emlékeibe merülve, elmerengve csodálta a míves fegyvert. Óvatos mozdulattal simította végig az enyhén hajlított penge kecses vonulatát, azzal a fajta gyengédséggel, ahogy egy, a hosszú nap után hazatérő apa simítja meg alvó gyermekének orcáját, vagy miként a legtisztább szerelem tüzében égve ér férfi a nőhöz.”

Annak ellenére, hogy Nouros ilyen csodálatos, a háttérben sötét, titkokkal terhes múlt lapul, amiről a történetek is beszámolnak. Harcok, testvérviszályok, a Halhatatlanok egymás közti összecsapásai vagy az emberek saját, szörnyű sorsa mutatja, hogy ez a világ sem tökéletes. A jó és rossz, a hibás és hibátlan összeütközése jelen van itt is, és ettől még érdekesebbé válik a számunkra.


A novellákhoz szorosan kapcsolódik egy csodálatos, fantasztikus illusztrációkkal teli album, amely mintegy lexikonként végigvezet minket ebben a világban, és magyarázattal szolgál a kérdéseinkre. Olvashatunk benne Nouros történelméről, a Halhatatlanok sorsáról, a földrajzról, az embercsoportokról, politikáról, a mindennapi életről. Már a képek miatt megéri belemélyedni ebbe a páratlan kiadványba. Az illusztrációkat több művész alkotta, és kiemelkedő helyet kaptak az oldalakon. Olyan részleteket közöl ez a kötet, amiket a novellákban nem találunk, így én párhuzamosan olvastam a két könyvet.

Ismétlem magam, hogy ilyen átgondolt és kiforrott világépítéssel ritkán találkozik az ember. Ebben a két könyvben évek hosszú munkája érződik. A szerző időt nem sajnálva, minden szenvedélyét beleírva épített nekünk valami újat, és biztosan mondom, aki egyszer belép Nourosba, az nem egykönnyen engedi el az érzést, hogy újra és újra besétáljon.

A történetnek azonban lehetőleg sosem lesz vége.

A szerző biztatja az olvasókat, hogy írják tovább a történelmet, és saját meséikkel tágítsák tovább ezt az univerzumot. A szerző a fenti két kötettel megadta a kezdő rigmust, a hangulatot, az érzést, amilyennek ezt a világot elképzeli. Akit megszólítottak a Halhatatlanok, az bátran megírhatja a saját meséjét, és talán egy következő kötetben viszontláthatja. A szerző kívánsága egy új közösséget kovácsolni Nouros ege alatt, és szeretné, hogy minél többen csatlakozzanak hozzá.

Nagyon remélem, hogy sokan lesznek, akik megérzik magukban a hívó szót, mert rengeteg lehetőséget tartogat az új világ, és én is szívesen olvasnék még a Halhatatlanokról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése