2020. május 6., szerda

"Lehet, hogy furcsán hangzik, de nálam a karakter alakítja saját magát." - Interjú Egri Zsanna írónővel


Egri Zsanna: Sivatagi tánc című regénye, pár órára kellemes kikapcsolódást nyújtott. Az arab-világot alapul vevő történet, minden romantika kedvelőnek elnyerheti a tetszését.
A következőkben a szerzőt kérdezem, kulisszatitkokról, karakteralkotásról és mindenről, ami érdekelhet titeket!


Bella: Mikor kezdtél romantikus regényeket írni?

Először is szeretnék egy dolgot tisztázni. Én elsősorban kalandregény író vagyok, a romantika csak „melléktermék”. Aki kifejezetten szerelmes regényt vár tőlem, az csalódni fog. 
Tizenkét éve kezdtem úgy komolyabban írni, és ahogy már említettem kalandregényeket, amelyek Mexikótól az arab sivatagon át egészen a hondurasi dzsungelig sok-sok egzotikus helyszínen játszódnak.


Bella: A Sivatagi tánc főszereplője egy magyar nő, aki egy arab férfihoz ment férjhez. Honnan jött az ötlet, hogy keverd a kultúrákat?

Az ötlet nem új keletű, az első könyvem (trilógiám) az Ördög lánya volt, amely egy magyar lány arab világban játszódó kalandjairól szólt.
Nem volt szándékomban keverni a kultúrákat, de mivel nálam alap, hogy magyar szereplőim legyenek, ezt hozta magával. Izgalmas dolog beleszőni a történetekbe az egzotikus, ismeretlen világokat.
A Sivatagi tánc rendkívüli körülmények között született. Hihetetlen teljesítményt követelt tőlem, és megfogadtam, hogy soha többet nem teszek ilyet. Hat nap alatt írtam meg, napi 16-18 óra munkával. Szerencsére nem csak ínhüvelygyulladást szereztem, hanem ezzel a regénnyel az Atlantic Press Kiadó – Nők regénypályázatán kiemelt helyezést is elértem. 

Bella: Mennyi háttérmunka van a cselekmény mögött? Esetleg jártál külföldön, hogy minél pontosabb részleteket adhass át?

Iszonyú sok háttérmunka van mögötte, nyugodtan mondhatom, hogy sokszorosa a könyv megírásának. Szívesen mondanám, hogy elutaztam azokra a helyekre, amelyekről írtam, de sajnos ez csak álom. Az utazásaim a képzelet világán keresztül történnek.
Mivel arab országban sosem jártam, sem azokon az egzotikus helyeken, amelyekről írtam, a helyszíneket meg kellett ismernem.  Ezért könyveket, tanulmányokat, egyetemi szakdolgozatokat, útleírásokat olvastam, filmeket néztem, és ez bizony rengeteg időbe került. Kicsit olyan volt, mintha ismét iskolapadba ültem volna, és a regények ettől vizsgamunkává váltak.

Bella: Diana karaktere nagyon megosztó volt a számomra: volt mikor egyet tudtam érteni vele, máskor pedig nagyon nem értettem a viselkedését. Mennyire volt bonyolult megalkotni a karaktert?

Lehet, hogy furcsán hangzik, de nálam a karakter alakítja saját magát.  Az, hogy megosztó a szereplőim viselkedése, nem meglepő. A való életben mi magunk is így működünk, vannak okos és értelmetlen cselekedeteink, megmagyarázhatatlan tetteink. Nem vagyunk egyformák, senki sem tökéletes, így a szereplőim sem. Távol áll tőlem az a világ, ahol a szereplők vagy jók, vagy rosszak.  Az én szereplőim a földön járnak (ahogy én is), és nem álomvilágban.


Bella: A borító nagyon ízléses. Mennyire volt beleszólásod a tervezésbe?

Köszönöm! Maximális beleszólásom volt a borítótervezésbe, ugyanis magam terveztem.


Bella: A regény az EZ-KÖNYV-nél kapható. Milyen velük a közös munka? Szeretsz a csapat része lenni?

A regény nem csak az EZ-Könyvnél kapható, hanem szinte minden online könyvesboltban a Booklintól kezdve, a Librin keresztül, a Google Play felületig és még sorolhatnám.
Az EZ-Könyv szerzői csapatával elfogult vagyok, és imádok velük dolgozni. Azt azért tudni kell, hogy az EZ-Könyvet én alapítottam, és ami kialakult, az inkább baráti közösség, mint hagyományos kiadó-író kapcsolat. Igyekszem mindenkit bevonni a döntésekbe, és ők is mindent megtesznek a közös munkáért.   Napi kapcsolatban vagyunk, átbeszéljük az írásainkat, és nem ritka, hogy a magánéletünket is. 

Bella:
Zsáner - füzetek címmel megjelent, egy két részes romantikus novella-gyűjtemény, amiben több szerző mellett a tieid is helyet kaptak. Mesélnél egy kicsit a keletkezésükről? 

A Zsáner-füzetekből jelenleg hármat írtunk, és adtunk ki, és igazából nem csak romantikus írások vannak benne, sőt. A harmadik füzet Bűnök és Kalandok alcímmel jelent meg. És itt ismét hangsúlyoznám, hogy nem csak romantikus írásaim szerepelnek ezekben a füzetekben.
A mi csapatunkban krimi, sci-fi, fantasy, kalandregény és thriller író is van. Igazából egyetlen romantikus regényíró van a csoportban, és az nem én vagyok.
A füzetek gondolata az én fejemből pattant ki, és a többiek lelkesen támogattak. A közös írás nem ismeretlen számomra, még anno, egy hét szerzős könyv megírásában is közreműködtem, ahogy néhány jelenlegi szerzőtársam is.
A Zsáner-füzetek azért születtek, hogy aki még nem ismer bennünket, az is beletekinthessen a műveinkbe. Aki pedig ismer, kedvel bennünket, az ingyen is olvashat tőlünk.


Bella: Milyen kapcsolatot ápolsz a többi íróval?

A közvetlen kollégáimról már beszéltem. Más írókkal változatosabb a kapcsolatom, sok barátom, jó ismerősöm van közöttük. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy néha nagyon kegyetlen kritikus vagyok, és elég sajátságos a humorom, amit nem minden szerző visel jól. Azok biztosan nem kedvelnek, akik könyvkiadás miatt kerestek fel, és el kellett utasítanom őket. Hozzánk bekerülni csak ajánlással lehet, mert nem a pénz, a bevétel számít, hanem a színvonalas munka.



Bella: Mit gondolsz, mi kell egy igazán jó romantikus történethez?

Őszinte legyek? Nem tudom. Nem tartom magam igazán jó romantikusnak, és nagyon távol állnak tőlem a túlcsorduló érzelmek, a realitás talajától elszakadt szerelmek. Nos, ez nem azt jelenti, hogy nem hiszek a szerelemben, inkább csak a túllihegett érzelmekben nem.

Bella: Milyen tanácsod van az olvasóid számára: milyen könyvekkel tegyék könnyebbé az otthonlétet?

Egy könyvkiadótól ilyet kérdezni?  Én azt mondanám, hogy ismerjék meg a magyar kortárs szerzőket, mert meglepően jó írók vannak közöttünk. És vessetek meg, de igenis az EZ-Könyv szerzők könyveit ajánlom! Romantika, kaland, krimi, fantasy, sci-fi, thriller, erotika, nálunk kedvére találhat mindenki olvasnivalót. (Ez itt a reklám helye )



Bella: Milyen terveid vannak erre az évre?

Szeretném végre befejezni az elkezdett könyveimet. Lassan végére érek az Elveszve Mexikóban trilógia utolsó kötetének, amelyet A Lány, akit medvének hívtak munkacímmel írok. Ezenkívül, másik írói néven, egy fantasy történet és egy történelmi családregény befejezése vár rám.
Ezt leszámítva nem terveztem előre, úgy lesz, ahogy a sors, és az ihlet hozza.
Köszönöm az interjút!

Egri Zsanna

Ha ti is szeretitek az írónő a romantikát és az Zsanna könyveit keressétek fel az alábbi webáruházat:



A szerkesztőség nevében további sok sikert kívánok a szerzőnek! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése