2023. január 28., szombat

Fodor Ferenc: Út a végtelenbe - ("Legyen az egész életünk olyan kaland, amilyet megálmodtunk magunknak!")

Hálásan köszönöm a szerzőnek, Fodor Ferencnek, hogy bizalmat szavazott nekem, és elolvashattam Út a végtelenbe című önéletrajzi regényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig köszönöm, hogy elmondhatom a véleményemet az olvasottakról.

Fodor Ferenc
Út a végtelenbe


Fülszöveg

Vajon mi késztet valakit arra, hogy elhagyja hazáját és nekivágjon az ismeretlennek? Hősünk huszonnégy évesen kerül az egzotikus Afrikába, ahol hosszú éveket tölt el. De kalandvágya nem hagyja nyugodni. Húszéves afrikai tartózkodása után harmadmagával útra kél, hogy meghódítsa az óceánokat. A hosszú hajóút jó alkalom arra, hogy útitársainak meséljen, felidézze izgalmas múltjának epizódjait. Ám a kötetből nemcsak a múlt eseményeit ismerhetjük meg, hanem az utazás során átélt élményeket is, melyek bővelkednek kalandokban, romantikában, tragédiákban. A stílus magával ragadó, úgy érezzük, mi is részesei vagyunk az utazásnak. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyeken kötünk ki, megismerhetjük a Karib-szigetek egzotikus világát és kultúráját. Ez a könyv maga az élet, mely kihívásokkal és kalandokkal teli, megtörtént eseményeken alapul.

Véleményem
5/5

Erre a könyvre nem lehet kevesebb csillagot adni. Egyik ámulatból a másikba estem, hogy mennyi kaland fér egy emberéletbe, és mennyire izgalmas egy életen át az álmunknak élni, behajózni az óceánt, a Karib-tengeren hánykolódni, és egy iránytűvel a kezünkben, a sötétségben navigálni a végtelen vizeken.

Ferenc egy fáradhatatlan mesélő. Szívből, az emlékeiből ad nekünk nagyon sokat, és mindezt úgy, hogy szinte filmként pereg előttünk minden kalandja. Csak egy koktél hiányzik a kezünkből, hogy odaülhessünk mellé, és hallgassuk a rengeteg történetet, amit a világnak – nekünk – szánt.

Vannak azok az emberek, akiknek nem szabad magukban tartaniuk az emlékeiket, mert túlságosan színesek és azonnal magukkal ragadják az embert. Széles szókincs, remek kifejezőkészség jellemzi a könyvet, a sorok gördülékenyen folynak a szemünk előtt. Nem tudtam, hol hagyjam abba, amikor félbe kellett szakítanom az olvasást egyéb külső tényezők miatt, és siettem, hogy újra felvegyem a fonalat.

A könyv nem csupán egy útinapló vagy emléktár. Sokkal többet kapunk tőle, ugyanis Ferenc a kalandok mellett érdekes, az adott helyszínnel, tájjal kapcsolatos információkat ad át, beleszőve a történelmet, így eléri, hogy azonnal útra keljünk, és meglátogassuk ezeket a helyeket.

Barátok, szerelmek, útitársak kísérik Ferencet az állomásain, és mindenhol ismerősökbe botlik. Csodálatos lehet, ha az emberhez szinte a világ összes pontján szól valaki egy jó szót, mert egy hónapokig tartó utazás során sokat jelenthet egy-egy véletlen találkozó.

Nagyon örülök neki, hogy részese lehettem a kalandoknak, és titkon remélem, hogy amit Ferenc az utolsó bekezdésben kijelentett, valóra válik majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése