2022. augusztus 22., hétfő

Sáfrán Judit: Az írisz emlékei (Örökölt királyság 1.)

Egy fantasztikus világépítéssel megáldott fantasy regényt olvastam Sáfrán Judittól Az írisz emlékei (Örökölt királyság 1.) címen. Köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla.


Fülszöveg:

Egy ​lány, aki mindent elfelejtett.
Egy férfi, aki sötét titkot őriz.
Két lélek, mely örökre összeköttetett.

A tizenhat éves Cylia öt évvel ezelőtt elveszítette minden emlékét, s azóta sem sikerült azokat visszanyernie. Az éjszakánként rátörő rémálmok miatt pszichológushoz jár és az ő segítségével igyekszik helyretenni zavaros világát, ám ezt a szülei nem nézik jó szemmel.
Amikor egy rémisztő támadás alkalmával a valóságban is szemben találja magát álombeli megmentőjével, Keinnal, ráébred, hogy képzelgéseinek köze lehet a múltjához, és senki sem az, mint akinek mutatja magát.
A válaszok után kutató lány szembesül az igazsággal, miszerint egy hátrahagyott uralkodói ház leszármazottja, akit ellenségei, a hitetlenek üldöznek. Döntésre kényszerül; választhatja szülei bujdosó életét, vagy visszatérhet szülőhazájába, hogy megismerje a múltját, és vele együtt felvállalja a trónörökös szerepét.
Vajon képes beteljesíteni a sorsát egy párhuzamos világban, ahol mindent áthat az istenek ereje?
El tudja fogadni, hogy az életével mostantól nem csak ő rendelkezik?

Az Örökölt királyság lendületes, lebilincselő első kötete egy nem mindennapi világba kalauzol el, ahol az emberi életek szétszakíthatatlanul összekapcsolódnak. Bele mersz vágni az utazásba?

Vélemény:
5/5

Le a kalappal az írónő előtt, mivel olyan részletesen kidolgozott világot alkotott, ami miatt a regény olvasása közben jó párszor leesett az állam. Nagyon tetszett a világalkotása; a harapó kis növénytől, a társuralkodókon át, a kannibál Égi városiakig minden. Emiatt hamar a bűvkörébe vont, és egészen a regény végéig nem eresztett.

Cyliát szülei jelen világunkba menekítették, miután bátyja átállt a hitetlenek oldalára. Sokáig nem tudta, ki is ő valójában: hercegnő, jövendőbeli királynő. Nemcsak sorsát és hagyatékát ismeri meg, hanem Keint is, aki élete párja és egyben védelmezője lesz. Nem kérdés, hogy a két fiatal sorsa összeköttetett.

Nekem Kein és Cylia kicsit a szokásos, „makulátlan” karakterek formáját hozták, ami szerintem nem baj. De ezért is esett jól Chlodvig jelenléte, aki mintha a főszereplők ellentétes pólusát képviselte volna. Bár szemeztem vele az elején, nem különösebben tudtam vele azonosulni pökhendisége miatt. Erik viszont más tészta, ő az elején nagyon irritáló volt, de ahogy megismertük és elmélyült a karakter, úgy gondolom, nagyon színes személyiség képe rajzolódott ki előttünk. Nem tagadom, az egyik kedvencem lett.

Miután Cylia megismeri örökségét, rég halottnak hitt bátyja miatt olyan kalandra indul, amely során kockáztatja barátai és segítői életét. Tetszett, hogy az írónő nem félt „bepiszkolni a kezét”, voltak olyan mozzanatok, amik megleptek, és nem csak a regény végéről van itt szó. Nem kíméli szereplőit, és mivel én is hasonlóképpen viszonyulok az enyéimhez, nagyon tetszettek ezek a részek.

Arról is szoktam írni, mi az, ami nem tetszett a regényekben. Itt volt egy mozzanat, amit nem értettem, és nem is éreztem indokoltnak. A regény vége felé van egy szemszögváltás, amikor is Cylia helyett Kein szemszögébe kerülünk egy fejezet erejéig, majd vissza Cyliáéba. Szerintem ez nem kellett volna, és egy kicsit meg is zavarodtam miatta (amikor visszakerültünk Cyliáéba, nagyjából három oldalig nem tudtam, hogy Kein vagy ő a mesélő). Tudom, hogy az írónő nagyon kreatív, máshogy is könnyedén megoldotta volna. De ezt leszámítva, a regény elejétől a végéig elnyerte tetszésem.

Összességében Az írisz emlékei alaposan kidolgozott, lenyűgöző világ(ok)ban játszódó fantasy regény, ami könnyedén rabul ejti és elvarázsolja olvasóit. A szereplők szerethetők, könnyen lehet velük azonosulni, miközben az olvasó lerágja mind a tíz körmét, hogy vajon mi lesz a sorsuk és egyben a regény végkimenetele. Az írónő nagyon egyedi és varázslatos világot alkotott, amiért csak gratulálni tudok. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a fantasy regényeket sok-sok kalanddal, egy csipet romantikával, és elbűvölő háttérrel fűszerezve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése