2020. május 4., hétfő

Egy kezdő író szárnypróbálgatásai – A [bekezdés] pályázat

A Könyvmolyképző Aranymosásán kívül a másik nagy regénypályázat hazánkban, ahová zsánerirodalmi alkotásokat várnak, a [bekezdés] pályázat. A Twister Media kiadó indította el, és tavaly harmadik alkalommal rendezték meg. Az idei pályázatot ugyan még nem írták ki, de sok kezdő író bízik benne, hogy ez csak idő kérdése.

(forrás: bekezdes.twister.hu)

[bekezdés] – Egy új történet kezdete

Mind a kiadó, mind a pályázat viszonylag rövid múltra tekint vissza, ezért megfigyelhető náluk egyfajta kísérletezgetés. Első évben a győztes művek nagy része fantasy volt, a második és harmadik évben azonban inkább a romantikus, krimi és young adult regényeket részesítette előnyben a zsűri.


EDDIGI NYERTESEK:
2017:
Krausz Emma: Osztálykép (New Adult)
Nagy Sándor Ádám: Embertelen vidék (Fantasy)
Csóti Lili: Hetedvérig (Young Adult)
Frey Éva: Allegórium (Fantasy)
Alynne Webb: Az utolsó (Fantasy)
Martin Kay: Eastern (Young Adult)

2018:
Papp-Szabó Vanília: Örökség (Romantikus)
Tarja Kauppinen: A nép igazsága (Fantasy)
N. Nagy Zoltán: Keselyű (Krimi)
Mentorprogramba választott pályaművek:
Dyta Kostova: Terra Incognita (Sci-Fi)
Mezei Petra: Mint a homokszemek (Krimi/Thriller)

2019:
Pataki Eszter, Pataki Krisztina: 512 méter (Young Adult)
Sas Ágnes: Lányregény (Romantikus)
Demeter Norbert: Sanna (Krimi)

A pályázat menete
A jelentkezés minden évben júniusban van. Ebben a hónapban kell egy online felületen beküldeni a kéziratot és a hozzá írt szinopszist. Első körben a négytagú zsűri csak a szinopszist és a regények első ötven oldalát nézi, azok alapján szelektál. A regények három igen szavazattal juthatnak tovább. Így áll össze a pályázat shortlistje. A shortlistet rendszerint szeptemberben jelentik be. Ezután a továbbjutott műveket mind a négy zsűritag elolvassa és értékeli, és a legjobbakat kiadásra javasolja. A döntés általában decemberben születik meg.

TIPP: Írj ütős szinopszist!
A pályázat első körében fontos szerepe van a szinopszisnak, ezért érdemes nagy gondot fordítani a megírására. A szinopszis a regény rövid összefoglalója, ami tartalmazza a történet vázlatát, a főbb fordulatokat, a legfontosabb szereplőket, a helyszínt és az időpontot. Sokféle szinopszis létezik, nem árt előre tájékozódni, hogy az adott kiadó mit vár.
Itt hosszabban is el lehet olvasni, hogy a [bekezdés] pályázatra milyen szinopszist kell beadni:

eddig megjelent [bekezdés]-díjas regények
(forrás: moly.hu)

A várakozás
2018-ban indultam a [bekezdés]-en, és azt tapasztaltam, hogy ez a pályázat jóval kevesebb stresszel jár, hiszen nem nyílt. Nagyobb izgalom csak júniusban van, mikor az ember az utolsó simításokat végzi a kéziratán, és beadja. Aztán nyáron könnyen el is lehet feledkezni róla. Szeptember közeledtével újra indul az izgalom, főleg akkor, amikor már bármelyik nap várható a shortlist kihirdetése. Aztán decemberig ismét nyugalom van. Így azoknak a kezdő íróknak mindenképp ajánlom, akiket elriaszt az Aranymosás nyílt pályázatmenete és a néha eldurvuló kommentszekció.

A zsűri visszajelzése
Fontos még tudni, hogy ezen a pályázaton csak a shortlistre került kéziratok kapnak visszajelzést a zsűritől. Ez sem automatikus, el kell kérni, amit érdemes megtenni, mert sokat lehet belőle tanulni.
Nagyon jónak találtam azt, hogy nem egyetlen embertől kapunk véleményt, hanem négytől, amik így sokkal reálisabb képet adnak.
Arra azonban fel kell készülni, hogy ez az értékelés nincs szépítve, a pályázó ugyanazt a szöveget kapja meg, amit a zsűritagok olvasás után leírtak. Egyik-másik értékelés bizony kemény, sőt akár gúnyos is lehet, de ezt muszáj megtanulni kezelni, hisz ha a regényünk kiadásra kerül, akkor is ugyanúgy kaphatunk gúnyos, kemény véleményeket rá.

SZEMÉLYES ÉLMÉNY: Annak idején én elkértem a zsűri véleményét, és bevallom, egyiket a négy közül olyan volt olvasni, mintha késsel szurkálnának. De miután a gúnyos felhangon túlléptem, találtam benne olyat, amiből tudtam tanulni, így cseppet sem bánom, hogy megtettem.

következő, júniusban megjelenő [bekezdés]-díjas regény
(forrás: moly.hu)

Előnyök és hátrányok
- zárt pályázat: Ez egyszerre előny és hátrány, hisz kevesebb a stressz, ám az írók elesnek attól, hogy az interneten kitett részletüket megismerjék és megjegyezzék az olvasók, később pedig esetleg keressék is a megjelent könyvet ez alapján.
- új kiadó, aki most alakítja ki a repertoárját: Ez szerintem előny. Mindig jó egy kiadóhoz még az elején bekerülni, nagyobb is az esély rá, hisz ilyenkor még nincs kialakult írókörük, több embert, több kéziratot keresnek. A [bekezdés] nyerteseinek a számán is látszik, hogy első évben nagyon sok regényt javasoltak kiadásra, aztán ez a második és harmadik évben csökkent, de még mindig legalább három művet kiválasztanak.
- kis kiadó, kevesebb reklám, nehezebb beszerezhetőség: Nyilván ez a pont csak azután releváns, ha a pályázaton nyer a regényünk, viszont azért nem árt előre tájékozódni. Én is megtettem, és azt vettem észre, hogy egyetlen [bekezdés]-díjas regényen kívül – ahol a marketinget tudtommal maga az író finanszírozta – a többi könyv nem igazán található meg a nagyobb könyvesboltok polcain. Ha mégis, akkor alaposan eldugva. Vagyis itt nagyobb szükség van arra, hogy a szerző saját maga aktívan népszerűsítse a regényét, ha nyer a pályázaton.

Összefoglalva a [bekezdés] pályázatot egy nagyon jó lehetőségnek tartom, és örülök neki, hogy a zsáneríróknak nem csak egy, hanem ezzel együtt két lehetőségük is van, ha pályázat útján szeretnék kiadni a regényüket. Reméljük, hamarosan meg fogják hirdetni az idei pályázatot, és sok jó kézirat sorsáért izgulhatunk.

A [bekezdés] pályázat honlapja:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése