2022. október 10., hétfő

Előolvasás: Hadházi Anita: Örökölt múlt "Egy olyan történelmi regény, amely minden igényt kielégít, és a kor leírása is hiteles, sőt élethű.''

Szeretném megköszönni Hadházi Anitának a bizalmat, hogy megjelenés előtt elolvashattam hamarosan megjelenő első regényét, amely az Örökölt múlt címet kapta. Ez a regény egy történelmi romantikus regény. Könnyed, kellemes kikapcsolódást nyújt a téli estékre, és hűen tükrözi a múlt egy részét. Kellően izgalmas és titokzatos.

Hadházi Anita:
Örökölt múlt

Tartalom:

Mit ​teszel, ha a kastéllyal együtt a múltját is megöröklöd?

London, 1819. Sophie Plumbury zavartalanul éli előkelő életét, mígnem apja vidéki birtokot örököl, és lányaival azonnal költözni akar. A Plumbury családot gazos park, omladozó falú kastély és egy mogorva házvezetőnő fogadja Berrytonban. Sophie nem is lehetne csalódottabb, nem érti, apjának mi oka van rá, hogy egy rozoga házért hátrahagyja kényelmes életüket, az úri társaságot. Gőgös viselkedésével magára haragítja a környék lakóit, még a falu elhivatott orvosával, Oliver Doyle-lal is összetűzésbe keveredik.

A kastély ráadásul nemcsak huzatos, hanem titkokat is őriz, a birtok néhai uráról különös pletykák keringenek a faluban. Sophie-t hidegen hagyják a történetek, amikor azonban kiderül, hogy az édesanyja fiatalon sok időt töltött itt, rájön, hogy talán ez a kastély a kulcs az asszony titokzatos múltjához. De nem csak a birtok kelti fel az érdeklődését. Bár megfogadta, hogy soha többé nem áll szóba Oliverrel, a sors úgy hozza, hogy segítséget kell kérnie tőle.

Hadházi Anita debütáló regénye kalandos utazás a múltba, mégis aktuális. Egy történet családi titkokról, önámításról és az őszinte szerelemről, ami ma is ugyanúgy reményt ad, mint kétszáz évvel ezelőtt.

Véleményem:
5/5

Most egy olyan történelmi regényt volt szerencsém elolvasni, amely az 1800-as években játszódik. Ez a kor mindig is közel állt a szívemhez. Hogy miért, arról fogalmam nincs, talán az akkori táj érintetlensége és a szebbnél szebb ruhák vonzanak felé. Ez a regény a régi Londont és Barrytont mutatja be az akkori szépségében.
Nekem nagyon tetszett a tájleírás. A karakterek élethűek voltak és olyanok, mintha a mai napig köztünk járnának. Olvasás közben szinte a szemem előtt pörögtek le az események.
Ami nagyon tetszett benne, hogy a cselekmény szépen felépített, a titkokkal együtt. Igaz, hogy az írónőnek ez az első regénye, mégsem érezni ezt rajta. Inkább a rengeteg utánajárás érződik. Látni, hogy az olvasónak át akarja adni az akkori kor szépségét és hangulatát.
A történet egy családról szól, akik a londoni nagyvárosból egy festői, vidéki birtokra költöznek, ahol meglepetések, titkok és barátságok is szövődnek. A szemünk előtt változnak meg a karakterek. A kényes kisasszony igazi vidéki lánnyá, sőt birtoktulajdonossá változik.
Tetszett, hogy nem csak a gazdagokat, de a szegények rétegét is bemutatta az írónő. Például a munkások életének egy részét, hogy hogyan szereztek a földtulajdonosok embereket, milyen ünnepségek voltak, sőt, hogy milyen ügyekben kellett döntenie a hölgyeknek, és milyenben az uraknak.

Összességében kellemes kikapcsolódást nyújt a történet a történelmi regényt szeretőknek. Szívből tudom ajánlani. A regényben voltak olyan karakterek, akik a szívemhez nőttek, és olvastam volna még róluk. Remélem, a jövőben az ő történetüket megírja majd az írónő, és még rengeteg titokra és ármányra fény derül. Most így a könyv végére érve kicsit elveszett vagyok és üresnek érzem magam, mert hiányérzetem van. Tudom, kapott egy méltó lezárást a történet, mégis úgy érzem, van egy nyitott része. Szívesen olvasnék még arról, hogy mi történt a karakterekkel, hogyan alakult a sorsuk. A terveik és az álmaik vajon valóra váltak?

A könyv a NewLine Kiadó gondozásából jelenik meg novemberben!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése