2019. szeptember 16., hétfő

Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar Mesék Lázadó Lányoknak


A Magyar mesék lázadó lányoknak könyvtári példányként került hozzám a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeumból. Színes borítója már elsőre magához vonzotta a tekintetemet. Kíváncsian vettem kézbe – vajon a benne rejlő emberek is ilyen érdekesek, mint a könyv külseje? A válaszom: igen, nem csalódtam benne.

A könyvben huszonöt izgalmas életű és lenyűgöző teljesítményű magyar nővel ismerkedhetünk meg, Árpád-házi Szent Erzsébettől Hugonnai Vilmán át egészen a kortársakig. Nagyon megörültem ennek a kötetnek, mivel ebben végre megmutatkozik, hogy igenis büszkék lehetünk a magyar nőkre.


Kiss Judit, Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina:
Magyar Mesék Lázadó Lányoknak

Tartalom:
Az inspiráló mesegyűjtemény a külföldről származó Esti mesék lázadó lányoknak hazai változata, mely a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2018-ban. A példaképekkel teli könyvön több írónő is dolgozott: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina. Ismert, kevésbé ismert már elhunyt vagy éppen még élő kiemelkedő személyiségeket mutatnak be a szerzők. A könyv lapjain felbukkan – többek között – Gobbi Hilda, Karády Katalin, Polcz Alaine, Ata Kandó, Jászai Mari, Brunszvik Teréz és kortársaink: Péterfy Bori és Hozleiter Fanny, azaz Mosolyka is.
Értékelés: 
5/5

Sokuk élete nem volt díszmenet, megharcoltak az élettel, életért, dacoltak az adott kor szokásaival, törvényeivel, felléptek a női elnyomás ellen vagy éppen küzdöttek, kitartottak az álmuk mellett, majd nagy erőfeszítések, kemény munka árán elérték céljukat, kitűntek társaik közül. Nem keveset tettek le az asztalra, már amiatt sem, hogy tettükkel, kitartásukkal, foglalkozásukkal példaként állnak előttünk, hogy mi is elérhetjük az álmainkat, csak tenni kell érte és kitartónak lenni, nem feladni az első kudarcok után.
Nagyon örülök, hogy a külföldi minta alapján, mi magyarok is magunkénak tudhatunk egy könyvet, amiben megmutatkozik, hogy igenis büszkék lehetünk a magyar nőkre. Érdemes elolvasni, kézbe venni, forgatni a könyvet, hiszen igazi erőt adó, példaértékű magyar nőkkel van tele, akik nem egyről a kettőre jutottak a siker oltárához, hanem lépésről lépésre érték el a céljukat. Különleges meséiket olvasva remélhetőleg mindenki kedvet és erőt kap saját álmai megvalósításához.

Rendeld meg közvetlen a kiadótól: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése