2021. december 31., péntek

Tarja Kauppinen: A nép igazsága

Egy humoros fantasy regényt olvastam Tarja Kauppinen tollából A nép igazsága címen. Köszönöm az írónőnek, hogy lehetővé tette, hogy elolvashassam a könyvet, és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. Fülszöveg:

Havasfelföld ​a fertő és a métely világa, alantas, szentségtelen vidék. Csak a legmegátalkodottabbak maradhatnak életben itt, s Leiden nem tartozik közéjük, így hát menti az irháját. Bár ne tenné…
Hősünk a frontra kerülve egykettőre ráeszmél, hogy mindennél van rosszabb. Hogy a könyörtelen valóság gyakran felülmúlja a képzeletet is, s hogy a sors a héroszok szerepét sem mindig a legrátermettebbekre osztja.

Karcos humorú szatíra egy idegen, mégis ismerős világban, mely maró gúnnyal világít rá az emberi természet fonákságaira. Pszeudotörténelmi drogtúra lelkünk legmélyebb bugyraiba. Spirituszmámoros ámokfutás a nihilbe. Egy száraz, sötét kacaj.
Havasfelföld hantolatlan gyalázattól fertéztetett tájain barangolva szembenézhetünk a bennünk lakozó árnyakkal, s az őrült, ugyanakkor megrendítően valószerű kalandok közepette a szemükbe kacaghatunk.
Fergetegesen cinikus, letehetetlen olvasmány a történelem és a fantasy rajongóinak.

 

Vélemény:

5/5 

Megmondom őszintén, már régóta szemeztem ezzel a kötettel. Folyamatosan az ment a fejemben, hogy vajon nekem való-e. Humorával nemcsak a mai társadalmat, hanem a fantasy műfajt is pellengérre állítja. Ezért folyamatosan ott volt az ujjam a megrendelem gomb fölött, de mégsem jutottam el erre az elhatározásra. Aztán a sors úgy hozta, hogy maga az írónő ajánlotta fel, hogy elküldi nekem a művét, aminek szívből örültem, és az első fejezet után már tudtam, megérte elkezdeni. Szóval, aki hezitál, annak azt mondhatom, hogy csak rajta! Nyomja meg azt a gombot és rendleje meg Tarja Kauppinen történetét, mivel kár lenne kihagyni.

            A történet szerint Leiden, kissé együgyű, viszont külsőre igencsak szemrevaló zwelf (igen, jól hallottad, nem elf, hanem zwelf – a németeseknek ismerős lehet) megidézi Globberinát (nem, nem bloggerinát), aki világuralomra tör. Ennek az uralomnak aztán maga Tarja (nem, nem az írónő, vagyis nem közvetlenül, hanem a történet egyik főszereplője) vet véget. Innentől megkezdődik a harc a hatalom megragadásáért és fenntartásáért.

            Leidenről már elmondtam, hogy külsőleg szemrevaló, viszont kissé együgyű, afféle lebutított Don Quijote, aki elindul a nagy kalandra, hogy hős lovag váljon belőle. Aztán persze ahelyett, hogy csatákat vív, padlót suvickol és bakancstalpat eszik. Ő az, akivel csak úgy véletlenszerűen történnek az események, sodródik velük. Bevallom, egyes részeknél megsajnáltam őt. Hiszen ha visszagondolok, rossz emberek közé keveredett, de ő maga nem sok rosszat tett a világgal (persze Globberina megidézésén túl), igaz, jót se.

            Tarja az a „jég hátán is megél” típus. Persze sejthető volt mindvégig, hogy van egy titka, mivel ő csak úgy in medias res előkerül az erdőből, és miután elteszi láb alól az előző tulajt, ő lesz a Didergő Vándor fogadósnője. Okos nő, tudja, milyen eszközök állnak rendelkezésére ahhoz, hogy a lehető legtöbb hasznot hajtsa (és nem, nem a testével, mint párszor Doranna). Céltudatos és vakmerő. Az, hogy az ember mennyire kedveli őt, az már más kérdés.

            Doranna, a könyvtáros-kisasszony testesíti meg a nők legrosszabbikát – szerintem. Amellett, hogy fehérmájú (szereti a férfiak társaságát), még hataloméhes is, és a szerencse is sokszor az oldalán áll, segítve őt. Rafinesse, ahogy a neve is elárulja, ravasz férfi, aki a saját malmára hajtja a vizet, ahogy a történetben (talán Leidenen kívül) mindenki. A szereplők közötti szövetség és/vagy konfliktus és a hatalomért folyó harc adja A nép igazsága történetét.

            Szoktam arról is írni, mi az, ami kevésbé nyerte el tetszésemet. Most ettől eltekintenék. Egyben volt ez a történet. Kellő időben és módon értek össze a szálak, szórakoztatott, én élveztem minden sorát. Még édesapám (aki katona) régi, kissé vicces katonatörténetei is eszembe jutottak róla, főleg az elején. Persze azok tartalmilag más sztorik voltak, mégis hangulatában felidézte őket a regény.

            Összességében A nép igazsága szórakoztató karikatúra, szatíra jelen társadalmunkról. Az egyes szereplőkkel bizonyos jellemtípusokat mutat be. Megjelenik a sodródó, ártatlan (kissé buta) hős, a ravasz üzletember és a hataloméhes asszonyság archetípusa. Az ő különbségeik, vagy éppen összhangjuk adja a mű lendületét, mely továbbvisz a végkifejlet felé. Humoros olvasmány, de nem feltétlenül való mindenkinek, hiszen magát a fantasy műfajt és a társadalmi jelenségeket is erősen kritizálja. Én nagyon jól szórakoztam rajta, ajánlom mindenkinek, aki szereti a karcos humort, a szatírát és aki egy igazán különleges történetre vágyik.

 A szerző oldala

Moly


1 megjegyzés:

  1. Sziasztok Barátaim, Puskás Juditnak hívnak Budapestről, Magyarországról Szakmailag sebész orvos vagyok, 52 éves vagyok, kérem figyelmesen olvassa el a valós életem tanúságait, hogyan állítottam vissza egykori szerelmemet két napon belül gyertyák megosztása után. ima, jó szándékom van itt megosztani a jó hírt Tudd, hogy ez az információ segít valakinek, aki most olvassa, meggyógyítani a megtört szívet, és két napon belül helyreállítani az elveszett szerelem kapcsolatát. Lehet, hogy az én tartózkodásom is hasonló, már évek óta házas voltam Áronnal, a múlt hónapban szakított velem, mindent megtettem, hogy újra szeressen, de hiábavaló volt minden, amit tettem, szerettem volna, ha visszajön. mert volt két közös gyerekünk és annyira szeretem, hogy nem bírom nélküle, mindent megkérdeztem tőle, megígértem, de nem volt hajlandó. Elmagyaráztam a problémámat a munkatársamnak, ő a legjobb barátom, és azt tanácsolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot a Drigbinovia Szerelmi varázslattal, ez az egyetlen, ami segíthet, de én az a fajta vagyok, aki soha nem hisz abban, hogy létezik szerelmi varázslat vagy működhet, nem volt más választásom, mint megpróbálni, küldtem egy üzenetet doctorigbinovia93@gmail.com Email és whatsapp +12162022709 és viber +12066713285. Drigbinovia azt mondta, hogy segíthet visszaszerezni a férjemet, hogy ne aggódjak, hogy minden rendben lesz három munkanap előtt, gondosan követtem minden utasítását, hogy mit tegyek a házamban egy szerelmi varázslat ima közben. az éjszaka. Drigbinovia sugárzott egy varázslatrészletet a szerelemről, és meglepő módon , A második nap 05:00 körül volt. hogy bocsánatot kérjen tőlem, és azt mondta, hogy haza fog jönni, hogy hiányzik neki a családja, annyira izgatott volt, hogy visszafogadtam. Drigbinovia a legjobb módja annak, hogy megmentse a házasságát, csak meg kell próbálnia?

    VálaszTörlés