2021. február 14., vasárnap

Tudtad-e? Fodor Zsana

A Tudtad-e rovat következő részében egy olyan írónő árul el magáról titkokat, aki humorosan ír, de mégis megmutatja egy családanya mindennapi életét, aki néha elmenekülne a valóság elől egy kicsit pihenni. Ez az írónő nem más, mint Fodor Zsana írónő, akinek eddig két könyve jelent meg, amik az Elhúztam, anyátok és a Jó édes anyátok c. viselik.

Tudtad-e?


Íme 9 tény az írónőről:

1.
Az év 365 napjából min. 300-at autómentesen töltök. A család fő közlekedési eszköze a bringa. 

2.
 Egy szerkesztő élete nem csak "játék és mese", ami annyit takar, hogy az esetek kb. 10%-ában szerkeszt olyan szöveget, ami egyébként a kedvére való lenne. (Kieg: szerkesztő vagyok)

3.
 Amikor tehetem, olvasok a saját ízlésem szerint. Ez a gyakorlatban azt takarja, hogy kb. a nap 10 órájában olvasok, hisz a munkám része is az olvasás. 

4.
 Amióta megtudtam, hogy megjelenik az első regényem, diétázom. Semmi extra, de mikor az első stand up-ra sor került volna (de a Covid lefújta), akkor egy stylistnak meg kellett adni a méreteim. Akkor elöntött a "te jó ég" érzés. 

5.
 A történeteimet általában nem csendben írom, hanem folyamatos családi háttérzajjal. Ha hallani akarom a gondolataim, akkor kizárom a zajt egy fülessel, amiben nyomatom a zenét. Sokszor csak annyit reagálok a zenéből, hogy megnyugtatott vagy felpörgetett, felidézni nem tudnám, mi szólt a fülemben. 

6.
 Ha olyan filmet nézek, amiben egy író élete elevenedik meg, akkor folyamatosan keresem a realitási pontokat. (Nem nagyon találtam eddig.) 

7.
 Az írás számomra a szórakozás azon fajtája, amibe bele lehet adni apait-anyait. Ha jön a szikra, és lángra lobban, nincs megállás, míg ki nem égeti belőlem a történetet. 

8.
 A kreativitás olyan csalóka érzet, ami elhiteti az emberrel, hogy alábbhagy, ha megkapta a kielégülést. Már pedig nem. Egyre erősödik, és egyre nagyobb teret akar hódítani magának. Vigyázni kell vele, mennyit engedünk át magunkból neki.

9.
Az írás iránti vágy akár évekig, évtizedekig lappanghat az emberben, de egyszer csak olyan hiányérzetet szül, ami tovább nem hagy nyugtot. Velem pontosan ez történt, az első regényem megkereste magának teljes hosszában a kiutat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése