2022. január 6., csütörtök

Ismerjük meg közelebbről az LMBTQ szerzőket! Góg Regina - ("...a bétaolvasóm a regény ellenőrzése közben elmondta, mennyire valósan sikerült leírnom két, saját érzelmeire rácsodálkozó ember gondolatait...")

Ismerjük meg közelebbről az LMBTQ szerzőket! rovatomban felkértem  Góg Regina írónőt, hogy meséljen kicsit magáról, és a  könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak Te vagy az könyve jelent meg eddig, amit  Underground  Kiadó oldalán lehet megrendelni.

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.

 


1. Köszönöm, hogy elfogadtad az interjúfelkérésemet. Kérlek, mesélj magadról, mi tudható rólad? Mióta írsz ebben a zsánerben?

Én köszönöm a megkeresést! Komolyabban tulajdonképpen a regényem elkezdése óta foglalkozom ezzel a zsánerrel. Végzettségemet tekintve fotós és kiadványszerkesztő vagyok, a regényírás egy alig két éves ötlet. Holott mindig is nagyon szerettem írni, de ez egészen eddig kimerült néhány internetre feltöltött – és sok be sem fejezett – történetben. Aztán 2020-ban egy olvasóm kommentjeinek köszönhetően elgondolkoztam, hogy a saját utam keresése közben akár kezdhetnék is valamit azzal, ami mindig is az orrom előtt volt. Így aztán egy-két sikeresebb novellapályázatot és egy évnyi munkát követően most itt vagyunk, és van egy imádott regényem, aminek immár a második része van készülőben.

2. Hogyan viszonyulnak hozzá az emberek, amikor megtudják, hogy ebben a zsánerben írsz?

Az ismerőseim között eddig kizárólag pozitív véleményekkel találkoztam az írást illetően. Vagy legalábbis olyanokkal, akik nem is igazán firtatták, hogy milyen témákat boncolgat a történet, így feltételezem, elfogadták. 

3. Miért ezt a zsánert választottad? Volt rá különösebb okod? 

Adta magát a téma, hiszen a történet alap inspirációja két valós személy, akiknek bár sem saját megjelenéséhez, magánéletéhez vagy kapcsolataihoz nem kötődik a cselekmény, a kezdetektől tudtam, hogy két férfi szerelméről fog szólni az első könyvem. 

4. Mi ösztönöz, hogy az Lmbtq+ zsánerben írj? Mit szeretnél ezzel megmutatni az olvasóknak?

A legfontosabb üzenet természetesen az elfogadásra való ösztönzés. Régen én is úgy kezeltem az LMBTQ embereket, hogy „furcsák”. Nem voltam kimondottan homofób soha, de nem értettem ezt a világot, mert nem foglalkoztam vele. Aztán amikor rám talált a megfelelő baráti társaság, akiknek köszönhetően ez megtörtént, majd végül „ráébredtem saját magamra is”, megértettem, hogy egyik kapcsolatban sincs semmi furcsa, sőt! Sok üzenete van a regénynek, de a legfontosabb az, mennyire gyönyörű lehet egy szerelem akkor is, ha nem szerepel benne mind a két nem…

5. Milyen más zsánerrel szereted kombinálni az lmbtq történeted?

Az érzelmek mellett nálam a humor az írás – és az élet – egyik alapköve. Kellenek egy történetbe komoly, szomorú, akár drámai részletek, ha a cselekmény megköveteli, de nagyon ritkán írok úgy valamit, hogy nem cél a nevetés is valamilyen formában. Ehhez igazodva első regényem főszereplői is két olyan férfi, akik az ilyen könyvekben megszokott tinédzserek helyett bár fiatalabb felnőttek, még fiatalosabb külsővel, lazább stílussal vannak megáldva, így a komoly üzenetek átadása közben is fenntartják a pozitív hangulatot a regényben. Ami szerintem elengedhetetlen ahhoz, ha egy történettel nem a világ minden fájdalmát, hanem egy váratlan szerelem legboldogabb oldalát akarjuk elmesélni. 

 

6. Olvasol is ebben a zsánerben? Ha igen, magyar vagy külföldi íróktól? Tudnál ajánlani esetleg ilyen írót/írókat?

Be kell vallanom, én pont az a ritka fajta író vagyok, aki az írás előtt még csak olvasni sem nagyon olvasott, vagy ha mégis, annak nagyon komoly oka volt. De amióta belekeveredtem ebbe a világba és elkezdtem írni a regényem, természetesen olvastam a témában, már csak azért is, hogy tisztában legyek más írók tollából született LMBTQ kapcsolatokkal. A magyar írók közül Rácz-Stefán Tibor könyveit kezdtem el felkutatni, amelyeket azért is szeretek, mert ugyanúgy egy alternatív Magyarországon játszódnak, mint ahol én is alkotni kezdtem. A külföldi regények közül pedig természetesen a kezembe került a kedvenc filmem alapjául szolgáló könyv, a Simon és a Homo sapiens-lobbi, valamint Sarina Bowen és Elle Kennedy HIM és US könyvpárosa, ami annak ellenére, hogy eléggé nagykorúaknak szóló a leírását tekintve, én pedig a romantikusabb érzékeltetés támogatója vagyok, minden ráköltött forintot megért.

7. Az LMBTQ+-n belül melyik csoportról írsz a legszívesebben? Van esetleg valamilyen kötődésed hozzájuk?

A legfontosabb kötődésem mindenképpen az, hogy jómagam is LMBTQ tag vagyok. A csoportokon belül pedig nem szeretnék konkrétan egyet kiválasztani, sőt, igyekszem minél több csoportot belevenni majd a történeteimbe, akár csak mellékszereplőként is, ha maga a cselekmény majd más téma köré épül. A szóban forgó regényem egyik fő üzenete az elfogadáson kívül a saját magunkra való rátalálás is, de lévén, hogy biromantikus aszex vagyok, későbbi terveim között szerepel egy aszexualitást bemutató történet is, ami ritkaságának köszönhetően még viszonylag ismeretlen az LMBTQ tematikán belül is.

8. Milyen jó vagy kevésbé jó élményt tudnál elmesélni az LMBTQ+ témákban írással kapcsolatban?

Rossz szerencsére nem jut eszembe. Lehet, hogy egy kicsit személyesebb tapasztalat, de jónak talán azt mondanám, mikor a bétaolvasóm a regény ellenőrzése közben elmondta, mennyire valósan sikerült leírnom két, saját érzelmeire rácsodálkozó ember gondolatait, holott én értelemszerűen ezt soha nem tapasztalhattam férfiszemszögből, ő viszont igen.

9. Van kedvenc általad alkotott karaktered, aki szerinted jó példakép lehetne? Ha igen, miben?

A Te vagy az főszereplője pontosan egy példakép. Még számomra is. Ha igazán őszinte akarok lenni, azt mondanám, hogy nálam csak a regénybeli szerelme szereti őt jobban. Pontosan ez a jelleme alapköve, hogy mennyire szerethető minden szempontból, még akkor is, ha ő maga is egy ember saját hibákkal és hiányosságokkal. Mert ezeket a hibákat ellensúlyozza a végtelenül nagy szíve és jóságos hozzáállása az egész világhoz. Így lesz a maga módján tökéletlenül tökéletes nem csak a bátorságával, amiért felvállalja saját magát mindennek ellenére, de a személyiségével is. 

10. Van kedvenc könyved, íród ebben a zsánerben? 

Ha egy kedvencet kell mondanom, talán Rácz-Stefán Tibor Túl szép című regénye nőtt a szívemhez leginkább.

 

A könyvet itt tudjátok megrendelni:

Underground Kiadó 

Góg Regina írói oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése