2022. szeptember 12., hétfő

Ismerjük meg a külföldön élő magyar szerzőket V. "Azt fontos megjegyezni, hogy én csak magyarul szeretek írni és olvasni is."

Folytatom az Ismerjük meg a külföldön élő magyar szerzőket rovatomat, amelyben most egy Londonban élő, magyarországi származású írónőt szeretnék nektek bemutatni. Ő nem más, mint Tina Colt. Az ő neve a krimi rajongók körében szerintem nem ismeretlen. Megkértem őt, hogy meséljen nekünk egy kicsit arról, hogy milyen ott kint az élet, és hogy mennyire nehéz ismeretség nélkül regényt kiadni. Emellett mesél arról, hogy hogyan kezdődött az írói pályafutása és min dolgozik most. Érdemes elolvasni azt, amit mesélni szeretne nektek, mivel tanulságos. Hiszen külföldi lévén jómagam is tudom, hogy vannak könnyebb és nehezebb megoldások. Tina Colt több kiadót is megcélzott a regényeivel, és a Garbo Kiadó gondozásában meg is jelent három regénye. Érdekes az, hogy ahogy hallottam, Londonban nagyon sok a lehetőség, vagyis több, mint itthon, Magyarországon, de az írónő mégis úgy gondolta, szerencsét próbál és a saját anyanyelvén itthon adja ki a regényeit. Emellett elkötelezte magát az mellett, hogy megismerje a hazai szerzőket és segítse az ő munkájukat. Ez egy nemes dolog tőle, hiszen ezzel is azt hirdeti, hogy az összefogásnak ereje van. De most már meséljen ő magáról nektek.

Tina Colt


2009 óta élek Londonban, Nagy Britanniában. Már egészen gyerekkorom óta írok, és az sem gátolt meg benne, hogy végül külföldre költöztünk. A legelső történetem egy mese volt, aztán rengeteg verset írtam, amik feledésbe merültek, majd rövidebb-hosszabb történeteket. Azt fontos megjegyezni, hogy én csak magyarul szeretek írni és olvasni is. Így talán kevesebb magyar nyelvű könyvhöz jutottam hozzá, de az írás utáni szenvedélyem ezen mit sem változtatott. Olyan embereket, akik szeretnek olvasni, még kevesebbel találkoztam.

Aztán a fiók megtelt és amúgy más is 2020-ban, ezért elérkezettnek láttam az időt, hogy nyilvánosság elé álljak. Azóta három könyvem jelent meg és két antológiában szerepelek. Gyermekeimnek tekintem őket, amik azután is babusgatásra szorulnak. A negyedik pedig úton.

Nem mondhatom, hogy nehezebb volt nekem, mint másnak, mert a legtöbb magyar írónak nem könnyű, csak amíg nekem az volt nehéz, hogy egyedül, ismeretség nélkül álltam neki az egésznek, vagy soha semmilyen könyves eseményre nem tudok elmenni, azok, akik otthon vannak, más problémákkal találkoztak. Kiadókat sem és írókat sem ismertem akkoriban. Amit azóta bőven bepótoltam.

2020-ban megjelent az első regényem, azután hirtelen ugrottam bele mindenbe, pályázatokba, írós/olvasós csoportokba, Nuuvellába, több újságba is írtam, megjelent még két regény és most jön a negyedik. Közben elkezdtem támogatni a magyar írókat, mert azt innen is éreztem, hogy szükségük van rá. Videókat, értékeléseket, ajánlókat készítek szabadidőmben olyan íróknak, akiket személyesen is ismerek.

Nem mondanám, hogy van egy meghatározott zsánerem, de azt gondolom, hogy a külföldi lét nagy hatással van a szemléletmódomra. Rengeteg ötlet és történet kavarog naponta a fejemben, már csak idő kell, hogy le is írjam őket.

Jelenleg a fiammal egy 7-9 éves fiúknak szóló történeten dolgozunk, mert azt vettem észre, hogy otthon nincs olyan jellegű könyv, ami már nem mese, de még nem tiniknek vagy kamaszoknak való. Mellette egy pszichothrilleren dolgozom, de jelenleg négy kész regény vár sorára, hogy megjelenjen. Ne is kérdezd, mikor születnek ezek. Én sem értem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése