2022. október 24., hétfő

Nagy Alex: Lelkek harca " Egy valóságos regény, valós karakterekkel és egy kis fantasy elemmel kiegészítve, hogy az olvasó egy olyan utazáson vehessen részt, ahová visszavágyik."

Először is szeretném megköszönni Nagy Alex írónak és a NewLine Kiadónak, hogy lehetőséget adtak nekem arra, hogy el tudjam olvasni Nagy Alex: Lelkek Harca Hogy hívják az elvtársnőt? című történelmi fantasy regényét. Ez a könyv többet rejt, mint amire az olvasó számít. Olyan dolgok vannak benne, hogy a legjobban csak az az olvasó érti meg, aki a szocializmusban élt vagy született. Sok dolgot lehetett hallani erről a korról. Sokat lehet róla olvasni is, de ilyen őszintén és valóságosan talán sehol.

Nagy Alex:
Lelkek harca
Hogy hívják az elvtársnőt?

Tartalom:


A Lelkek harca regény első része a nyolcvanas évek világát kelti életre.
Netti fiatal anyukaként egy dél-szlovákiai kisvárosban neveli kisfiát. Férje, Gábor, az országos szállítmányozási vállalat fejlesztő mérnöke. A házaspár közösen keresi a kiutat a szocialista rendszer és a párt fojtogató szorításából.
Greta és Andreas egy alpesi farmon gazdálkodnak és hosszú évek óta várják a gyermekáldást.
Bár a két házaspár különböző társadalmi körülmények között él, egyik sem sejti, hogyan befolyásolja majd életüket a lelkek harca, ami már kezdetét vette. Ni és Dork, a két rokonlélek ugyanis többször megszegte a szabályokat, és ez súlyos következményekkel jár…
A bűnügyi elemekkel, hatalomvággyal, ármánnyal tűzdelt történet Netti és Gábor viszontagságain keresztül tart tükröt a hanyatló rendszernek, mindezt egy fantasy világgal keretbe foglalva.

Véleményem:
5/5

Az író első regénye egy igen összeszedett és összetett írás. Hiszen két eltérő világot mutat be, és két eltérő zsánert fogott össze benne. A Lelkek harca egy könnyen és gördülékenyen olvasható fantasy történelmi regény. A könyv nagy érdekessége számomra az volt, hogy két különböző zsánerű történetet egy ponton összeköt úgy, hogy egy kötet két külön történetet tartalmaz. A szerző azonban olyan szépen felvezetett és kapcsolt össze mindent, hogy ez egyáltalán nem zavaró.
De én egy kicsit mégis szétszedem a történetet.

1. A fantasy elemei hitelesek és egészen mások, mint az eddig megszokottak. Kevés olyan könyvet olvastam, amelyben a lelkekkel foglalkoztak volna. Az ő gondolataikkal, érzéseikkel és harcaikkal. Azzal, hogy milyen az, amikor két összetartó lélek ennyire egymásra hangolódik, és milyen akadályokat kell legyőzniük, miután szétválasztották őket. A legfontosabb kérdés az, hogy hogyan tudnak egymás nélkül boldogulni? Vajon sikerül kiállni a próbát? Ezt megtudhatjuk a történetből.

2. Történelmi elemek.
A történet a kommunizmus hanyatlását mutatja be történelmi elemként. Azt, hogy szüleink és nagyszüleink mit éltek át. Mi működött ott jobban és mi nem. Az akkori valóság egy részét mutatja be.
Ami nagyon tetszett, hogy az ellenszenves szereplők is hétköznapi emberek, hétköznapi problémákkal, ugyanúgy, mint a szeretetre méltó szereplők. Két családot és azok küzdelmét ismerhetjük meg. Az egyik család egy szlovákiai kis város él, és küzd a szocialista állam ellen. Együtt harcolnak az elnyomás ellen a barátaikkal, kollégáikkal és ismerőseikkel, akik a kommunizmus bukását szeretnék. Vagy elbuknak?
A másik család pedig egy kis farmon él valahol az Alpokban. Gyermekre vágynak. Ezért küzdenek már régóta. Vajon sikerül nekik?
Ezekre a kérdésekre is választ találhat az olvasó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése