2020. május 31., vasárnap

Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja

Csernovszki-Nagy Alexandra regénye a második olvasmányom a könyvelhagyós játék keretein belül. Köszönjük szépen az írónőnek a felajánlást! Az értékelésemet lent olvashatjátok, hamarosan pedig jövünk a részletekkel arról, hová rejtettük el a könyveket.

Csernovszky-Nagy Alexandra: Lina múltja
(Gyarmaty Karolina történetei 1.)


Tartalom

„Tél vége felé döbbenetes dolog borzolta a kedélyeket ebben az álmos kis városkában. Olyan, amiről a legvadabb rémálmomban sem gondoltam volna, hogy megtörténhet ezen a helyen! A viharoknak és esőzéseknek köszönhetően a víz kimosott egy női holttestet a földből, nem messze a Lévay család otthonától. A ház népe összeszaladt, rég lehetett már ekkora izgalom a környéken.”

Véleményem
3,5/5

A Lina múltja egy történelmi romantikus krimi, melynek a kiegyezés utáni évek Magyarországa adja a hátteret. A történelemi rész valóban csak háttér marad, kevés bepillantást nyerünk abba, mik a kor jellegzetességei, milyen a légkör és egyáltalán mi történik ezekben az években Magyarországon.
A regény központjában a főhősnő, Gyarmaty Karolina áll. Lina történetét két idősíkon mutatja be az írónő: a jelenben frissen megözvegyülve egy barátnője családjához kerül, ahol hamarosan gyilkosság történik; a múltban pedig megismerkedik egy férfivel, akihez rövid időn belül hozzá is megy.
A könyv borítója nagyon tetszik, a kék-vajszínű színkombináció és a kép gyönyörű, ráadásul jól illeszkedik a cselekményhez. A regény pedig kétségtelenül olvastatja magát, az írónő jól eltalálta azt az egyensúlyt, hogy a szöveg korabeli hatást keltsen, mégse legyen nehezen emészthető. Sokszor azonban úgy éreztem, hogy a történet bővebb kifejtést igényelt volna. Átrobogtunk a fontos eseményeken, a jelenetek gyakran hiányosnak vagy lezáratlannak tűntek, így a hatásuk is elmaradt.
A szereplők érzelmeinél és a köztük lévő viszonynál is a felszínt kapargattuk. Ezt főleg a múltbeli szálnál éreztem. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a bántalmazó kapcsolat megjelenik egy történelmi regényben. Érdekes olvasni arról, mennyire másképp vélekedtek az emberek a nők veréséről akkoriban, és az is izgalmas, hogy Lina a korabeli asszonyokhoz képest másképp fogja fel ezt a helyzetet. Ám ez sem volt elég mélyen kifejtve ahhoz, hogy átérezhető legyen a helyzet. Kapkodó volt a cselekmény, Lina férje, Gyula egyik pillanatról a másikra vált kedves úriemberből verbális bántalmazóvá, majd tényleges agresszorrá. Nem volt meg a folyamat, nem voltak meg a jelek, amik erre utaltak.
A jelek és a nyomok hiánya a krimiszálra is jellemző. Az alaphelyzet itt is nagyon érdekes: előkerül egy cseléd holtteste, akiről azt hitték, megszökött a szeretőjével. Majd mind újabb és újabb halálesetekre derül fény, amik egyre személyesebben érintik Linát. A nyomozás azonban esetleges, gyakran nem éreztem logikusnak, és meglepett, ki a gyilkos, mert egyetlen apróságtól eltekintve semmi sem mutatott rá. A korábbi viselkedéséből sem érződött, hogy valami nincsen rendben vele.
Maga a cselekmény, főleg a regény végén, számomra nagyon hihetetlen volt. Egy romantikus lektűrtől nyilván nem lehet elvárni, hogy teljesen reális legyen, de a regény környezetén belül el kell hinnem, hogy akár így is történhetne. Itt azonban hiányzott a kellő alátámasztás.
Lina és a barátnője bátyja, Márton között alakuló kapcsolatot viszont nagyon szerettem. Márton jól sikerült karakter, kellően titokzatos, érezhetően más, mint a többi férfi. Sokáig nem tudjuk, valóban mit is gondol Lináról, de végig védelmezi a nőt, miközben közösen nyomoznak. Lina karaktere is kedvelhető, olvasás közben mindig vártam, mikor jön újabb közös jelenetük, és miattuk szívesen tovább olvasnám a sorozatot.
Kicsit sajnálom, hogy a múltbéli szálnál sok mindenre nem kaptunk választ, és a jelenben játszódó cselekmény is nagyon hirtelen ért véget. Ennek ellenére ajánlom azoknak az olvasóknak a könyvet, akik szeretik a történelmi romantikus regényeket.


A könyv megrendelhető az írónő Facebook oldalán:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése