2022. január 16., vasárnap

Ismerjük meg közelebbről az LMBTQ szerzőket! M. Z. Chapelle - ("A ThanLéo Storyban mindkét fiú fontos szerepet kap, és talán Than sokkal szimpatikusabb személyiség, mégis Léot mondanám.")

Ismerjük meg közelebbről az LMBTQ szerzőket! rovatomban felkértem M. Z Chapelle írónőt, hogy meséljen kicsit magáról, és a könyveiről. Ezúton is köszönöm, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónő különböző antológiákban jelentek meg novellái, az első regénye 2022. júniusában érkezik ThanLéo Story , amit a Művelt Nép Könyvkiadó oldalán és a nagyobb könyvesboltok oldalain lehet előrendelni.

Íme az interjú, fogadjátok szeretettel.

 

1. Köszönöm, hogy elfogadtad az interjúfelkérésemet. Kérlek, mesélj magadról, mi tudható rólad? Mióta írsz ebben a zsánerben?

Nagyon köszönöm a lehetőséget. Miriam Z. Chapelle az írói nevem, és habár kamaszkorom óta része az írás az életemnek, az utóbbi két évben kezdtem el jobban beleásni magam az írástechnikába, pályázatokon indultam, és igyekeztem minél több írós közösségbe bekerülni, ismeretségeket kötni. Szocmunkát és interkulturális pszichológiát tanultam, a társadalmi érzékenyítés mindig nagyon fontos volt a számomra. Nem csak LMBTQ történeteket írok, de ezeket élvezem a legjobban, ezek állnak a legközelebb hozzám. Romantikus-erotikus, krimi és thriller zsánerekben is alkotok. Ebben az évben több novellaantológiában is megjelentek írásaim, a Sssh! és a Csillagtalan c. kötetekben LMBTQ novellákkal, míg a Bújj-Bújjban egy thriller novellával találkozhatnak az olvasók. Egyébként nem kifejezetten szeretem az LMBTQ-t külön zsánernek tekinteni, mert habár az olvasók számára elengedhetetlen a megjelölés, hogy tudják, milyen könyv kerül a kezükbe, de azt gondolom, bármelyik zsáneren belül (romantikus, sci-fi, fantasy, new adult) írhatunk LMBTQ karakterekről, hozzájuk kapcsolódó élethelyzetekről. 

2. Hogyan viszonyulnak hozzá az emberek, amikor megtudják, hogy ebben a zsánerben írsz? 

A családom és a barátaim nem lepődtek meg, amikor először olvastak tőlem LMBTQ történeteket, tudják, hogy engem ez érdekel, szóval támogatnak.

Az olvasóim egy része a The Untamed fanficeimmel találkozott először, amiket Wattpaden publikálok, így ők nyitottan és érdeklődve olvassák a saját ihletésű írásaimat is.

3. Miért ezt a zsánert választottad? Volt rá különösebb okod?

Többnyire az első kérdés a de miért?, amire nincs egyértelmű válaszom. Számomra sokkal könnyebb két férfi szerelméről írni, mint egy férfi és egy nő közti kapcsolatáról, ahogyan filmek és sorozatok terén is inkább nézek BL-eket. Szeretek kilépni a komfortzónámból, ezért időről-időre előrukkolok valami nagyon mással, de nekem mégis ez a zsáner jelenti azt a menedéket, ahol jól érzem magam, ahol tömérdek ötletem támad. 

4. Mi ösztönöz, hogy az Lmbtq+ zsánerben írj? Mit szeretnél ezzel megmutatni az olvasóknak?

Minden látszat ellenére egyre elfogadóbb a világ, és a fiatalok is egyre nyitottabban állnak ehhez a kérdéshez. Szerintem fontos, hogy színvonalas, érdekes olvasmányok, regények közül tudjanak válogatni, ezért igyekszem én is valami különlegeset alkotni.

Nem gondolom, hogy sokkal másabb, mintha heteró párokról írnék. A meleg karaktereim ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek a hétköznapjaikon, ugyanolyan nehézségekkel küzdenek, ugyanazok a vágyak hajtják őket. Mindenki szeretetre vágyik, ahogy a valóságban is, éppen ezért bizonyos kategorizáláson túl felesleges többet látni ebbe a néhány betűbe, mint amik valójában. 

5. Milyen más zsánerrel szereted kombinálni az lmbtq történeted? 

A mágikus realizmus az abszolút favorit nálam, a novelláimban ezzel kombináltam az LMBTQ-t. Regények terén pedig a ThanLéo Story romantikus-krimi, a most íródó történetem pedig romantikus zsánerű.

6. Olvasol is ebben a zsánerben? Ha igen, magyar vagy külföldi íróktól? Tudnál ajánlani esetleg ilyen írót/írókat?

Igen, nagyon szeretem a jól megírt LMBTQ könyveket, leginkább külföldi íróktól olvasok. Amit mindenképpen ajánlok, mert fantasztikus és gondolatébresztő, az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában c. regény Benjamin Alire Sáenztől, illetve szerettem még nagyon az Evelyn hét férje könyvet is (Taylor Jenkins Reid). A HIM és US könyvek is szuperek, illetve természetesen A démoni kultiváció nagymestere c. könyvsorozat, ami véleményem szerint a világ legcsodálatosabb története, mindenkinek szívből ajánlom. Mo Xiang Tong Xiu valamennyi írása maga a varázslat.

Egyébként ez egy csodás misszió a Művelt Nép Kiadótól, hogy felkarolta az ázsiai BL történeteket, amik talán másként sosem jutnának el hozzánk magyarra fordítva. Olvassatok el belőlük minél többet! :) 

7. Az LMBTQ+-n belül melyik csoportról írsz a legszívesebben? Van esetleg valamilyen kötődésed hozzájuk?

Eddig kifejezetten csak meleg férfiak szerepeltek a történeteimben, idén azonban A lány, aki kívánni sem mert c. novellám (megjelent a Sssh! című antológiában) két lány szerelméről szól. Igazi kihívás volt számomra ennek a megírása, többször félre is tettem, mert nem voltam biztos benne, hogy elég minőségi-e a korábbi írásaimhoz képest, és nem akartam olyat kiadni a kezemből, amire nem vagyok büszke. De megugrottam az akadályt, és habár nyilván megosztó maga a történet, de nekem az egyik kedvenc novellám lett. Regényekben maradok a fiú-fiú párosoknál, de novellákban szeretnék tovább kísérletezgetni, és az LMBTQ+ több betűjét is megeleveníteni a karakterek által. 

8. Milyen jó vagy kevésbé jó élményt tudnál elmesélni az LMBTQ+ témákban írással kapcsolatban?

Leginkább jókat tudok emlegetni. A Wattpaden elkezdett történetem, a Párizstól keletre annyi sok szép kommentet kapott, hogy az olvasók biztatására vetemedtem a kiadókeresésre. Az pedig már maga a csoda, hogy néhány hét alatt megtaláltuk egymást a Művelt Néppel. Így tulajdonképpen annak köszönhetem, hogy megjelenik az első regényem, hogy mertem LMBTQ+ történetet közzé tenni.

Szerencsére eddig negatív élményem nem volt.

9. Van kedvenc általad alkotott karaktered, aki szerinted jó példakép lehetne? Ha igen, miben?

A ThanLéo Storyban mindkét fiú fontos szerepet kap, és talán Than sokkal szimpatikusabb személyiség, mégis Léot mondanám. Gyerekkorában borzasztó traumát élt át, ami miatt a felnőtt kapcsolataiban sem képes teljes bizalommal lenni a másik felé. Minden elszenvedett szörnyűség ellenére azonban egy nagyon erős karakter, akinek szembe kell néznie minden félelmével a történet során. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy Than segít neki továbblépni bizonyos dolgokon, de Léo önmagában is egy kőkemény valaki, nem ragad bele az áldozatszerepbe, annak ellenére sem, hogy roppant érzékeny alkat. Nem mondom, hogy ő a tökéletes példakép, de nagyon emberi, tele hibával, humorral, szenvedéllyel, és nagyon remélem, hogy más is úgy megszereti majd a regényben, mint amennyire én szerettem őt írni.

10. Van kedvenc könyved, íród ebben a zsánerben?

Mo Xiang Tong Xiu. A történetei különlegesek. A távoli Kína varázslattal átszőtt világába kalauzolnak el, ahol tökéletesen megférnek egymás mellett a járkáló halottak, a kardokon szálló harcosok, és a szerelem két férfi között. A karakterek élnek, az érzelmi szálakat pedig úgy szövi az írónő, mint ahogy nagyon kevesen képesek. Megrögzött realizmus párti vagyok, nem szoktam túl sok fantasyt olvasni, ő nálam mégis a legek legje.  

 

Írónő hivatalos oldala:

M.Z.Chapelle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése