2021. december 11., szombat

Rettig Attila: Emila bolygóközi kalandjai

 Egy bolygóközi utazásról szóló regényt olvastam Rettig Attila tollából Emila bolygóközi kalandjai címen. Köszönöm az írónak, hogy lehetővé tette, hogy elolvashassam a könyvet, és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 



Fülszöveg:

Emila, a kék bőrű szorizoni kislány egy űrhajóval elrepül a szülőbolygójáról, és izgalmas kalandokba keveredik.
Találkozik szörnyekkel, apró állatkákkal, boszorkányokkal, egy varázslóval, és rengeteg érdekes dolgot tud meg az univerzumról, valamint sokat tanul saját magáról is. Ezen kívül még egy óriási meglepetésben is része lesz.
Mi az a végtelen? Hogyan néz ki belülről egy űrhajó? Miért álmodunk rosszat néha? Hogyan keletkezett a világegyetem? Miért fontos, hogy odafigyeljünk másokra? Hogyan beszélgetnek egymással a fák? Mit keresnek bálnák az űrben?

Többek között ezekre az izgalmas kérdésekre is választ kapsz a könyv olvasása során.
Irány az űr!


Vélemény:

4,5/5 

Maga az elképzelés nekem nagyon tetszett. Lehetett volna akár szorizoni helyett földi is a főszereplő, aki egyszer a jövőben elindul, és izgalmas kalandokba keveredik. Nekem a tudományos magyarázatok is tetszettek, akárcsak a rövid tudományos szövegek a fejezetek elején, bár az felmerült bennem, hogy nem biztos, hogy ezt a tízéves gyermekek meg is értik. Volt néhány szárazabb rész, amiről úgy éreztem, nem biztos, hogy képes megtartani a gyermekek figyelmét.

            Emila egy talpraesett lány, aki elvesztette anyukáját, apukája neveli, és nem túl rózsás a kapcsolatuk. Nekem néha túlságosan is magabiztosnak tűnt. Nem éreztem, hogy félt volna, amikor egyedül maradt az űrhajóban, ami elindult a végtelenbe. Én felnőttként is biztosan pánikba estem volna, bár lehet, hogy a szorizoniak hihetetlen bátorságot mutatnak ilyen esetekben. Hogy milyen utat jár be kis hősünk? Összefoglalom:

            Először a homikok bolygójára érkezik, akik varázslatos lények. Megtanul kertészkedni, és éppen ez a tudás menti meg őt és kis barátait a gonosz worlockok sanyargatásától. Sajnáltam a homikokat, amikor megtizedelték őket ezek a rusnya lények, és szurkoltam nekik, hogy megtalálják a megoldást, amivel megszabadulhatnak tőlük.

            A rossz álmok bolygója is hátborzongató a maga módján a zombi macskákkal és rettenetes képekkel. De aztán Emila megtanulja, hogy nem kell félni tőlük, és a rossz álmoknak is megvan a helyük a világban.

            Libi bolygója volt a kedvencem. Nagyon tetszett, hogy ott van egy kislány, aki gonosz boszorkány akar lenni, de nem sikerül, mivel mindig elbénázza. Emiatt rosszul érzi, különcnek gondolja magát, de aztán rájön, hogy nem benne van a hiba, ő egyszerűen jó és kész.

            Az Emlékezés bolygóján Emila találkozik édesanyjával. Szívszorító jelenetnek lehetünk tanúi, hiszen elvesztette édesanyját, mégis ott tud beszélgetni vele pár szót. Izgalmas volt a vége, miszerint apukája már majdnem megtalálja őt, amikor egyszer csak eltűnik.

            Zillibió bolygóján sok érdekességet megtudhatunk a világ működéséről. Emila is magába néz, és itt éreztem úgy, hogy igazán bölcs lett. Otthon pedig már teljesen másként viszonyul a testvéréhez és édesapjához.

            Azt már megemlítettem, mi az, ami nem feltétlenül nyerte el a tetszésem. Ez volt egyrészt a túl sok információ egy-egy fejezetben, illetve az, hogy jó lett volna kicsit esendőnek látni Emilát, akárcsak egy valódi gyereket. De ő sok esetben feltalálta magát, és tudta a megoldást mindenre, ezért nekem kevésbé volt életszerű.

            Összességében egy nagyon kellemes olvasmány volt, mely nyit a tudományos világ felé, tanít és egyben szórakoztat. Én a nagyobb gyermekeknek ajánlanám (legalább 13 éves vagy még idősebb kortól). Úgy éreztem, hogy az író is rajong a tudományért és szívesen mesél róla a fiatalságnak. Tetszett, és szívesen vennék még a kezembe akár felnőtt fejjel is más, ehhez hasonló művet. 


Az író elérhetősége

Moly



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése