2022. október 30., vasárnap

Szilágyi Heléna: Reménysugár: ("Ha egy kéz lenyúl értünk a mélybe, ne legyünk restek megragadni!")

Szeretném megköszönni Szilágyi Heléna írónőnek, hogy lehetőségem nyílt elolvasni a nemrég megjelent Reménysugár című regényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig azért vagyok hálás, mert elmondhatom a véleményemet.

Szilágyi Heléna:
Reménysugár
Van élet a halálvágy után is


Fülszöveg:

Bullying. Depresszió. Öngyilkosság.

Minek a remény, ha csak csalódás fogan belőle? Miatta lesz a testem a depresszió keltető verme – gondolja Hajnal, aki egy kórteremben tér magához. Azt hitte, a kísérletét siker koronázza, de a halál helyett az újrakezdés lehetősége kopogtat az ajtaján.

Egy kamaszokról szóló naplóregény nemcsak kamaszoknak!

„Megcsillanhat a remény a legmélyebb lelkiállapotban is. Magány, kilátástalanság, depresszió, és a kiút lépései.”
/Kiss-Nemes Veronika, családterapeuta, sportpszichológus/

Véleményem
5/5

Már megjelenés előtt szemet vetettem erre a könyvre, ugyanis megfogott a témája. Nem olvastam még az írónőtől, így kíváncsian vártam a történetet.

Egy letisztult írói stílussal találkoztam. A megfogalmazás annyira megragadott, hogy szinte biztos vagyok benne, ha fiatalok is olvassák a regényt, könnyen megértik a sorok mögött húzódó mély érzelmeket, dilemmákat. Emellett tükröt tart eléjük, segíthet a dolgok mögé látni.

Hajnal élete a kirekesztettség, a bullying és a mobbing kereszteződésében zajlik. A szülei nem foglalkoznak vele, nem támogatják, pedig a lányban rengeteg tehetség van, és ahogy kiderül, nem is annyira elveszett. Eljön azonban a pillanat, hogy Hajnal nem bírja tovább, és lecsúszik abba a mélységbe, ahonnan a halál számára az egyetlen kiút.

Innen indul a történet.

Hajnal megmenekül, és úgy érzi, ad magának és az életnek egy újabb esélyt. Hihetetlenül erős személyiség, hiszen még ezek után is egymás után kapja a pofonokat az élettől, saját magán kívül senkire sem számíthat. Egészen Viktor felbukkanásáig.

Nagyon tetszett az ő karaktere. Megvan a maga keresztje, ugyanolyan nehezen boldogul az akadályokkal, mint Hajnal. Kettejük egymásra találása volt az a pont, ami után nem tudtam letenni a könyvet. Az írónő ügyesen forgatta a szavakat, teljesen életszerű szituációkba helyezte Hajnalt és Viktort. A megoldásaikat is a való életből meríthette, ami elhiteti velünk, hogy tényleg létezik megoldás az utolsó utáni pillanatban is.

A történet nem mondható átlagosnak. Hajnal és utána Viktor szemén keresztül a mai világ aktuális témáit feszegeti az írónő, és valljuk be, szükség van ilyen könyvekre. Szókimondó, a lélek mélyéig hatoló gondolatok jellemzik, amiket a remény kényszerít ki a szereplőkből.

Egy nagyon összetett és fontos olvasmány lehet minden fiatalnak és felnőttnek egyaránt. Ajánlom minden könyvespolcra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése