2023. január 11., szerda

Tudtad-e? Nagy Alex

Régen hoztam már új anyagot a Tudtad-e? rovatba. Ezúttal volt szerencsém egy olyan íróval beszélgetni, mint Nagy Alex, akinek tollából egy történelmi fantasy regénysorozat első része látta meg tavaly a napvilágot. Ennek apropójából elárult pár dolgot a könyvének megszületéséről. Fogadjátok sok szeretettel!
Megjelent: Lelkek harca 2022.

Tudtad-e?
– hogy a Lelkek harca egy kötetnek indult? Emlékszem, az elején milyen lelkes voltam. Dőlt belőlem a szó. Azaz a betű. Néhány hónap alatt megvolt négyszáz oldal, és hol volt még a történet vége! Büszke voltam magamra. Odaadtam a kéziratot a hozzám legközelebb állóknak. Dicséretek és vállveregetések. Már a kiadáson gondolkodtam...

– hogy befolyásolta az írásom a fiamtól ajándékba kapott könyv?

Stephen King: Az írásról

Szerencsére elolvastam. Szerencsére mentort kerestem. És szerencsére megtaláltam...

– hogy Nádasi Krisz vett a szárnyai alá. Elolvastam a tizenkilenc oldalas lektori véleményét... Hosszú napokig tartott, míg megemésztettem. Aztán nagy levegőt vettem, és felvértezve a tanácsaival, kijavítottam a szöveget.

– Vagyis, hogy átírtam a regény kb. 90%-át...

– Hogy miről szól a regény?

Ezt kérdezte tőlem Krisz is. Mikor belezavarodtam a körmondataimba, illedelmesen leállított. – Egy mondattal, Alex – kérte. Zavaromban visszakérdeztem: – Te hogy mondanád? Azonnal rávágta: – A szociban játszódó, nyomozással és romantikával átszőtt történet spirituális elemekkel.

Megdöbbentem. Én csak a jóról, a rosszról és a szeretetről akartam írni. Valós környezetben, kitalált történettel és szereplőkkel, egy pici fantasy-val fűszerezve. Egy kicsit eljátszadozva egy-két, minden embert foglalkoztató kérdéssel. Az én szemüvegemen keresztül, ahogy én képzelem ezt az egész égi-földi mesét...

Aztán bólintottam. Krisz találóan fogalmazott. Erről szól a Lelkek harca első része.

– hogy az Atmánság szó milyen eredetű?

A fiam találta ki a kisváros nevét. Az atman szó szanszkrit nyelven lelket jelent. Így született meg Atmánság, ahol a történet nagy része játszódik.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése