2022. január 16., vasárnap

Interjú Lisabeth Tale írónővel "A romantika feltölt, ellazít, élettel tölti meg az elszürkült hétköznapokat."

Szeretném megköszönni, Lisabeth Tale írónőnek, hogy elfogadta az interjú felkérésem a Magyar Szerzők Könyvei Magazin számára. Nagy megtiszteltetés volt az is, hogy olvashattam a könyvét.

Moncsi:
Honnan jött az ötlet, hogy írni kezdj?

Lisabeth: A megtiszteltetés mindig az íróé, köszönöm tehát a felkérést és hogy elolvastad a Léleksuttogás című könyvemet.
Nagyon sokat és sokfélét olvasok, ezáltal a fantáziám folyamatosan pörög. Ha nem szeretném elfeledni az álmaimat, gondolataimat akkor leírom őket. Szeretem az álomvilágot, mert bárki lehetek, bármit megtehetek. Miért ne osztanám meg másokkal is ezt a lehetőséget?

Moncsi:
A történeted váltott szemszögekből íródott. Miért emellett az írásforma mellett döntöttél?

Lisabeth: Érdekesnek találtam megmutatni az eseményeket férfi és női szempontból is. Izgalmas volt nem csak nőként láttatni a világot.

Moncsi:
Honnan jött az az ötleted, hogy egy könyvbe két különböző történetet rejts el? Mennyire volt nehéz így megírni ezt a regényt? Nem keveredtél bele?

Lisabeth: Nem akartam Annat csak úgy belelógatni a légüres térbe. Mindenképpen meg akartam mutatni, hogy mialatt Lia és Trash egymáshoz szelídülnek, mi történik a legjobb barátnővel, hogyan alakul az ő sorsa. Szigorúan nézve ő is főszereplő, mint minden legjobb barátnő, bárki életében. Mivel egy fejben már összeállt, kész történetet írtam le, nem okozott nehézséget a két sztori összekombinálása. A karakterek illetve a történetek közötti váltás is könnyedén ment, sokat segített benne a zene. Minden szereplőt külön zeneszám képviselt.


Moncsi:
A könyved megjelenése óta milyen visszajelzéseket kaptál? Hogy viseled a pozitív és a negatív kritikákat?

Lisabeth: Akik vették a fáradtságot és elmondták a véleményüket, élményeiket a könyvvel kapcsolatban, kizárólag csak pozitív visszajelzéseket adtak. Többen írták, hogy nem tudták letenni, vagy ha meg kellett szakítaniuk az olvasását, nagyon várták, hogy folytathassák. Jellemzően humorosnak, fordulatosnak, izgalmasnak látták az olvasók a történetet. Volt, aki azt írta, hogy régen olvasott már ilyen jó könyvet és volt, akit sikerült megríkatnom is.
Továbbra is várom az olvasói véleményeket, legyen az pozitív vagy építő jelleggel negatív.

Moncsi:
Milyen céllal kezdtél el írni?

Lisabeth: Törekszem a lelki békére, törekszem az egyensúlyra. Meg akartam mutatni, hogy nincs olyan, hogy mindig lent, a nehéz élethelyzetekből is van kiút. Mindemellett célom a szórakoztatás is.

Moncsi:
 A történetedben a karakterek valós személyekről vannak mintázva, vagy kitalált szereplők?

Lisabeth: Karaktereim nem valós személyek és a történet is fikció, nincs valóságalapja. Minden, a valósággal való egyezés csupán a véletlen műve.

Moncsi:
A történeted olvasása során sokszor találkoztam tabu témákkal is, pl: családon belüli erőszak, gyilkosság, nimfománia, transzneműség, gyász stb. Nem érezted úgy, hogy most méhkasba nyúltál?

Lisabeth: Számomra nincs olyan, hogy tabu, de persze próbáltam írás közben a jóízlés határain belül maradni. Nem ezek a témák adják a történet gerincét, helyette a barátságon, a reményen, a hiten és a szerelem erején van a hangsúly. Akiket a fenti témákkal kapcsolatos részek zavarnak, a saját lelkiismeretükkel, félelmeikkel kell szembenézniük és elszámolniuk.

Moncsi:
Milyen témában írsz legszívesebben és miért?

Lisabeth: A romantika örökzöld és kifogyhatatlan, milliónyi árnyalattal és lehetőséggel. Nincs helyhez, időhöz, korhoz, nemhez, nációhoz kötve, és mindenki legalább egyszer az életében megtapasztalta. A romantika feltölt, ellazít, élettel tölti meg az elszürkült hétköznapokat. Ezért szeretem ezt a műfajt.

Moncsi:
Milyen műfajban próbálnád még ki magad?

Lisabeth: Szívesen kipróbálnám magam a kalandregény, illetve a fantasy írásban is, persze a szerelmi szál ezekben is benne lenne.

Moncsi:
Mik a terveid a jövőre nézve írás terén? Várható tőled újabb könyv a közeljövőben?

Lisabeth: Fogalmazódik bennem egy újabb történet, de nem tudnám megmondani, mikorra készül el.
Nagyon sok mindentől függ, hogy írok-e vagy sem. Most még jelentős mennyiségű energiát vesz el tőlem a könyv köztudatba hozatala. Magánkiadóként kevés lehetőség adódik arra, hogy nagyobb tömegeknek, széles körben ismertté tegyem az írásomat.

Moncsi:
Ha lehetne 3 kívánságod mi lenne az?

Lisabeth: Íme a legnehezebb kérdés, hiszen az egyszerű „Mit szeretnél szülinapra, karácsonyra stb?” kérdésre sem tudok mit mondani. Na de mire is vágyhat egy író?

  1. messzire kerüljön el az írói válság

  2. legyen sok-sok elégedett olvasóm

  3. legyen erőm és kitartásom a publikáláshoz ( vagy találjon rám egy kiadó, aki felkarol )

     

Lisabeth Tale hivatalos oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése