2020. május 17., vasárnap

Vélemény Tiszlavicz Mária Duplacsavar című regényéről

Köszönöm szépen Tiszlavicz Máriának és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elolvashattam a Duplacsavar című regényt a könyvelhagyós-játék keretein belül. A könyvet tehát most értékelni fogom, aztán elrejtem valahol. A nyomokat, amelyek segítségével rá lehet találni, a magazin oldalán tesszük közzé. Előre is jó könyvkeresgélést, most pedig következzen a véleményem.

Tiszlavicz Mária: Duplacsavar
(BuKo 1.)


Tartalom

Amy remek színésznő, mindent tud a fegyverekről, és ki nem állhatja a rendőröket.
Szeretője egy kétes üzletet készül megkötni, amikor meggondolatlanságában balesetet okoz Klagenfurt határában, majd lelép a helyszínről. Amy kénytelen egyedül szembenézni a rendőrökkel, ráadásul az egyik nyomozó azonnal kikezd vele. Amy szánalmasnak találja Martinek hadnagy próbálkozását, mégis enged neki, hogy a nyomozás közelébe férkőzhessen.
Miközben szemmel tartja a hadnagy minden lépését, egy teljesen más oldaláról is megismeri őt. Amynek át kell értékelnie mindent, amit eddig a rendőrökről hitt.
Életében először ellenszegül a kapott parancsoknak. Kész megfizetni a döntése árát – még akkor is, ha emberéletekbe kerül.

Véleményem
4/5

A Duplacsavar egy Ausztriában játszódó krimi, kis romantikus szállal, így a kedvenc zsánerembe tartozik. Az írónő szépen fogalmaz, látszik a szövegen, hogy jól átgondolt, és annak is örültem, hogy egy kevésbé gyakori regényhelyszínen, Ausztriában játszódik. Mindezek ellenére a történet nem tudott beszippantani, ami főleg a karaktereknek köszönhető.
Viktor Martinek a klagenfurti rendőrség egyik legjobb nyomozója, ám a tettei ennek épp az ellenkezőjét mutatják. Befogad a lakásába egy gyanúsan viselkedő szemtanút, mert a nő megtetszik neki, majd egyedül hagyja a számítógépével, amin nyomozati anyagokat tárol. Egy pillanatig sem merül fel benne, hogy ez nem a legokosabb dolog, és ahogy szaporodnak a gyanús jelek Amy körül, akkor sem tesz semmit, hanem homokba dugja a fejét. A nyomozást is leginkább a társai mozdítják előre, nem ő.
Amy kezdetben nehezen megfogható karakter. Sokszor túl tökéletesnek éreztem, akinek mindig, mindenre van egy jó válasza és mindenhez ért, de ahogy haladt előre a történet, árnyaltabbá vált, és sokkal jobban megkedveltem, mint Viktort. A titka, amire csak a regény végén derül fény, különösen tetszett.
A szerelmi szál, bármennyire is mellékszál egy romantikus krimiben, mindig fontos számomra. A Duplacsavarban jól indult a románc. Tetszett, hogy Viktor hajlandó egy kis cselhez folyamodni, hogy az ágyába csábítsa Amyt. Tetszett, hogy Amynek is megvoltak a maga hátsó szándékai, a nyomozáshoz akart közelebb kerülni, de közben bejött neki Viktor. Ez egy nagyon ígéretes konfliktus, nagyon érdekesen, szenvedélyesen ki lehetett volna bontani, de sajnos számomra a regény érzelmi része hamar ellaposodott. Viktor még aznap este teljesen váratlanul rádöbben, hogy többet akar Amytől, mint pár éjszakányi szex. Amy pedig végig olyan távolságtartóan és józanul viselkedik, ami számomra agyoncsapta nem csak a romantikát, hanem a szereplők közötti kémiát is.
Viktor és a társa, Felix közötti barátság kellemes színfoltja a regénynek, szívesen olvastam a közös jeleneteiket. A távolságtartóbb narráció azonban nem segített, hogy közelebb kerüljenek hozzám a karakterek. A sok nézőpont között pedig kicsit elveszett a főszereplők szemszöge.
A másik fontos tényező a krimiszál. A Duplacsavarban a nyomozás érdekes, érződik, hogy az írónő mindennek alaposan utánajárt. Néha azonban elvesztünk a sok, hosszú párbeszédben a rendőrök között, és az akciójelenetek, főleg az autós üldözések, túl aprólékosak és nehezen követhetőek, amitől elvész a feszült hangulat. A végső jelenet az erdőben viszont tetszett, az nagyon hatásosra sikerült.
Összegezve a Duplacsavar ugyan nálam nem talált be, ahhoz a szereplők túl távoliak maradtak, és számomra többször is leült a cselekmény, de vannak benne érdekes fordulatok, és a történet szépen megírt. Ajánlom a részletgazdagabb krimik kedvelőinek, akik szívesen olvasnak olyan regényt, ami nem angolszász helyszínen játszódik.

Az írónő Facebook oldala, amin keresztül a könyvet is meg lehet rendelni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése