2020. május 16., szombat

Amikor egy vírus tizedeli az emberiséget - Vélemény Fedina Lídia - Virokalipszis című regényéről

Szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak és Fedina Lidia szerzőnek, hogy elolvashattam a Virokalipszis - Nem várt mellékhatás című regényét. 

Fedina Lidia - Virokalipszis - Nem várt mellékhatás



Tartalom:

Egy kanadai nemzeti parkban minden fa és bokor levélzete elszárad. A jelenség először csupán érdekes anomália, de aztán egyre aggasztóbb méreteket ölt. A tudósok kiderítik, hogy egy primitív, ám annál hatékonyabb, vírusnál is kisebb kórokozó áll a háttérben, amely ellen bolygónk növényvilága egyszerűen nem tud védekezni. A növények pusztulásának azonban végzetes következményei lehetnek: ha nem kötik meg többé a szén-dioxidot, és nem termelnek friss oxigént, minden élet kihal a Földön.
A kutatók nem adják fel a harcot, új, ellenállóbb növényeket kísérleteznek ki, és még az emberek számára is kidolgoznak egy oltóanyagot. Csakhogy nem számolnak a katasztrofális mellékhatásokkal.

A Galaktika magazin népszerű szerzője ezúttal egy rendhagyó világvége-regénnyel jelentkezik, melyet hátborzongató hitelességgel ruháznak fel gyógyszervegyészeti ismerete.

Vélemény:
5/5

Először is szeretnék elnézést kérni az írónőtől, amiért csak most sikerült sort kerítenem a művére, de hiszem, hogy minden okkal történik: a világban uralkodó állapotokat tekintve, nagyon aktuális és ezáltal könnyen azonosulhatóvá válik a történet.
Az írónő nagyon érzékletesen és aprólékosan vázolja fel az eseményeket egy olyan járvány kitöréséről, amit eddig az emberiség még nem tapasztalt. A hangulat, amit teremt ezzel a technikával, nemcsak a szereplőkben, de az olvasóban is elindít egy bizonyos fokú izgalmat és kíváncsiságot. Mi okozza a bajt? Hőseink és az emberiség, hogyan fogja az új helyzetet kezelni és túlélni?
Keresik a megoldást, az emberek a tudásuk legjavát beleadják az ellenszer megtalálásába. 
Véleményem szerint nagyon elgondolkodtató, hogy ehhez hasonló helyzetekben az ember képes-e a maximális együttműködésre és az összefogásra.  
A regény világában is ezt történik és bár nagyon sokszínű karakterekről beszélünk, mégis mindenkinek megvan a maga helye és szerepe a történet alakulásában. Igaz, számomra az elején picit sok volt ez a nyüzsgés, mégis a végére el kellett ismernem, hogy ha valaki hiányozna közülük, nem lenne teljes a világkép.

Engem különösképpen a szakkifejezések sem zavartak, tetszett ez a tudományos megközelítés. Igaz, volt olyan, aminek a pontos jelentését nem ismertem, de szívesen olvastam utána és tanultam általa.

Aztán a könyv utolsó része picit megzavart. Teljesen más időben és helyen találtam magam, illetve a bennem rejlő néhány kérdés is megválaszolatlan maradt. 
Aztán hirtelen minden világossá vált, hála az utolsó pár oldalnak. Megértettem mit szeretne átadni az írónő, és elégedett voltam, mert egy olyan fordulatot kaptam, amire nem számítottam.

Ajánlom minden olyan sci-fi rajongónak, aki szereti, ha saját magának kell kibogoznia a szálakat!

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Galaktikabolt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése